Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mii de credinciosi au participat la sfintirea Bisericii Ortodoxe “Nasterea Domnului” din Baia Mare

Profitand de timpul favorabil, mii de credinciosi din Baia Mare au participat la sfintirea celei mai mari biserici ortodoxe din judetul nostru, cu hramul “Nasterea Domnului”. Slujba tarnosirii si Sfanta Liturghie Arhiereasca a fost oficiata de IPS Justinian Chira si PS Justin Sigheteanul, arhiepiscop, respectiv episcop ai Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, inconjurati de un sobor format din aproape 30 de preoti si diaconi, in fruntea carora s-au aflat consilierul bisericesc Ioan Pop si consilierul cultural Virgil Jucarean. La acest eveniment important din viata acestei parohii care numara aproape 5.000 de familii, au participat primarul Baii Mari Catalin Chereches, inginerul Mircea Letiu, membru in Consiliul National Bisericesc, reprezentand Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, alte oficialitati locale si judetene, preoti profesori universitari, directori ai institutiilor deconcentrate si oaspeti din alte zone ale judetului.

Pericopa Evangheliei ne invata cum sa iertam

Dupa oficierea Sfintei Liturghii Arhieresti, PS Justin Sigheteanul a vorbit despre pericopa evangheliei zilei in care Dumnezeu ne-a transmis cum sa iertam. “Duminica aceasta este a 11-a dupa Rusali, iar evanghelia ce s-a citit ne aminteste despre datornicul nemilostiv. Ne vorbeste despre iertare si impacare. Despre felul cum iarta Dumnezeu si cum iarta oamenii. Daca va gresi fratele tau, mustra-l intre patru ochi. Daca va intelege va fi bine, iar daca nu, mai cheama alti doi-trei oameni ca martori. Daca nici atunci nu intelege, trimite-l in soborul de preoti, ca sa il invete sa ierte si sa nu fie razbunator. Biserica este punctul de echilibru care ne invata cum sa rasplatim raul cu bine. Este o cale de impacare, iar invatatura bisericii ne indruma ca tot ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta. Suntem datori sa ajungem la preot ca prin rugaciunile lui omul sa se indrepte. De la preot primim dezlegare, iar de la Mantuitor iertare. Pacatele se iarta pe pamant pentru ca aici au fost facute. Pericopa de azi ne spune pe cine iarta Dumnezeu si pe cine nu. Ce trebuie sa intelegem din evanghelia de azi este ca Dumnezeu ne iarta la infinit pacatele, iar noi suntem datori sa-i iertam nu numai pe fratii apropiati, ci si pe toti. Dar sa fie o iertare din suflet si nu cu buzele”, a spus PS Justin Sigheteanul.

Preotul Vasile Dodea distins cu Bedernita

Pentru acest eveniment, preotul Vasile Dodea s-a pregatit de 20 de ani. Pana acum a fost aici o casa de rugaciune, insa de duminica este o biserica inchinata Domnului. Este si lacasul Sfantului Pantilimon, care este cel de al doilea hram. Episcopul Justin i-a felicitat pe preotii parohi si slujitori, pe consilierii parohiali si pe toti cei care au contribuit la realizarea acestei frumoase biserici. Arhiepiscopul Justinian i-a oferut in dar un obiect arhieresc care se numeste Bedernita. Aceasta distinctie se poarta doar de arhiereu, iar pentru preotii vrednici, ierarhul locului o daruieste cu drag in numele credincisilor si acestui popor.

Diplome de vrednicie

PS Justin Sugheteanul a inmanat din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Sarmarului Diploma de vrednicie corului acestei biserici, consiliului Parohial, comitetului parohial si preoteselor Floare Dodea, Alina Thira si Vasilica Donca. In finalul rugaciunilor de duminica, arhiepiscopul Justinian a vorbit despre pildele si invataturile Lui Hristos din Evanghelie. “Hristos ne da in Evanghelie multe ivataturi si trebuie sa le implinim. Fericiti cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si il implinesc”, spune arhiepiscopul Justinian.

20 de ani de lucrari intense

Lucrarile la aceasta biserica au demarat in anul 1990, majoritatea lor realizandu-se cu ajutorul credinciosilor, a Consiliului si Comitetului Parohial, cu costuri mici in raport cu cele care ar fi fost daca s-ar fi fost executat de catre un constructor. Pictura in biserica, realizata pe o suprafata de 5.900 mp, a demarat in anul 2003 si s-a finalizat in cursul anului 2006, de catre o echipa de pictori coordonata de Mircea Constantinescu din Bucuresti. Anul acesta s-au finalizat ultimele finisari si s-a amenajat cea mai mare parcare posibila a unei biserici din Baia Mare. In viitorul apropiat, preotul paroh Vasile Dodea vrea sa se ocupe mai mult de partea sociala. Astfel, doreste sa infiinteze un club de zi pentru pensionari si o cantina sociala.

*****

Parohia Ortodoxa “Nasterea Domnului” are unele particularitati specifice prin care s-a facut remarcata la nivel local, judetean, national si international. De 12 ani vine neintrerupt Lumina Sfanta de la Ierusalim, adusa de Asociatia Waldburg (Austria), cu sediul in Baita. Tot aici, se afla moastele Sfintilor Pantilimon, Dimitrianos, Paraschievei si Trifon. Multi care s-au rugat la aceste sfinte moaste au cunoscut progrese in ceea ce si-au propus. Cor mixt renumit care canta pe patru voci, este apreciat de cei care merg frecvent la biserica, dar si de altii care au avut bucuria de a le asculta pricesnele si cantecele bisericesti interpretate.

Preluare dupa http://www.informatia-zilei.ro

Lasati un raspuns