Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cat de importanta este religia pentru romani?

Cat de importanta este religia pentru romani?

Peste 80% dintre romani, indiferent de confesiunea religioasa de care apartin, declara ca religia este importanta si foarte importanta in viata lor.

  • Religia, un aspect foarte important in viata romanilor

Potrivit noilor date ale cercetarii Religie si comportament religios, realizata de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti, exista diferente statistice pe confesiuni: trei sferturi dintre neoprotestanti sau musulmani, comparativ cu 36% dintre ortodocsi, considera religia importanta si foarte importanta in viata lor, se arata intr-un comunicat de presa remis 9AM.

  • Ortodocsii, cei mai putin credinciosi

Datele releva, de asemenea, ca cei mai credinciosi se considera musulmanii, iar cel mai putin credinciosi se considera ortodocsii.

Creationismul, miracolele si adevarul divin sunt credinte impartasite de peste jumatate dintre romani, dar gradul de toleranta religioasa este in crestere: 75% dintre romani cred ca pot fi credinciosi si cei care nu merg la biserica; peste 70% considera ca fiecare religie are dreptate in felul sau; iar putin peste jumatate dintre repondenti sunt de parere ca nu trebuie pedepsiti toti cei care nu respecta legile lasate de Dumnezeu.

Pentru aproape jumatate dintre romani este mai important sa fii un om bun decat sa fii un om credincios.

Aspecte ale tolerantei religioase

Conform studiului, musulmanii romani au cel mai mare grad de toleranta fata de cei de alta religie. Ortodocsii, romano-catolicii si protestantii manifesta atitudini de toleranta generala. Cei mai intoleranti religios sunt neoprotestantii, care accepta cel mai putin celelalte religii si ii considera in cea mai mare masura necredinciosi pe cei care nu merg la biserica.

Astfel, ortodocsii romani sunt cei mai toleranti comparativ cu celelalte confesiuni: accepta alte religii, nu cred ca numai cei care merg la biserica pot fi considerati credinciosi si nici ca necredinciosii trebuie pedepsiti, pentru ei fiind mult mai important sa fii un om bun decat un om credincios.

Foto: Flickr.com

Preluare dupa 9am.ro

Lasati un raspuns