Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Ion Morar: “…toţi rostim rugăciunea Tatăl Nostru şi această rugăciune e înţeleasă de toţi. Suntem ceea ce a spus Eminescu”

Ion Moraru, disident sovietic, fost deţinut politic, a lansat vineri, 2 septembrie, o carte de memorii despre perioada regimului sovietic. Autorul însuşi a trecut prin greutăţile acelor timpuri, simţind pe pielea proprie ororile acelui regim. Emoţiile, trăirile, gândurile şi amintirile sale sunt incluse într-un volum ce cuprinde trei cărţi ale autorului: «Pustiirea», «Treptele infernului» şi «Fata cu miros de busuioc».
Ion Moraru îşi începe volumul de memorii cu următorul motto de Grigore Vieru: «Puneţi una lângă alta petele de sânge de pe cămăşile noastre şi veţi avea în faţă harta Basarabiei».

În cadrul lansării, atât Ion Moraru cât şi invitaţii săi speciali au vorbit despre chinul prin care a trecut poporul nostru în timpul regimului sovietic, despre deportări, foamete şi despre nelegiuirile de atunci. Invitaţii au lăsat loc pentru cuvinte alese despre creaţia autorului.

Istoricul Ion Ţurcanu a recunoscut că este impresionat de cele aflate la răsfoirea volumului. În opinia sa, acesta este un document istoric, o carte de pildă pentru tânăra generaţie. Istoricul Ion Ţurcanu a mai spus că de mult nu a văzut editată o proză atât de bună, scrisă nu doar cu suflet, dar şi cu măiestrie. «Dacă Ion Moraru s-ar fi apucat mai devreme de literatură, cu siguranţă, ar fi fost unul dintre cei mai buni prozatori pe care i-a avut ţara», a spus istoricul Ion Ţurcanu.

Un alt invitat special, şi el deţinut politic şi scriitor, Boris Marian, a precizat că lansarea acestui volum este o sărbătoare pentru el, dat fiind faptul că, într-o singură persoană, în Ion Moraru, el a descoperit un Paul Goma, un Ion Druţă şi un Shakespeare. Boris Marian a sugerat ca volumul să fie tradus în limbile engleză şi rusă, oferindu-şi sprijinul şi ajutorul pentru traducere.

Autorul Ion Moraru a adus mulţumiri celor care au contribuit la publicarea acestui volum de memorii. Despre lucrarea sa «Fata cu miros de busuioc» autorul spune că este lucrarea cea mai apropiată de sufletul său, fiind vorba despre prima sa dragoste. El i-a îndemnat, în special pe tineri, să lectureze volumul, pentru a afla lucruri de învăţătură despre acea perioadă direct de la omul care a trecut prin chinurile acelor vremuri. Autorul a promis să mai scrie despre etapa actuală a globalizării.

Ion Moraru i-a îndemnat pe cei prezenţi: “…iubiţi pământul nostru, fiindcă el este zidit pe osemintele moşilor şi strămoşilor noştri… Ei se vor simţi foarte străini acolo, dacă voi veţi părăsi ţara şi veţi pleca…» Autorul volumului a adresat un sfat valabil pentru toţi: «oricine ar veni la guvernare, chiar eu de aş veni, să nu vă linguşiţi pe lângă dânsul, să nu-i lăudaţi. Conducătorii sunt musafiri vremelnici ai poporului, pe când poporul este fără început şi fără sfârşit, este aşa cum l-a creat Dumnezeu: rău, bun, frumos, urât. Toţi la un loc suntem poporul şi ceea ce ne leagă pe toţi este limba noastră cea română, tradiţiile noastre creştine, este istoria comună pe care am trecut-o, indiferent pe care mal al Prutului suntem, toţi rostim rugăciunea Tatăl Nostru şi această rugăciune e înţeleasă de toţi. Suntem ceea ce a spus Eminescu».

La finalul evenimentului, desfăşurat la Biblioteca «Onisifor Ghibu», toţi cei prezenţi au primit în dar cărţile de memorii cu autograful autorului Ion Moraru.

Ion Moraru, s-a nascut la 9 martie 1929, în satul Mândâc, astăzi raionul Donduşeni. Fost deţinut politic, profesor de geografie şi unul dintre luptătorii care au pus bazele grupului antisovietic «Sabia Dreptăţii», pentru a opune rezistenţă duşmanului bolşevic.

Nicolae Guşan, Elena Ursu

Ziarul de Garda

Lasati un raspuns