Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Crucea Mantuirii Neamului Romanesc, simbol al unitatii romanilor, a fost sfintita la Nisporeni in Basarabia

La Nisporeni, pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului, a fost sfinţită ieri 28 august 2011, Crucea Mântuirii Neamului Românesc.
Cu o înălţime de 35 de metri, realizată după modelul crucilor de la Putna, lucrarea reprezintă primul monument din Basarabia dedicat unităţii românilor de pe cele doua maluri ale Prutului.
Circa 100 de voluntari ai Platformei civice Acțiunea 2012 au fost prezenți duminică, 28 august 2011, la inaugurarea Crucii Mântuirii Neamului Românesc de la Nisporeni. Veniți din București, Bălți, Cluj sau Chișinău, participanții, majoritatea tineri, au urcat dealul Zghihara având drapele tricolore în mână, transmite Romanian Global News.

Crucea Mantuirii Neamului Romanesc, simbol al unitatii romanilor, a fost sfintita la Nisporeni in Basarabia

Cei mai numeroși au fost chiar voluntarii din Nisporeni, reuniți în grupul de inițiativă “Faptă nu vorbă”. “Flacăra românismului arde în Basarabia” a scris pe bannerul afișat de tineri, în spate făcându-și apariția fumigene în culorile tricolorului. Alături de ceilalți circa 800 de pelerini, ei au luat parte la slujba de sfințire a locașului, oficiată de un sobor de preoți condus de înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și de ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Crucea de la Nisporeni reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat unității românilor şi este ridicată pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului . Aflat în vecinătatea Cimitirului Eroilor Români şi a Mănăstirii Vărzăreşti, complexul care va putea fi văzut pe o rază de câteva zeci de kilometri va constitui un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru mântuirea poporului român.

Proiectul a fost derulat de postul de Radio Vocea Basarabiei şi Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Oneşti.

Desi invitati, nici premierul Vlad Filat si nici presedintele interimar Marian Lupu nu au fost prezenti la eveniment. Au fost prezenti in schimb Primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca si Presedintele Mihai Ghimpu.

Lasati un raspuns