Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Din învăţăturile Părintelui Arsenie Boca: Fragment din subcapitolul Războiul nevăzut

“Sa ne apropiem acum de o analiza concreta a tensiunii dintre minte si patimi. Care este mecanismul biologic, sa zicem al instinctului de reproductie? Alegem pe acesta, întrucât se lupta împotriva votului fecioriei.
Instinctul acesta are ca obârsie materiala o glanda endocrina, care varsa o substanta chimica în sânge, care, la nivelul creierului, erotizeaza scoarta cerebrala. Aceasta erotizare consta în aparitia pe ecranul mintii a gândurilor si a imaginilor în favoarea satisfacerii acestui instinct. Ele cer învoirea. Cenzura rezista, le respinge. Constiinta – care ocroteste viata omului si sub perspectiva transcendenta – aduce “Numele lui Dumnezeu care arde pe draci” si aduce Crucea Domnului: jertfa – lepadarea de sine, lepadarea de placere – “arma asupra diavolului Crucea Ta ne-ai dat” cânta biserica. Aceste gânduri de rezistenta, daca sunt puternice si luminoase, sunt afirmate cu toata credinta si stiind cu certitudine ca însusi Iisus se lupta cu Satana în locul nostru, atunci în organic se petrece o reactie chimica în care substantele endocrine din sânge, care erotizau scoarta cerebrala, se neutralizeaza printr-o aparitie de anticorpi, care fac aceasta neutralizare, în felul acesta “gândurile” si “imaginile” si “reprezentarile'”, toate pier si se restabileste un echilibru si o liniste în minte, asemenea cu linistea pe care a restabilit-o Iisus când a venit pe mare la ucenicii Sai învaluiti de talazurile înfuriate ale marii, care apoi s-au linistit.
Linistirea unei furtuni de gânduri sigur ca scoate marturisirea: “Tu esti Fiul lui Dumnezeu” (Matei 14, 33). Marturisirile strafunde de credinta în Dumnezeu, de pe urma unei evidente divine, au ca urmare convertirea, stramutarea fortei oarbe neutralizate, într-o energie de o alta calitate si de o înalta valoare: a iubirii de Dumnezeu si de oameni în genere si nicidecum nu mai ramâne iubire de vreun om, ca trup. Asa prinde putere viata religioasa din chiar neputinta omeneasca. lata prilej de câstigat la nivel înalt. ”
Sursa: Ieromonah Arsenie Boca, Cararea Împaratiei, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, Deva, 2006.
Selectie de text realizata de dra. Irina Cosoveanu, Fundatia Crestina Parintele Arsenie Boca, Bucuresti

Lasati un raspuns