Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Turismul religios, intre relaxare si credinta

Turismul religios, intre relaxare si credintaCa orice roman cu putina demnitate, in urma cu trei ani, am dat Marea Neagra pe Marea Egee, descoperind turismul din Grecia. Insa, pana sa plec, un prieten mi-a zis ca daca nu merg si la Meteore… am vizitat degeaba Grecia. Si am fost! Asa am vazut un alt aspect al turismului elen: cel religios!

Dar ce inseamna Meteore? Este vorba de un ansamblu de manastiri, la fel ca si pe muntele Athos.Insa, inainte de toate, e bine sa stiti ca spre deosebire de muntele Athos, unde au acces doar barbatii, aici au voie si femeile, singura conditie fiind aceea de a purta fusta.

Marea Meteora

Marea Meteora

In cazul in care porti pantaloni, personalul manastirii iti ofera gratuit o bucata de rafie, care sa fie pusa pe solduri, ca un surogat pentru fusta. Se poate ajunge si cu masina, pana sus la manastiri, dar este un pic mai greu la curbe, pe serpentine, cand intalniti un autocar pe contrasens.

Asadar, acum vorbim despre…

Manastirile Meteore

Marele Meteor

Pe platoul celei mai inalte dintre stancile Meteore, cu altitudinea de 613 m, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, cunoscuta sub numele de Marele Meteor, cu hramul Schimbarea la Fata.

Fondatorul acestei manastiri a fost Sfantul Atanasie Meteoritul, venit aici din Muntele Athos. El a intemeiat pe aceasta stanca o mica sihastrie pe care o transforma in 1344 intr-o lavra*, vestita pana in zilele noastre.

*Lavra = o manastire de mari proportii din unele tari ortodoxe (Grecia, Rusia), in care calugarii locuiesc in chilii separate, de tip rural (cf. dexonline.ro).

Sf. Nicolae Anapafsas

Pe crestetul ros de intemperii al unei stanci uriase, sta agatata cea mai mica manastire de pe Muntele Meteora, numita Sfintul Nicolae Anapafsas, adica Sfantul Nicolae Odihnitorul.

Prima asezare monahala dateaza aici din secolul al XIV-lea. Adevaratul fondator a fost, insa, Sfantul Dionisie cel Milostiv, la inceputul secolului al XVI-lea.

Fresca, de mare calitate iconografica, este lucrata in prima jumatate a secolului al XVI-lea de monahul Teofan Cretanul, un exponent de seama al Scolii Cretane de pictura. In prezent, mica manastire mai are doar cativa monahi.

Sf. Stefan

Manastirea Sfantul Stefan este cea mai veche asezare monahala de pe Muntele Meteora, fiind fondata in anul 1192 de catre sihastrul Ieremia.

In anul 1333, Andronic al III-lea Paleologul a renovat-o, luand-o sub protectia sa. Biserica veche cu hramul Sfantul Arhidiacon Stefan a fost construita in anul 1350, dar ulterior devenind neincapatoare, s-a mai construit o biserica mare (1798), cu hramul Sfantul Haralambie.

Din anul 1961 manastirea a fost transformata in chinovie de calugarite, iar aici exista si un muzeu.

Sf. Treime

Deasupra unei mari stanci singuratice foarte abrupte, se inalta Manastirea Sfanta Treime. A fost fondata in anul 1438 de sihastrul Dometie.

Biserica a fost zidita in anul 1476, iar fresca interioara dateaza din anul 1741.

Accesul la aceasta manastire (precum si la altele) se facea pe o scara de funie sau cu plasa trasa cu un sistem de roata cu tambur si scripete.

In anul 1923, au fost sapate 195 de trepte in stanca, accesul facandu-se acum mult mai usor, insa scripetele mai este folosit si astazi pentru ridicarea alimentelor si a altor lucruri necesare manastirii.

Manastirea Sf. Treime (Meteore)

Manastirea Sf. Treime (Meteore)

Varlaam

Numele Manastirii Varlaam vine de la fondatorul ei Cuviosul Varlaam, care a sihastrit singur pe varful acestei stanci uriase, in jurul anului 1350. In anul 1518 doi frati din Ianina, Nectarie si Teofan, din familie de conducatori ai Epirului, s-au calugarit aici si au zidit pe vechile ruine o mica biserica cu hramul Sfintii Trei Ierarhi.

Rusanu

Manastirea Rusanu, dupa numele fondatorului ei, se inalta pe o stanca ingusta, aflata in vecinatatea uneia dintre cele mai falnice meteore.

Este inconjurata de abis. Un culoar de beton si un pod suspendat te duc pe crestetul stancii complet izolate, unde se afla manastirea.

In anul 1545, doi calugari macedoneni, fratii Maxim si Ioasaf, au transformat mica sihastrie in manastire, zidind din piatra actuala biserica, cu hramul Schimbarea la Fata.

