Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Icoana Maicii Domnului din satul Stromyn

Icoana cipriota a Maicii Domnului din satul Stromyn apartine tipului iconografic “Atotmilostiva” sau “Panachranta”. Icoana o infatiseaza pe Maica Domnului asezata pe tron, purtand o coroana imparateasca pe cap. Pruncul Hristos este cu capul descoperit si tine mana Sa dreapta in semn de binecuvantare. Aceasta icoana este impodobita cu o ferecatura deosebita.
Satul Stromyn se afla in apropiere de Moscova. In sec al XIV-lea, nu departe de sat, Cuviosul Serghie de Radonej a intemeiat o manastire care avea sa fie cunoscuta sub numele “Manastirea Adormirii Maicii Domnului din Stromyn”.

In 1764 prin hotararea Sfantului Sinod, manastirea a fost inchisa. Cladirile sale au fost darmate, iar locasul de cult a devenit biserica parohiala. In 1827, vechea biserica de parohei a fost darmata, pe locul sau fiind ridicata o noua biserica din piatra inchinata tot Adormirii Maicii Domnului, cu doua capele alaturate, inchinate Sfantului Serghie si Sfantului Nicolae.

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului se gaseste in prezent in aceasta biserica a Adormirii. Icoana a fost gasita in felul urmator:  O anume fata in varsta de optsprezece ani pe nume Marta, fiica a unui taran din Stromyn, se afla grva bolnava. Cu trecerea timpului starea sa s-a inrautatit. La inceputul anului 1841, tanara bolnava se afla intr-o stare critica. Prietenii sai si rudele se asteptau oricand sa moara.

Pe 7 ianuarie, s-a spovedit si a primit Sfanta Impartasanie. Mila Domnului a ferit-o insa de moarte. A avut un vis in care vedea Icoana cipriota a Maicii Domnului stand in fata intrarii bisericii lor parohiale.

Marta a auzit apoi o voce venind dinspre icoana: ”Ia-ma in casa ta, savarseste slujba sfintirii apei si vei fi bine!”. A spus aceasta prietenilor si rudelor despre viziunea pe care a avut-o in timpul noptii.

Mai mult decat odata, a intrebat preotul si alti membri ai clerului despre aceasta icoana, insa acestia nu stia nimic despre o astfel de icoana si nici despre locul unde ar fi putut fi gasita.

Acestia au dus-o pe tanara bolnava in biserica, pentru ca ea insasi sa se uite dupa icoana pe care o vazuse in vis. Pentru mult timp, a cautat fara niciun rezultat. In final, a iesit in curtea de langa biserica, si in spatele usilor de la intrare, a vazut icoana veche a Maicii Domnului.

Pe 16 februarie, tatal fetei a chemat preotul sa aduca icoana Maicii Domnului in casa sa. Dupa  Slujba Aghiasmei Mici, femeia bolnava si-a revenit in chip minunat. A devenit atat de puternica incat dupa slujba a reusit ea insasi sa duca icoana in biserica. Curand dupa cele intamplate s-a insanatosit complet.

Cand satenii din Stromyn au auzit ca tanara Marta a fost vindecata in chip minunat prin rugaciunile rostite inaintea icoanei cipriote a Maicii Domnului, au inceput sa mearga in numar tot mai mare la biserica, pentru a se inchina la aceasta icoana. Icoana a continuat sa faca minuni despre care preotul bisericii il informa pe Mitropolitul Filaret al Moscovei (praznuit in 19 noiembrie). De-a lungul timpului atat oameni din imprejurimi, cat chiar din intreaga Rusie au vizitat biserica din satul Stromyn pentru a se ruga inaintea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, multi dintre ei primind videcare, ajutor si sprijin de la Nascatoarea de Dumnezeu.

Preluare dupa http://www.crestinortodox.ro

Lasati un raspuns