Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Mici istorii clujene : Statuia decapitată

Deasupra primului contrafort de sud-vest al Bisericii Sfântul Mihail se poate vedea o statuie astăzi decapitată, dar care în trecut purta pe cap o coroană și pe umăr o pelerină. Pălăria de pelerin de pe piciorul misteriosului personaj a ajutat la indentificarea lui cu Sfântul Rochus, vindecătorul de ciumă.
Venit pe lume în Franța, în 1340, Sfântul Rochus avea din naștere o cruce roșie pe partea stânga a pieptului. De mic copil se simțea atras de Dumnezeu, iar semnul din apropierea inimii îl lega prin fire nevazute de Taina Morții și a Învierii.

De mic copil a rămas fără părinți, fiind crescut de o rudă. În jurul vârstei de 20 de ani, devenind stăpân pe averea moștenită de la părinți, s-a hotărât s-o împartă la săraci și să facă apoi un jurământ de sărăcie. În pelerinajul său către Cetatea Eternă, trecând prin mai multe orașe lovite de ciumă, Sfântul Rochus se dedică îngrijirii bolnavilor, pe care-i vindecă prin rugăciune și prin semnul crucii pe care îl face pe fruntea acestora.

Pe drumul de întoarcere spre casă s-a refugiat într-o peșteră fiind și el atins de ciumă. O poveste frumoasă ne spune că sfântul a fost hrănit de un câine care-i aducea zilnic o bucată de pâine. Urmărindu-l, stăpânul câinelui l-a descoperit pe Rochus și făcându-i-se milă de el l-a adus pe proprietatea sa, unde l-a îngrijit până s-a însănătoșit. Întorcându-se în Franța, a fost întemnițat în urma unor acuzații grave. După cinci ani de suferință s-a stins din viață. Se spune că din corpul său iradia o lumină albastră.

În timpul multor epidemii de ciumă care au bântuit Europa, foarte mulți s-au vindecat datorită rugăciunilor adresate Sfântului Rochus. Fiind iubit și venerat mai ales în sudul Italiei și în Sicilia, Biserica l-a canonizat la 100 de ani de la moartea sa.

Venerat în toată Europa, Rochus dobândește o aură de sfânt vindecător de boli și de păcate, în calitatea sa de mijlocitor pe lângă tronul divin.

RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL ROCHUS

O, sfinte Rochus, eliberează-ne, te rugăm, de boli si de păcate. Mijloceşte pentru noi înţelepciune, cu ajutorul căreia să avem grijă de sănătatea noastră și să înduram suferinţele cu răbdare. Învaţă-ne să-ţi
urmăm exemplul în practica pocăinţei și a carităţii, pentru ca astfel să ne bucurăm, într-o zi, de prezența lui Cristos, Mântuitorul nostru, în Ceruri. Amin

Bibliografie:

Gheorghe Arion, Sculptura gotică din Transilvania, Cluj-Napoca, 1974,
Guy Marica, Viorica, Arta gotica, Bucuresti, 1970

Preluare dupa http://www.ftr.ro

Lasati un raspuns