Manastirile Meteore sunt situate intre Salonic si Atena, foarte aproape de orasul Larissa. Infrastructura rutiera este foarte bine pusa la punct, chiar daca exista taxe pentru accesul pe autostrazi, iar soferii eleni sunt mult mai calmi decat cei romani.

Parerea unui preot despre turismul religios:

“Ce frumoase locuri de nevointa duhovniceasca ofera monahilor Muntele Meteora! Dar cat sunt de asaltate aceste manastiri de turisti din toata lumea! Pentru aceasta multi monahi iubitori de liniste au parasit Meteorele si s-au retras in Muntele Athos, pentru a se putea ruga mai linistiti lui Dumnezeu, ziua si noaptea” – Parintele Ioanichie Balan.

Parintele Ioanichie Balan

Parintele Ioanichie Balan

Ioanichie Balan (nascut pe 10 februarie 1930, in Stanita, judetul Neamt – decedat in 22 noiembrie 2007, la Manastirea Sihastria) a fost un cunoscut duhovnic si arhimandrit (staret al unei manastiri mari) roman, care a slujit cu credinta manastirea ortodoxa de calugari Sihastria, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, situata in partea de nord a judetului Neamt, la 22 km de orasul Targu Neamt.

Muntele Athos (Gradina Maicii Domnului)

O alta destinatie turistica este Muntele Athos, care are inaltimea de 2.033 m si o peninsula cu lungimea de 60 km si o latime ce variaza intre 8 si 12 km, situat in nordul Greciei, in regiunea greceasca Macedonia Centrala.

Aici sunt concentrate 20 de manastiri (Marea Lavra, Vatopedu, Iviru, Hilandaru, Dionisiu, Cutlumus, Pantocrator, Xiropotamu, Zografu, Dochiaru, Caracalu, Filoteu, Simonos Petras, Sfantul Pavel, Stavronichita, Xenofont, Grigoriu, Esfigmenu, Sfantul Pantelimon, Costamonitu), 12 schituri si o multime de chilii calugaresti ortodoxe, in care traiesc mai mult de 1.500 de monahi ortodocsi.

Vedere de pe muntele Athos

Vedere spre muntele Athos

Regiunea este autonoma, din punct de vedere administrativ, alcatuind un stat monastic cu capitala la Karyes. Muntele Athos, sau Athon, dupa o veche denumire, ar veni de la Athos, un supranume al zeului Joe (Jupiter), care avea un templu pe unul din varfurile Muntelui.

Aici erau venerate numeroase zeitati pagane, pana la o calatorie a Maicii Domnului, care, in trecere spre insula Cipru unde mergea sa il vada pe Lazar, cel inviat a patra zi din morti, a propovaduit populatiei locale adevarata credinta in Hristos.

De atunci, Muntele Athos urma sa devina un loc important de cinstire a Maicii Domnului, fiind supranumit Gradina Maicii Domnului.

Ghidul pelerinului

Cine are acces pe Sfantul Munte Athos?

Accesul pe Sfantul Munte Athos este permis exclusiv barbatilor (conform unei reguli denumite “avathon”), indiferent de religie. Baietii sub 18 ani trebuie insotiti de tatal lor.

Muntele Athos este o regiune cu statut special, iar accesul se face cu un permis numit diamonitirion. Zilnic, se acorda un numar de 100 de permise pentru ortodocsi si aproximativ 10 permise pentru eterodocsi. Diamonitirionul trebuie prezentat ori de cate ori pelerinul solicita cazare la manastiri sau schituri si costa 25 euro / persoana.

Pe sfantul Munte sunt permise doar masinile manastirilor si ale celor care lucreaza acolo, vizitatorii fiind nevoiti sa lase masinile personale in Ouranopoli, o mica statiune-port la marea Egee.

Cum se ajunge pe Sfantul Munte Athos?

Ouranopoli este cel mai popular punct de plecare spre Sfantul Munte Athos, fiind o localitate aflata la aproximativ 140 km est de Salonic, si acolo se poate ajunge cu autoturismul sau cu autobuze care fac regulat transport intre Salonic si Ouranopoli. Autoturismele pot fi lasate intr-o parcare cu plata aflata in imediata apropiere a portului Ouranopoli sau in statiune, un pic mai departe de port.

Permisele de intrare se ridica de la biroul din port, in fiecare dimineata, incepand cu ora 09:00.

Pentru cetatenii romani este necesar actul de identitate specificat in cererea de acces (carte de identitate sau pasaport) si tot cu aceasta ocazie se plateste si taxa de acces pe Munte.

Ferryboat-ul pleaca din Ouranopoli la ora 09:45 si are ca destinatie manastirile Zografu, Dohiariu, Xenofont, Sf. Pantelimon si in cele din urma portul athonit Daphni. Biletul dus-intors costa 14 euro.

