Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mici istorii clujene : Biserica, inima orașului

În trecut, cetățile medievale aveau în centrul lor Biserica, iar în jurul ei piața de unde porneau străzile. Biserica reprezenta inima orașului, un reper esențial, marea școală a comunității.
Biserica Sfîntul Mihail a fost construită din dorința de a spori importanța și frumusețea orașului. În acest sens au fost aduși cei mai străluciți meșteri vienezi și slovaci, capabili să ridice fermecătorul edificiu în stil gotic în perioada secolelor al XIV-lea și al XV-lea.
Biserica este o construcție de tip hală cu trei nave egale ca înalțime, acoperite cu bolți în formă de stea și sprijinite pe stâlpi puternici.

Cea mai veche parte a Bisericii o reprezintă Corul sau Altarul construit în stil gotic. De-o parte și de alta se află cele două sanctuare laterale, care împreună cu altarul sunt acoperite cu bolți în cruce pe ogive și sunt luminate prin ferestre mari.

Sub influența noilor curente artistice, biserica s-a îmbogățit cu piese și ornamente specifice Renașterii târzii și Barocului.
În secolul al XVI-lea, parohul bisericii, Johannes Clyn, a comandat tocul ușii sacristiei sculptat în piatră în stilul Renașterii târzii. La baza tocului din dreapta se află stema orașului: o poartă cu trei turnuri, iar la baza tocului din stanga simbolul bisericii universale, pelicanul care își hrănește fiii cu propria carne. Deasupra ușii se află un bărbat care ține în mână o panglică cu inscripția ” Dominus Johannes Clyn”. Tocul ușii este împodobit cu ornamente de animale, plante, amorași.

Un loc central îl ocupă amvonul sculptat în piatră în stil gotic și vopsit în culori vii, însă acesta nu se poate vedea pentru că a fost acoperit de amvonul baroc construit în secolul al XVIII-lea de către sculptorii Johannes Nachtigall și Anton Schuchbauer. Pe amvonul în stil baroc apar trei reliefuri cu scene din Evanghelii: Isus în casa Mariei, Pescuitul miraculos și Isus printre copii, patru panouri cu cei patru evangheliști, la care se adaugă cele patru statui cu sfinții Bisericii Catolice: Sf. Ambrozie, Sf. Augustin, Sf. Grigore, Sf. Ieronim. În vârful baldachinului apare figura Sfântului Mihail omorând balaurul.

Pereții interiori ai bisericii au fost decorați în trecut cu fresce. În timpul Reformei religioase acestea au fost distruse (rase sau văruite). Astăzi se mai pot observa pe latura de sud câteva fragmente de fresce, cea mai mare reprezentând-o pe Sf. Maria alături de șapte sfinte.

Sub influența ideilor lui Martin Luther predicate de Heltai Gaspar începând cu anul 1545, mulți credincioși au trecut la luteranism, dar după anul 1558, o parte au aderat la învățăturile lui Calvin, iar în cele din urmă la cele unitariene (antitrinitariene) începând cu anul 1566. Unitarienii au slujit în Biserica Sfântul Mihail până în 1726, când comandantul armatei Habsburgice din Transilvania a cedat Biserica romano-catolicilor.

Turnul bisericii desăvârșește frumusețea edificiului. Forma sa actuală datează din sec. al XIX-lea. Deși inițial biserica a fost prevăzută cu două turnuri, între 1511 și 1543 a fost construit doar unul. În secolul al XVII-lea în urma unui incendiu turnul este distrus fiind reconstruit în stil baroc în 1744, dar în scurt timp a trebuit demolat din cauza distrugerilor provocate de un cutremur devastator. Abia între 1837-1860 a început construcția actualului turn cu ceas în stil neogotic.
Bibliografie: Guy Marica, Biserica Sf.Mihail din Cluj, București: Ed. Meridiane, 1967.
Lukacs Jozsef, Clujul gotic, Cluj-Napoca: Ed. Apostrof, 2007.

Preluare dupa http://www.ftr.ro

Lasati un raspuns