Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

A inceput sa se traga in preotii Bisericii Ortodoxe Romane din Timoc? Parintele Boian ii scrie Presedintelui Tadici

Agresiunile autoritatilor sarbe impotriva romanilor din Timoc continua si capata noi aspecte extrem de periculoase pentru stabilitatea zonei. Ca urmare a unui incident grav petrecut de curand si ca urmare a discriminarii grave a credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane din Timoc de catre primarul din Zaicear Boşco Nicici in complicitate cu Episcopul Iustin al Bisericii Ortodoxe Sarbe, Parintele Boian Alexandrovic i-a trimis o scrisoare deschisa Presedintelui Tadici, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Foto: Parintele Boian impartasind copii romani in Timoc

PREŞEDINTELUI REPUBLICII SERBIA

DOMNULUI BORIS TADIC

„Stimate domnule Preşedinte,

Având în vedere că sunteţi unica persoană care ne poate ajuta ca problemele existente să le rezolvăm în cadrul instituţiilor noastre statale, ne adresăm cu rugămintea de a primi o delegaţie a Biserica Ortodoxa Romana (BOR) din Serbia, pentru a Vă informa cu problemele prin care trece BOR şi enoriaşi săi în Serbia de Răsărit.

Satul Şipicova, plasa Zăiceri, a avut biserica sa, care a fost demolată în urmă cu câţiva ani. Pe acelaşi loc, din partea BOS, s-a început construcţia noii biserici. Rămăşiţele bisericii vechi, cea demolată, care în mare parte este constituită din monumentele de la cimitirul vechi, sunt folosite pentru pavarea drumurilor, ceea ce a provocat nemulţumirea masivă în cadrul localnicilor. Şi cum ar fi altfel, dacă omul se deplasează pe şosea şi în faţa lui apare o cruce de piatră pe care scrie „ION 1874″. Cine are curaj să calce peste crucile strămoşilor săi, care au fost folosite drept „pavaj” cu binecuvântarea Episcopului Bisericii Ortodoxe Sarbe(BOS) Iustin?

Locuitorii acestui sat, ne-au adresat o cerere de a înfiinţa parohia BOR (având în vedere că în acest sat slujba s-a ţinut în limba română, ca drept dovadă este şi MEMORIALUL EPISCOPIEI TIMOCULUI, pagina 253 din 1934). Prin Decizia nr.75/2010, această cerere a fost aprobată de către P.S. Dr. DANIIL, episcopul Episcopiei Dacia Felix.

A urmat strângerea de fonduri şi a fost cumpărat terenul unde este planificată construcţia bisericii. După cumpărarea acestui teren, au urmat atacurile publice prin mediile locale din partea primarului oraşului Zăiceri, dl. Boşco Nicici, „prieten de familie” al Episcopului Iustin, care printre diverse jigniri a subliniat că „VLAHILOR NU SE VA PERMITE CONSTRUIREA BISERICII”, ceea ce din păcate a şi realizat.

BOS a început construcţia bisericii în Şipicova fără avizele necesare, ceea ce nu l-a deranjat deloc pe primarul mai sus amintit. Însă, când BOR pe terenul său a pus patru grinzi şi o clopotniţă, imediat a fost trimisă inspecţia care a adus decizia de demolare a „obiectului”.

Am depus cererea pentru aprobarea construcţiei bisericii noastre, care după promisiunile domnului Nicici a fost respinsă, însă IMEDIAT a fost aprobată, retroactiv, construcţia bisericii a BOS.

Pentru a rezolva această problemă fără prea multă „gălăgie”, ne-am adresat în urmă cu câteva luni, în scris, ministrului Oliver Dulic pentru a primi delegaţia noastră, însă se pare că nici pe el, precum nici autorităţile locale, aceste probleme nu le interesează şi faţă de noi au o comportare precum o „mamă vitregă” ceea ce este foarte trist.

Din această cauză, avem rugămintea, ca dvs. preşedintele statului nostru, să primiţi cât mai urgent o delegaţie a BOR din Serbia, pentru a face totul ce este cu putinţă să rezolvăm această problemă.

Situaţia devine tot mai alarmantă, având în vedere că seara trecută, mai exact aseară pe la ora 19:30, din curtea „vicepreşedintelui consiliului parohial BOS din Şipicova” s-au văzut scântei, ca mai apoi să se audă împuşcătură în direcţia celor trei preoţi ai BOR, care la invitaţia localnicilor au asistat la adunarea crucilor mai sus amintite care erau folosite drept pavaj. Foarte rapid, prin sat s-a dus ştirea că a fost tras în preoţii BOR. Cum am fost unul dintre cei trei preoţi, cred că este vorba de o petardă, însă oare trebuie să aşteptăm ca cineva întradevăr să tragă în noi?

Ne punem întrebarea, oare acesta este un mesaj adresat preoţilor BOR?

La fel ne punem întrebarea dacă acest mesaj este adresat şi persoanelor cum trebuie să se declare la recensământ pentru a evita „să se tragă în ei”?

Aşteptând răspunsul dvs, Vă dorim toate cele bune de la Domnul Isus Hristos!”

Lasati un raspuns