In portul Daphni asteapta autobuzele care vor duce pelerinii pana in capitala Sf. Munte, Karyes, pretul unei curse fiind de 3 euro. Odata ajunsi in Karyes, pelerinii pot lua microbuze spre diverse manastiri.

Muntele Athos... noaptea

Muntele Athos… noaptea

Daca aveti nelamuriri, puteti sa dialogati cu soferii si in limba romana, pentru ca unii dintre ei sunt chiar conationali si va pot da relatii exacte despre diverse rute.

NOTA: Personal, am gasit romani angajati in benzinariile de pe autostrada dintre Salonic si Atena sau pe mai multe terase din statiunile de la Marea Egee, care te ajuta foarte mult, cu orice informatie. De altfel, multe meniuri ale diverselor restaurante sunt traduse in mai multe limbi straine, printre care si romana.

Pentru intoarcerea de pe Muntele Sfant, autobuzele circula din Karyes spre Daphni la ora 10:45, astfel incat sa ajunga la timp pentru legatura cu ferryboat-ul. Dar, atentie, cursa intre Ouranopoli-Daphni si retur se poate anula, in caz de conditii meteo nefavorabile.

Obtinerea permisului si a cazarii in Sfantul Munte Athos

Ce trebuie sa faci, daca vizitezi Sfantul Munte Athos:

• Cereti binecuvantarea duhovnicului.

• Postiti, va marturisiti si va impartasiti curat inainte de plecare (asta daca nu v-ati propus marturisirea la un parinte atonit).

• Sunati la manastirile si schiturile pe care doriti sa le vizitati si solicitati cazare pentru fiecare noapte petrecuta pe Sfantul Munte. In mod normal, puteti petrece doar o noapte intr-un loc dat, insa se accepta si exceptii. Aveti grija ca distanta dintre locurile consecutive sa nu fie foarte mare, pentru a nu petrece inutil timp pe drumuri.

• Sunati la Schitul Prodromul sau la oricare dintre chiliile Schitului Lacu (ambele schituri sunt romanesti) si rugati-i sa va intermedieze obtinerea permisului pentru Sfantul Munte. Aceasta este cea mai sigura si mai rapida cale de obtinere a permisului pentru romani. (Odata aprobat, permisul se va ridica in ziua urcarii pe munte de la biroul din Ouranopoli).

• Alternativ, permisul se poate obtine si de la Biroul pentru pelerini din Tesalonic, Bd. Egnatia nr. 109, tel. +30-2310-252578; 252575 si fax +30-2310-222424.

Lista obiectelor de luat in pelerinaj

• Pasaportul sau cartea de identitate.

• Pomelnic pentru cei vii si cei raposati. Se pot face mai multe copii, pentru a da cate una preotilor, impreuna cu o suma de bani (daca aveti la voi).

• Carte de rugaciuni si/sau acatistier.

• Lanterna, preferabil cu baterii de capacitate mare tip D (R20). Cele mai multe manastiri nu au curent electric sau daca au e doar un bec firav si o priza la care se poate doar incarca telefonul mobil.

• Pelerina de ploaie sau imbracaminte adecvata zilelor ploioase.

• Un carnet pentru notarea evenimentelor si a odoarelor** vazute in diverse lacasuri.

Aveti grija la restrictii, daca mergeti in pelerinaj pe Muntele Athos

Aveti grija la restrictii, daca mergeti in pelerinaj pe Muntele Athos

• Aparat foto si acumulatori de rezerva. Filmarea nu este permisa pe Muntele Athos, fotografierea interiorului bisericilor se face doar cu permisiunea calugarilor.

• Telefon mobil (nu uitati sa-l deschideti doar cand e necesar, veti avea putine sanse sa-l incarcati, mai ales intr-un grup mare care concureaza pentru aceeasi priza).

• Bani (preferabil bancnote mai mici de 100 euro, pentru a putea da la pomelnice si a plati pentru diverse produse de vanzare la pangarele manastirilor).

• Mancare neperisabila (conserve, fructe, batoane de ciocolata, etc.). In interiorul manastirilor nu se mananca carne (afara de peste si fructe de mare).

• Rucsac (util pentru deplasarile uneori lungi si obositoare).

**odoare = vesminte scumpe si alte obiecte pretioase folosite la serviciile religioase (cf. dexonline.ro).

Icoane facatoare de minuni

Romania are 102 moaste sfinte si icoane facatoare de minuni si 16 izvoare tamaduitoare. Din acest punct de vedere ne aflam pe locul cinci in lume, intr-un top dominat de Grecia.

Mai mult, in tara noastra sunt patru biserici care pastreaza bucati din crucea pe care a fost rastignit Isus.

De altfel, iIn vremurile noastre nicio biserica nu poate functiona daca nu are o bucatica, cat de mica, din corpul unui sfant.

Moastele propriu-zise sunt inchise in racle speciale si se pun, in general, in pronaos. Acest fapt atrage din ce in ce mai multi pelerini, in fiecare an.

In ceea ce privesc icoanele, fetele bisericesti sustin ca, cel putin teoretic, fiecare poate face minuni. “Puterile” lor se trag din faptul ca sunt sfintite, inainte de a intra in posesia bisericii. Unele au capatat o aura de legenda, datorita unor cazuri speciale relatate de credinciosi. La aceste icoane se fac, in momentul diferitelor sarbatori religioase, adevarate pelerinaje.

Institutul Oxford a studiat fenomenul

De exemplu, un grup format din 45 de cercetatori de la Institutul britanic Oxford a venit, in 2004, special la Craiova, pentru a analiza campurile energetice emanate de icoana facatoare de minuni de la Catedrala Episcopala “Madona Dudu”. “A fost uimitor ceea ce s-a intamplat. Aparatele au luat-o razna, pur si simplu.

Reactia specialistilor a fost ceva de genul: Este aproape vie. “Asa ceva nu vazusera niciunde in lume si fusesera in foarte multe locuri sfinte”‘, a declarat la vremea respectiva preotul Petre Mocanu.

In comuna 23 August, din judetul Constanta, o icoana a plans in primavara lui 2006 cu lacrimi de mir, adunand o multime de credinciosi, unii veniti chiar din Bucuresti, pentru a se ruga la icoana facatoare de minuni.

Icoana unicat

La 20 km de Botosani, in Manastirea Sihastria Voronei, o icoana a Maicii Domnului sparge canoanele bisericii. Pentru prima data in iconografia romaneasca, Fecioara e reprezentata tinandu-si Fiul de mana si nu in brate, asa cum sunt toate icoanele ce o reprezinta pe Maica Domnului. Pictura nu a fost niciodata restaurata si se pastreaza in stare perfecta.

Calugarii cred ca icoana e facatoare de minuni, intrucat din ochii Maicii Domnului au curs lacrimi adevarate.

Alte icoane facatoare de minuni din Romania

Icoana Maicii Domnului din Manastirea Neamt

A fost donata voievodului Alexandru cel Bun de imparatul bizantin Manuel Paleologu, in anul 1401. Manastirea adaposteste o biblioteca imensa, inzestrata cu peste 18.000 de volume.

Icoana Sfintei Ana din Manastirea Bistrita

Icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana a fost pictata de doi calugari din partile Ierusalimului intre anii 1150-1250. Icoana o infatiseaza pe Sfanta Ana tinand in brate o copila, nimeni alta decat fiica sa, Sfanta Fecioara Maria.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Golia

Se spune ca aceasta icoana infaptuieste minuni inca de pe vremea domnitorului Vasile Voievod. Manastirea Golia l-a adapostit pentru o perioada scurta si pe scriitorul Ion Creanga.

Icoana Maicii Domnului “Madona Dudu”

E una dintre mandriile Olteniei. Icoana a fost gasita intr-un dud, acum cateva sute de ani, de catre un evreu pripasit prin Oltenia, care a luat-o spre a o vinde. Dupa ce a primit banii pe ea, spre uimirea lui, icoana a reaparut in dud.

Icoana Maicii Domnului din Biserica Icoanei

Legenda spune ca, acum cateva secole, un trecator a adormit in parcul care era pe locul actualei biserici. Trezindu-se, a vazut icoana cu chipul Maicii Domnului. Aceasta i-a spus sa ridice o sfanta biserica acolo.

Maica Domnului de la Manastirea “Dintr-un lemn

Traditia spune ca un cioban ar fi vazut-o in vis pe Maica Domnului, care i-a poruncit sa taie din poiana un stejar falnic si sa faca din el o biserica mica din lemn. Taind stejarul, ar fi gasit in trunchiul lui Icoana Maicii Domnului.

Icoana Maicii Domnului de la Schitul Namaiesti

O calugarita se imbolnavise de cancer osos galopant, iar doctorii voiau sa-i amputeze piciorul. Maicuta voia sa ajunga macar o data in Tara Sfanta. Dupa rugaciuni fierbinti in fata icoanei, dorinta i s-a implinit.

Icoana Maicii Domnului din Trifesti

Un cioban a observat, aproape de malul raului Moldova Seaca, o scandura, iar cu un carlig din fier si o franghie a tras-o la mal. Era o icoana care sangera in locul in care a fost lovita de fier. Icoana ii poate “dovedi” pe hoti.

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Bezdin

Dupa anul 1740, manastirea Bezdin a intrat intr-o perioada deosebita de dezvoltare, pe timpul egumenului Teodosie Veselinovici. Printre multele obiecte de cult deosebit de valoroase, el a adus si icoana facatoare de minuni.

