Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Icoana Maicii Domnului din Smolensk – Indrumatoarea

Icoana Maicii Domnului din Manastirea Smolensk este una dintre cele mai vechi, cunoscute si iubite icoane din intreaga Rusie. Considerata a fi zugravita de catre Sfantul Apostol Luca, pe care Traditia Bisericii il mentioneaza ca zugrav al Maicii Domnului, icoana se bucura de o deosebita cinste, in randul credinciosilor rusi.
Traditia locului spune ca, imediat dupa caderea Constantinopolului, prin randuiala lui Dumnezeu, icoana Maicii Domnului a fost adusa in Rusia. De asemenea, mai exista si tradita conform careia, icoana a fost primita ca dar de nunta de un print rus. Aceasta ar fi prima icoana bizantina veche ajunsa in Rusia.

Icoana a fost asezata mai apoi in Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din Smolensk. De cateva ori, icoana Maicii Domnului din Smolensk a fost adusa in Moscova, spre inchinare, motiv pentru care s-a si zidit Manastirea Novodevichy, inchinata ei. Astazi, icoana se afla in biserica manastirii din Smolensk. Icoana este praznuit in ziua de 28 iulie / 10 august.

Manastirea din Smolensk

Icoana Maicii Domnului din Smolensk – Indrumatoarea

Sfantul Dimitrie al Rostovului spune ca aceasta icoana a fost zugravita la cererea lui Teofil, guvernator de Antiohia. Din renumita Antiohie, icoana a ajuns in Ierusalim, de unde, mai apoi, a fost luata de imparateasa Eudoxia, fiica imparatului Arcadie, si daruita imparatesei Pulheria, sora imparatului, in Constantinopol. Icoana a fost asezata in Biserica Vlaherne.

In anul 1046, imparatul Constantin al IX-lea Monomahul (1042-1054) a daruit icoana drept dar de nunta fiicei sale, Ana, in casatoria ei cu printul Vsevolod Yaroslavich, fiul lui Yaroslav cel Intelept.

Manastirea din Smolensk - Icoana Maicii Domnului Indrumatoarea

Dupa moartea lui Vsevolod, icoana a fost daruita fiului sau, Vladimir Monomahul, care, la inceputul secolului al XII-lea, o va aseza in Catedrala Adormirea Maicii Domnului, din localitatea Smolensk. Incepand cu acea data, icoana s-a numit “Indrumatoarea din Smolensk”.

In secolul al XIV-lea, regiunea Smolensk a intrat in stapanirea printilor lituanieni. Fiica printului Vitovt, numita Sofia, s-a casatorit cu marele print al Moscovei, Vasile Dimitrievich (1398-1425). In anul 1398, Sofia a adus cu sine, in Moscova, icoana Maicii Domnului cea din Smolensk. Icoana a fost asezata in Catedrala Buna Vestire, din Kremlin, in partea dreapta a usilor imparatesti ale Altarului. Mai exista si traditia conform careia icoana a fost adusa in Moscova in anul 1414, cand printul Yuri Svyatoslavich de Smolensk, scapand din calea inamicilor lituanieni, a luat cu sine si Sfanta Icoana.

Manastirea din Smolensk - Icoana Maicii Domnului Indrumatoarea

In anul 1456, la cerinta localnicilor din Smolensk, avand in frunte pe episcopul Misail, icoana a fost adusa inapoi, cu mare procesiune si bucurie. Marele duce Vasile cel Negru de Moscova a dat ordin ca icoana sa se intoarca in Smolensk, insa nu mai inainte ca o copie fidela a acesteia sa fie asezata in locul ei, in Biserica Adormirii Maicii Domnului. In capitala au ramas insa doua copii fidele, zugravite dupa original. O copie se afla in Catedrala Buna Vestire.

In anul 1524, pentru a comemora victoria celor din Smolensk impotriva lituanienilor, in Moscova s-a ridicat Manastirea Novodevichy, inchinata icoanei Maicii Domnului din Smolensk. In biserica acestei manastiri va fi asezata, mai apoi, o copie fidela a icoanei.

Preluare dupa http://www.crestinortodox.ro

Lasati un raspuns