Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Blestemul sângelui: pacienta, adeptă a cultului ’’Martorii lui Iehova’’ a decedat

FINAL TRAGIC. Tânăra de 30 de ani, din Mireşu Mare, rănită grav într-un accident de circulaţie produs pe o trecere de pietoni de pe bulevardul Bucureşti din Baia Mare, a decedat. Aceasta nu a mai putut face faţă complicaţiilor apărute după ce familia acesteia s-a împotrivit ca viaţa ei să fie salvată printr-o transfuzie sanguină.
Tânăra a ajuns miercuri după amiaza la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean din Baia Mare, starea de sănătate a acesteia fiind critică. Femeia se afla în comă de gradul IV şi prezenta traumatism cranian, ruptură de splină, tensiune mică, fractură de gambă stângă şi col humeral. Cu toate că tânăra se zbătea între viaţă şi moarte, părinţii ei au refuzat singura şansă de supravieţuire care i s-a oferit tinerei, şi anume, transfuzia de sânge, din cauza convingerilor religioase, lăsând ca salvarea ei să depindă doar de rezistenţa organismului. Tânăra aparţine de cultul Martorilor lui Iehova, care le interzice adepţilor să accepte transfuziile. Aceştia susţin că ei nu fac altceva decât să respecte ceea ce este scris în Biblie şi că sângele este sacru. Astfel că, potrivit celor care fac parte din cultul Martorilor lui Iehova, sângele integral, plasma, celulele albe, celulele roşii, plachetele sanguine şi stocarea propriului sânge pentru viitoare transfuzii sunt interzise. „Biblia în sine interzice folosirea sângelui din toate aspectele lui. Este vorba despre un principiu, o lege pe care Dumnezeu a dat-o. Sângele este considerat sacru, iar în Biblie se spune că «sufletul cărnii este în sânge». Oricum tânăra intra în comă indiferent dacă i se făcea transfuzia de sânge ori nu”, a declarat unul dintre predicătorii cultului.

Substituitul sângelui adminsitrat pacientei nu şi-a făcut efectul din cauza anemiei

În ciuda faptului că familia ei a refuzat categoric intervenţia medicală, medicii care au studiat îndeaproape starea de sănătate a tinerei au încercat în repetate rânduri să convingă familia tinerei să i se facă transfuzia sanguină, însă nu au reuşit. Ca să o salveze, medicii au folosit un substituit al sângelui, un produs scump şi greu de găsit în farmacii, care creşte riscurile unor alte afecţiuni. Imediat după ce tânăra a ajuns la spital, părinţii fetei au procurat eritropoetină de la farmacia spitalului, cerându-le medicilor să folosească substanţa în locul sângelui. După ce vineri tânăra a dat semne de revenire, sâmbătă starea de sănătate a acesteia s-a agravat simţitor. În cele din urmă a suferit un stop – cardio respirator dar nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare. „A reuşit să iasă din coma de gradul IV şi a ajuns la coma de gradul III. Vineri dădea semne de revenire, însă era foarte anemică, motiv pentru care, cu atât mai mult, avea nevoie de o transfuzie sanguină. Cadrele medicale de la Terapie Intensivă au cerut familiei să li se dea acordul să i se facă acestea transfuzia sanguină, însă ei s-au opus de fiecare dată când a fost deschis acest subiect. Practic era întreţinută artificial. Doar aparatele o ţineau în viaţă”, a declarat Radu Dragoş, directorul medical al Spitalului din Baia Mare.

Condamnată la moarte din cauza unui certificat religios

Anchetatorii spun că pacienţii au tot dreptul să refuze anumite practici medicale, existând chiar şi prevederi legislative în acest sens, motiv pentru care nimeni nu poate fi tras la răspundere. Potrivit legislaţiei, pacienţii nu pot fi supuşi unor intervenţii chirurgicale fără consimţământul acestora, decât în situaţii de maximă urgenţă. Chiar dacă în acest caz medicii nu ar fi trebuit să ţină cont de părerea familiei pacientului, părinţii tinerei au dus la spital un certificat religios prin care se specifica faptul că tânăra refuză să i se facă transfuzia de sânge. „Certificatul, care era semnat şi în care se specifica faptul că tânăra refuză transfuzia de sânge, era recunoscut din punct de vedere juridic, astfel că ne-a fost imposibil să intervenim.Şi-au exprimat liber consimţământul şi nu am putut face altceva decât să acceptăm situaţia, deşi se ştia că se va ajunge la o tragedie” a explicat Radu Dragoş.

Preluare dupa http://www.infomm.ro

Cititi si:  Se întâmplă în România: Femeie rănită grav în accident, lăsată să moară din motive religioase

Lasati un raspuns