Icoana Maicii Domnului de la Schitul Dalhauti

E o copie dupa icoanele pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Maica Domnului tine Pruncul in partea dreapta, spre deosebire de cele mai multe icoane, care au Pruncul in partea stanga.

Icoana facatoare de minuni Axion Estin

Icoana facatoare de minuni Axion Estin

Vezi aici detalii despre cea mai vestita icoana din Sfantul Munte Athos, Icoana facatoare de minuni Axion Estin (Biserica Protaton, Karyes)

Icoanele facatoare de minuni din Sfantul Munte Athos

Vezi aici care sunt si unde se afla icoanele facatoare de minuni!

Destinatii turistice religioase

Bazilica Sagrada Familia din Barcelona, Spania

Bazilica Sagrada Familia, una dintre capodoperele arhitectului Antonio Gaudi (1852 – 1926), a fost sfintita in noiembrie 2010 de Papa Benedict al XVI-lea.

Desi se afla inca in constructie, la 128 de ani de la inceperea lucrarilor, in anul 1881, acest simbol al Sfintei Familii domina orasul Barcelona cu cele opt turnuri ale sale si este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Spania.

Santiago de Compostela, Spania

Unul dintre cele mai cunoscute rute ale pelerinajului crestin din Europa, Camino de Santiago de Compostela atrage anual milioane de credinciosi care pornesc intr-o lunga calatorie de regasire spirituala. Orasul Santiago de Compostela este capitala provinciei Galicia, iar partea veche a orasului a fost integrata in Patrimoniul mondial al siturilor protejate de UNESCO, inca din 1985.

Asezarea a devenit un nucleu al pelerinajului crestin dupa descoperirea unui mormant despre care s-a presupus ca apartine apostolului Iacob cel Batran, fratele lui Ioan (Santiago el Mayor, in spaniola). In cinstea acestuia a fost ridicata catedrala care ii poarta numele. Construita in stil romanic, catedrala a suferit ulterior modificari si imbunatatiri din care a rezultat ulterior un melanj al mai multor stiluri arhitecturale. Desi Camino de Santiago de Compostela isi impartea pelerinii in timpul Evului Mediu cu Roma si Ierusalimul, destinatia a cazut intr-o uitare nemeritata in secolul al XIX-lea, pentru a reveni in forta la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI.

Dupa ce familia regala a Spaniei s-a unit prin mariaj cu cea de Bourgogne (protectoarea moastelor de la Cluny), pelerinajul catre Compostela devine universal.

In oras se afla zece biserici, dintre care cea mai spectaculoasa este, bineinteles, cea a apostolului Iacob, situata in mijlocul orasului. Cea de-a doua este inchinata apostolului Petru si este in fapt o abatie de maici. Tot in oras mai puteti vizita biserica Sfantul Mihail, manastirea Sfantului Martin, biserica Sfintei Treimi sau pe cea care poarta hramul Fecioarei Maria, aflata in spatele bisericii Sfantul Iacob.

Despre Santiago in limba spaniola, Saint James in engleza sau Apostolul Iacob in romana, fratele apostolului Ioan, se crede ca se odihneste in cripta care se afla sub altarul catedralei care ii poarta numele. Insa o alta teorie sustine ca ramasitele apartin lui Priscillian, un ascet din Avila, care a fost condamnat ca eretic in Franta anului 385 d.Hr., insa a fost considerat martir in Galicia si partile nordice ale Spaniei.

Ierusalim, Israel

Fara indoiala, una dintre cele mai populare destinatii de pelerinaj, si cu siguranta cel mai inedit dintre toate, este Ierusalim, orasul care aduna laolalta crestini, musulmani si evrei. Ierusalimul joaca un rol central atat in religia crestina, cat si in cea mozaica si islamica. Este intr-adevar neobisnuit si spectaculos modul in care trei dintre cele mai raspandite si puternice religii ale lumii revendica si isi au sursa de inspiratie in acelasi loc.

Pentru crestini, Ierusalim este locul in care Iisus a fost adus, copil fiind, sa vada Templul si sa ia parte la festivitati. Conform Evangheliilor, Mantuitorul a predicat si a infaptuit minuni in Ierusalim, mai cu seama in jurul Templului. De asemenea, Scripturile relateaza despre Cina cea de Taina, arestarea din gradina Getsemani, judecarea, crucificarea, Invierea si ridicarea la cer a lui Iisus – evenimente care au avut loc in Ierusalim.

Ierusalim - Orasul Sfant

Ierusalim – Orasul Sfant

Locul despre care se crede ca a gazduit Cina cea de Taina este localizat pe Muntele Sion, in aceeasi cladire in care se afla si Mormantul Regelui David. Un alt loc din Ierusalim catre care se indreapta atentia crestinilor este Golgota, dealul crucificarii lui Iisus. Evanghelia dupa Ioan il descrie ca fiind situat in afara Ierusalimului, insa dovezi arheologice recente indica faptul ca dealul se afla la o distanta scurta de zidurile Vechiului Oras. Biserica Sfantului Mormant se afla in topul preferintelor pelerinilor crestini de mai bine de 2.000 de ani.

