Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Religie si comportament religios, cu atentie la banul public

Anul 2012 este unul electoral, iar politicienii vor da drumul la robinetul cu bani. Traditia altor alegeri ne-a demonstrat ca Biserica va reintra in forta in atentia alesilor, in actualitate accentul punandu-se pe construirea Catedralei Neamului.
O cercetare realizata Fundatia Soros atesta ca majoritatea romanilor nu este de acord ca statul sa finanteze constructia Catedralei, fiind de parere ca banii trebuie dati de Biserica Ortodoxa Romana.
Vizualizati graficul cu optiunile de finantare in legatura cu Catedrala Mantuirii Neamului.

Proiectul este estimat la 500-600 milioane euro, iar Guvernul Boc, Primaria Capitalei si unele primarii de sector au donat deja sume de bani in conturile BOR.

Construirea Catedralei nu se prea bucura de sustinerea covarsitoare din partea populatiei: 27% dintre romani declara ca sunt total de acord cu acest proiect, 34% sunt mai degraba de acord; 29% sunt impotriva sau mai degraba impotriva, iar 10% inca nu au o opinie.

Referitor la sursele de finantare, cei mai multi dintre respondeni – 32% – au ales raspunsul „Catedrala ar trebui sa fie construita doar cu banii Bisericii”, iar alti 26% spun ca cea mai mare parte a fondurilor ar trebui sa fie din banii Bisericii.

De cealalta parte, doar 20% sunt de parere ca majoritatea finantarii ar trebui sa fie publica, in timp ce numai 10% dintre romani cred ca proiectul ar trebui sa fie integral finantat de stat.

Constuirea catedralei are o puternica sustinere in randul populatiei rurale varstnice, in vreme ce majoritatea bucurestenilor se opune.

Sondajul din Bucuresti arata astfel: 25% sunt impotriva, 26% nu au inca o opinie conturata, in vreme ce doar 49% se declara de acord (total sau mai degraba) cu acest proiect.

Daca in anul 2000, 74% dintre romani erau de parere ca Biserica Ortodoxa trebuie finantata din bani publici, in iunie 2011, doar 54% mai erau de acord, partial sau total, cu aceasta modalitate de finantare.

Cercetarea „Religie si comportament religios” realizata de Fundatia Soros este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.

Preluare dupa http://www.romaniacurata.ro

Lasati un raspuns