Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Patriarhia Romana: Romanii ortodocsi doresc construirea Catedralei Mantuirii Neamului

Romanii ortodocsi doresc construirea Catedralei Mantuirii Neamului, iar cei care inca mai contesta construirea acesteia prin actiuni de protest atenteaza de fapt la libertatea religioasa a cultelor, garantata de Constitutia Romaniei si la dreptul cultelor de a primi sprijin financiar de la stat, prevazut de Legea cultelor, sustine Patriarhia Romana.

Potrivit unui comunicat transmis joi, citat de Agerpres, precizarea Patriarhiei Romane raspunde unor “proteste tardive si palide privind construirea Catedralei Mantuirii Neamului”.

“Catedrala Mantuirii Neamului, ale carei lucrari de constructie au inceput in urma cu un an, va fi construita in pofida incercarilor disperate ale unor grupuri minoritare protestatare, (…) pentru ca oamenii credinciosi vad dincolo de orizontul lor biologic, (…) stiu si simt ca o catedrala aduna in iubirea lui Dumnezeu si in comuniunea fraterna a rugaciunii generatiile trecute, prezente si viitoare”, mentioneaza sursa citata.

Patriarhia Romana informeaza ca “numarul donatorilor pentru construirea Catedralei creste in fiecare zi, chiar daca sumele oferite sunt mai modeste din cauza crizei economice”, 36.321 de persoane (36.189 fizice si 132 juridice) donand, pana in prezent, bani pentru ridicarea viitoarei Catedralei patriarhale, iar 23.788 dintre acestia donand bani de la initierea recenta a colectei nationale (1 iunie 2011).

Catedrala Mantuirii Neamului nu se construieste exclusiv cu bani de la bugetul de stat, ci doar partial.

Sprijinul statului pentru sustinerea cultelor religioase, inclusiv in ceea ce priveste construirea de locasuri de cult, este prevazut de Constitutia Romaniei si Legea cultelor. Aceste acte normative au in vedere faptul ca proprietatile cultelor nu au fost retrocedate in totalitate, iar Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a primit doar o mica parte din proprietatile avute atat inainte de secularizarea din sec. XIX, cat si inainte de instaurarea regimului comunist.

In acelasi timp, legea speciala pentru construirea Catedralei prevede sprijinul de la bugetele de stat si cele locale (Legea Catedralei nr. 261/2005)

In luna februarie 2011, Sfantul Sinod al BOR a aprobat procedura colectei nationale pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului in toate parohiile si manastirile Patriarhiei Romane din tara si strainatate, colecta care a demarat la 1 iunie 2011. Fiecare persoana care doreste sa contribuie la ridicarea viitoarei Catedrale poate face donatii in bani si primeste chitanta emisa direct de catre Patriarhia Romana.

Preluare dupa HotNews.ro

Lasati un raspuns