Lourdes, Franta

Lourdes este o mica comuna aflata in Pirinei, in sud-vestul Frantei. Initial, doar o asezare de trecere, orasul a devenit in prezent, neincapator pentru milioanele de turisti, care se indreapta catre aceasta locatie, in fiecare an.

Destinul acestei mici localitati s-a schimbat radical in anul 1858, cand insasi Fecioara Maria i-a onorat cu aparitia sa miraculoasa pe locuitorii sai. Pana in acel moment, singurul punct de atractie erau doar ruinele unui castel fortificat aflat in centrul orasului. Dupa ce Bernadette Soubirous a sustinut ca Fecioara Maria i s-a aratat in diverse ocazii si dupa ce au avut loc cateva vindecari miraculoase, orasul a devenit una dintre destinatiile preferate ale crestinilor.

In data de 11 februarie 1858, o fetita din partea locului, Bernadette Soubirous, in varsta de 14 ani, a sustinut ca o doamna frumoasa i-a iesit in cale in Grota Massabielle. Acesta doamna s-a prezentat ca fiind Conceptia Imaculata, iar credinciosii au numit-o Binecuvantata Fecioara Maria. Aparitiile s-au repetat de inca 17 ori si, dupa numai un an, mii de pelerini veneau sa se reculeaga in mijlocul noului loc sfant.

In luna februarie a anului 2008 a avut loc comemorarea a 150 de ani de la prima aparitie a Fecioarei. La festivitati au luat parte peste 45.000 de pelerini. Desi orasul are numai 15.000 de locuitori, beneficiaza de o capacitate de cazare imensa, avand cel mai mare numar de hoteluri dupa Paris.

Sezonul pelerinajului incepe din martie si dureaza pana in octombrie, iar locul in care s-a petrecut prima aparitie miraculoasa a Fecioarei a devenit o destinatie preferata atat a europenilor, cat si a crestinilor din alte colturi ale lumii. Apei care izvoraste din grota i s-au atribuit puteri tamaduitoare, insa se gasesc destui sceptici care sa se indoiasca de adevarul acestor zvonuri neconfirmate stiintific.

Se estimeaza ca un numar de aproximativ 200 de milioane de oameni au vizitat acest loc, din 1860 pana in prezent, iar Biserica Romana-Catolica a recunsocut oficial 67 de vindecari miraculoase.

In vizita la Vatican (in special, de Paste)

O alta mare atractie turistica, atat pentru credinciosi catolici, cat si pentru cei ortodocsi, o reprezinta Vaticanul, cu tot cu Bazilica si Piata Sfantul Petru (San Pietro).

Vatican – sau Statul Vatican – este un mic stat suveran al carui teritoriu consta dintr-o enclava in orasul Roma, Italia. Intreaga tara este de aproximativ jumatate de kilometru patrat. Statul este condus de catre episcopul Romei, Papa, si astfel poate fi considerat un stat ecleziastic in care functiile inalte sunt ocupate de catre clerici.

Papa Benedict al XVI-lea oficiaza liturghia de Paste, in fiecare an. Atunci, sute de mii de credinciosi (100.000, doar anul acesta) se aduna in Piata Sf. Petru, pentru a asculta traditionalul mesaj pascal “Urbi et orbi”. Mesajul este insotit de de traditionala urare “Hristos a inviat!”, rostita in peste 60 de limbi, inclusiv in limba romana.

De obicei, de fata sunt si puternici oameni ai lumii. De exemplu, anul acesta, presedintele rus Dimitri Medvedev a venit cu sotia lui, Svetlana, dar si premierul Vladimir Putin, care a venit la randul lui cu sotia sa, Liudmila.

Drumul crucii, la Colloseum

Tot cu aceeasi ocazie, credinciosii/pelerinii se aduna la celebrul Colloseum pentru a reface traditionalul Drum al Crucii si pentru a fi binecuvintati de Papa.

Credinciosii aprid lumanari si comemoreaza patimile Mantuitorului, intr-o ceremonie emotionanta.

Drumul Crucii porneste din Piata San Pietro (Sf. Petru). In mod traditional, Papa participa la procesiunea in timpul careia crestinii poarta cruci imense si fac 14 opriri, pentru a se ruga.

Altfel, daca tii neparat sa il intalnesti pe Papa si nu vrei sa vizitezi Vaticanul, cu Basilica si Piata Sf. Petru, o solutie ar fi aceea de a-l “urmari” pe Suveranul Pontif in orasele si tarile pe care acesta le viziteaza, cum a fost, de exemplu – recent, Venetia (Italia) si Croatia.

