Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Nasterea Maicii Domnului, prima sarbatoare a noului an bisericesc

Viata Fecioarei Maria

Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfanta Marie Mica, este prima sarbatoare a noului an bisericesc, care a inceput la 1 septembrie.

Viata Fecioarei Maria

Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.

Praznuita pe 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului este prima sarbatoare din cursul anului bisericesc. Desi Sfanta Scriptura nu relateaza despre acest eveniment, scrierile apocrife ofera multe amanunte despre originea si copilaria Fecioarei Maria, scrie MEDIAFAX.

Se spune ca tatal Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmas al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, implinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca si preoteasca.

Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni, deoarece lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu. Ioachim si Ana nu s-au razvratit insa impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugandu-se in continuare cu lacrimi si nadajduind in bunatatea Lui.

Traditia spune ca in al cincizecilea an al casatoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemati…

Sarbatoarea “Nasterea Maicii Domnului”

Sarbatoarea flickr.com

Intristati, cei doi parinti s-au indreptat spre casa lor din Seforis si au hotarat sa se retraga fiecare pentru post si rugaciune.

Ana a inceput sa se roage lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi, zicand: “Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad, Cela ce ai zis fapturilor Tale sa traiasca si sa se inmulteasca, Cela ce ai binecuvantat pe Sarra, femeia lui Avraam si a nascut pe Isaac la batranete si ai daruit Anei fiu, de a nascut pe Samuel proorocul, da-mi si mie roada pantecelui meu si nu lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu, sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale”.

Ingerul Gavriil s-a aratat fiecaruia
, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi alesul lui Dumnezeu.

  • Sarbatoarea “Nasterea Maicii Domnului”

Multe manastiri si lacasuri de cult din tara isi sarbatoresc hramul de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Trei manastiri din imprejurimile Bucurestiului isi vor praznui hramul: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, Manastirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii si Manastirea Christiana, care pastreaza ca al treilea hram acest praznic.

Si Biserica Zlatari, din Protopopiatul III Capitala, isi serbeaza hramul, iar in Arhiepiscopia Bucurestilor este sarbatoare si in parohia “Nasterea Maicii Domnului” din cartierul Drumul Taberei, parohia “Nasterea Maicii Domnului” si “Invierea Dreptului Lazar”.

In sudul Moldovei, in Episcopia Dunarii de Jos va fi hramul Manastirii Cudalbi (Gologanu), din judetul Galati. In Arhiepiscopia Iasilor isi praznuiesc hramul 82 de parohii si cinci manastiri, iar in Iasi, cea mai cunoscuta biserica inchinata Nasterii Maicii Domnului este Biserica Talpari.

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns