Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Primaria Sapanta, in razboi cu Consiliul National al Combaterii Discriminarii pentru asa-zisa “discriminare” la adresa greco-catolicilor

Primaria Sapanta a dat in judecata Consiliul National al Combaterii Discriminarii, care este condus de Csaba Asztalos, pe motiv ca institutia, cat si Biserica Ortodoxa, i-ar discrimina pe greco-catolicii din localitate. Preotul ortodox Iustin Lutai afirma ca nu poate fi vorba de discriminare atata timp cat la reabilitarea bisericii lucreaza oameni de diferite religii si etnii.
“Este un proces al primariei, care va fi la Curtea de Apel Cluj, impotriva Consiliului National al Combaterii Discriminarii. Cei de la CNCD acuza primaria ca ii discrimineaza pe greco-catolici, dar si pe noi, Biserica Ortodoxa, ne acuza. Cum sa-i discriminam pe greco-catolici? Eu am la biserica, pe santier, ucrainieni, am unguri si am tigani din Campulung, adica neoprotestanti, greco-catolici. Chiar am un baiat ungur din Campulung, care e reformat. In fiecare dimineata il aduc la munca. Daca ar fi sa discriminez, as discrimina in corpore”, spune Iustin Lutai.

Iustin Lutai a vorbit si de raportul pe care Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, condus de Hillary Clinton, l-a facut recent, in care americanii critica Biserica Ortodoxa pentru faptul ca grupurile religioase minoritare nu sunt lasate sa-si construiasca lacase de cult. Acesta afirma ca raportul a fost facut doar din informatiile trimise de catre greco-catolici.

“Raportul ala nu stiu pe ce baza se face, pentru ca eu am trimis si la departamentul de stat, la Freedom Religion, celor care fac parte din comisia respectiva, am trimis si lui Hilarry Clinton, ca ei ne-au reclamat la ea. Nu stiu pe ce criterii se face raportul respectiv, plus ca a fost anul trecut, de la ambasada SUA, care e cu libertarea religioasa, caruia i-am explicat tot.

Cand se face un raport, trebuie sa se tina cont si de opinia noastra, si de opinia primariei, a politiei din sat, dar si a Parohiei Ortodoxe. Ei fac raportul in functie de ce le trimite Biserica Greco-Catolica. I-am aratat si americanului, anul trecut, bisericuta lor, care e in gard cu noi. Daca la primarie ar fi discriminat un om, n-ar mai primi autorizatie de construire pentru o casa, de exemplu”, a afirmat preotul.

Lutai a amintit si de subprefectul Bondi Gyongyike, care n-a patit nimic dupa ce i-a defaimat pe ortodocsii din Sapanta, afirmand in primavara acestui an ca “V-ati trezit peste noapte ortodocsi!”, intr-un dialog avut cu preotul Grigore Lutai.

“Tatal meu, ca noi suntem doi preoti, a fost la Bucuresti cu ceva timp in urma, la domnul Mihai Capra, secretar de stat la Ministerul de Interne, care raspunde de prefecti, pentru a o reclama pe doamna Gyongyke Bondi.

Verbal, Mihai Capra a fost de acord cu cele spuse de tatal meu si s-a mirat de afirmatiile facuta de doamna subprefect. Insa, la modul concret, nu se face nimic, pentru ca exista un concubinaj intre PDL si UDMR”, a conchis Iustin Lutai.

Preluare dupa ZiarMM.ro

Lasati un raspuns