Oferte pentru Paste

In ceea ce priveste ofertele pentru sarbatorile pascale, de obicei agentiile de turism ofera clientilor o varietate de locatii. Cele mai cautate manastiri din Romania sunt cele din Bucovina si Maramures, in timp ce altii prefera sa plece in Grecia, la Meteora.

In Romania, costurile unui sejur pornesc de la 600 de lei, in special pentru manastirile din zona Maramuresului sau a Bucovinei.

Circuitul manastirilor din Bucovina include vizite la Manastirea Voronet sau Patrauti, Manastirea Humor, Moldovita, Sucevita sau Putna. Puteti sa va cazati la una dintre pensiunile agroturistice. Pretul porneste de la 600 de lei de persoana pentru 3 nopti de cazare in sistem de demipensiune si masa festiva traditionala de Paste.

In cazul in care preferati locurile din Tara Sfanta, preturile pornesc de la 700 de euro/circuitul. Mai puteti alege si locasurile sfinte din Grecia, unde preturile sunt mai mici, iar o mini-excursie de Paste aici porneste de la 150 de euro/persoana pentru cinci nopti.

Un astfel de pachet include vizita Manastirilor Marele Meteor si Sf. Nicolae, cu cazare in statiunea Paralia Katerini si masa festiva in ziua Pastelui.

Beatificarea Papei

Cel mai important eveniment religios, din acest an, a fost cu siguranta procedura de beatificare a lui Papa Ioan Paul al II-lea, care s-a desfasurat la data de 1 mai.

Cu aceasta ocazie, a fost prezentat relicvarul continand o fiola cu sangele acestuia, prelevat in ultimele zile de viata.

Fostul Papa mai are astfel o singura treapta pana la a fi declarat “sfant”. El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua in care a fost numit Papa, in anul 1978.

Pe 1 mai, peste un milion de oameni veniti la Vatican, pentru a vedea cum Papa Benedict al XVI-lea ii confera predecesorului sau inca un grad catre titlul de sfant, s-au adunat in Piata Sfantul Petru inca de la primele ore ale diminetii.

Astfel, turismul religios de la Vatican, care a dezvoltat o adevarat industrie, a atins cote maxime. Si, de obicei, asemenea evenimente, atrag multi pelerini, dar acum cand a fost vorba si de cel mai iubit Papa (Ioan Paul al II-lea), cu atat mai mult.

Papa Ioan Paul al II-lea

Papa Ioan Paul al II-lea

Beatificarea fostului Suveran Pontif a survenit si datorita recunoasterii unui miracol infaptuit de acesta.

Potrivit cotidianului Il Giornale si agentiei de informatii religioase i.media, care citeaza surse de la Vatican, comisia medicala condusa de medicul personal al papei Benedict al XVI-lea, Patrizio Polisca, a considerat ca fiind valid miracolul de care este nevoie pentru continuarea procedurii de beatificare.

Comisia a considerat ca fiind miraculoasa vindecarea de maladia Parkinson a calugaritei franceze Marie Simon-Pierre, o boala de care a suferit si Ioan Paul al II-lea, decedat pe 2 aprilie 2005, la varsta de 84 de ani.

Papa Ioan Paul al II-lea a facut o vizita in Romania in 1999.

Turism religios in Romania

Pelerinajele sunt la mare cautare, si in Romania. De exemplu, peste 100.000 de credinciosi din tara si din strainatate sunt asteptati, in fiecare an, la cel mai mare pelerinaj de Rusalii al lumii catolice, la poalele muntelui Sumuleul Mic, in Harghita.

Pelerinii veniti in Harghita pastreaza datina de a merge pe jos de la Odorheiu Secuiesc la Sumuleul Mic. Cateva sute de credinciosi au strabatut cei 60 de kilometri pentru a aduce slava Fecioarei Maria de Rusalii.

Pelerinajul de la muntele Sumuleul Mic a devenit atat de cunoscut, incat in aceasta perioada e aproape imposibil sa mai gasesti locuri de cazare. “Nu mai avem locuri in hotel, este ocupat de pelerinii din Ungaria”, a spus un hotelier.

Cei care nu mai gasesc locuri de cazare, stau peste noapte in biserici sau dorm la localnici, pentru ca la hoteluri sau pensiuni nu mai sunt locuri libere, de multa vreme.

Traditia pelerinajului catolic de la Sumuleu dateaza inca din secolul al XV-lea. In sambata Rusaliilor, pelerinii inconjoara muntele Sumuleul Mic, considerat un loc sfant.

In tara noastra, pe langa numeroasele manastiri din Moldova, Bucovina si nu numai, care de care mai atractive, exista si varianta lacaselor de cult din Ardeal, Transilvania, precum Biserica Neagra din Brasov, dar si a celor de pe langa si din Capitala.

Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagra din Brasov

Pentru credinciosii bucuresteni care nu isi pot permite, din diverse motive sa plece mai departe de Capitala, fiind totusi persoane religioase, exista varianta manastarilor din Judetul Ilfov si Bucuresti.

In acest sens, Regia Autonoma de Transpor Bucuresti (RATB) a lansat, vara trecuta, noua rute catre manastiri si obiective turistice din apropierea Bucurestiului.

Aceste circula in zilele de sambata si duminica, iar pretul unui bilet dus-intor este de 15 lei. Excursiile vor fi de o zi sau doua, iar biletele se pot procura direct de la casele de bilete ale RATB.

In primul an de functionare, proiectul a inregistrat un real succes, mai ales ca RATB a pus aceste linii in circulatie si cu ocazia marilor sarbatori religioase, care au cazut in mijlocul saptamanii si nu in week-end.

Programul liniilor turistice este urmatorul:

Traseul 1: Terminalul Ghencea (plecare la ora 8.30 ) -Piata Presei Libere-Manastirea Caldarusani – Manastirea Balamuci. Pe retur, plecarea de la Manastirea Balamuci este la ora 14.30.

Traseul 2: Terminalul Piata Sf. Vineri (plecare la ora 8.40)- Terminalul Piata Presei Libere- Manastirea Caldarusani-Manastirea Balamuci. Pe retur, plecarea de la Manastirea Balamuci este la ora 14.20.

Traseul 3: Terminalul Ghencea (plecare la ora 8.40 ) -Terminalul Piata Sf. Vineri-Granitul-Manastirea Cernica-Manastirea Pasarea. Pe retur, plecarea de la Manastirea Pasarea este la ora 15.00.

Traseul 4: Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.40) -Terminalul Piata Sf. Vineri- Granitul-Manastirea Cernica-Manastirea Pasarea. Pe retur, plecarea de la Manastirea Pasarea este la ora 15.10.

Traseul 5: Terminalul Piata Sf. Vineri (plecare la ora 8.45) -Terminalul Ghencea-Manastirea Ciorogarla. Pe retur, plecarea de la Manastirea Ciorogarla este la ora 15.10.

Traseul 6: Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.40) -Terminalul Ghencea-Manastirea Ciorogarla. Pe retur, plecarea de la Manastirea Ciorogarla este la ora 15.20.

Traseul 7: Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.30) -Terminalul Ghencea-Biserica Adormirea Maicii Domnului din Calugareni-Biserica Sf. Ilie din Calugareni-Biserica Sf. Voievozi din Hulubesti. Pe retur, plecarea de la Biserica Sf. Voievozi din Hulubesti este la ora 15.00.

Traseul 8: Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.40) -Terminalul Piata Sf. Vineri- Biserica Adormirea Maicii Domnului din Calugareni-Biserica Sf. Ilie din Calugareni-Biserica Sf. Voievozi din Hulubesti. Pe retur, plecarea de la Biserica Sf. Voievozi din Hulubesti este la ora 14.15.

Traseul 9: Terminalul Piata Presei Libere (plecare la ora 8.30) -Terminalul Ghencea-Biserica Sf. Gheorghe din Branistari-Manastirea Comana-Parcul Natural Comana. Pe retur, plecarea de la Parcul Natural Comana este la ora 14.30.

Traseele ecumenice au succes in randul credinciosilor bucuresteni

Traseele ecumenice au succes in randul credinciosilor bucuresteni

Atentie, RATB isi rezerva dreptul de a suspenda unele linii ecumenice, daca sunt prea putin solicitate!

In plus, odata cu venirea toamnei si mai ales a iernii, din luna octombrie pana in martie, liniile ecumenice RATB functioneaza doar pentru grupuri turistice organizate.

In conditiile unor rezervari concrete, RATB organizeaza curse turistice intre Bucuresti si Manastirile Caldarusani, Balamuci, Cernica, Pasarea, Comana, Bisericile Adormirea Maicii Domnului din Calugareni, Sf. Ilie din Calugareni, Sf. Voievozi din Hulubesti, precum si Parcul Natural Comana.

Rezervarile se pot face zilnic, de luni pana vineri, intre orele 07.00 – 20.00, la telefon 021.313.72.38. Pretul unei calatorii dus-intors este tot de 15 lei.

Asemenea imagini se pot intalni la multe manastari din tara si din afara

Asemenea imagini se pot intalni la multe manastari din tara si din afara

In ceea ce priveste manastirile din Romania, aici gasiti o lista a acestora.

Nu va ramane decat sa alegeti una sau mai multe destinatii si sa plecati la drum. De precizat faptul ca unele asezaminte religioase ofera si cazare peste noapte, dar conditia este ca barbatii si femeile sa doarma separat, chiar daca sunt casatoriti.

Asadar, alegeti exact locul care va uneste cel mai mult cu Dumnezeu, va incarca de energie si cu lumina si va ofera linistea de care aveti atata nevoie…

Sursa: crestinortodox.ro

Lasati un raspuns