Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Memorialul curajului românesc în Cehia

Biserica românească ridicată de Patriarhia Româna în orasul ceh Most, în cinstea celor peste 60.000 de ostaşi români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de invazia nazistă, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost sfinţită ieri, 9 octombrie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Cehiei şi Slovaciei, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.
Sfintirea acestui lacas de cult, cu valoare de simbol pentru neamul românesc, a constituit punctul central al vizitei Preafericitului Parinte Patriarh Daniel în Cehia si, totodata, împlinirea testamentului moral mostenit de la patriarhul Teoctist, care si-a dorit ridicarea unei biserici în micul oras minier Most, în memoria eroilor nostri datorita carora România a fost luata în considerare la încheierea Tratatului de Pace din 9 mai 1945. Desi primii pasi pentru împlinirea acestui deziderat s-au facut acum sase ani, abia anul trecut s-a reusit finalizarea bisericii, care a fost lucrata în lemn de mesterii maramureseni din Bârsana si amplasata în frumosul parc dendrologic din apropierea orasului Most. Întrucât cei peste 60.000 de ostasi români s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub ocupatia hitlerista, la acest proiect au aderat cu entuziasm, înca de la început, Arhiepiscopia Ortodoxa de Praga, dar si reprezantanti ai autoritatilor de stat, centrale si locale cehe. Din acest motiv, sfintirea noii biserici a fost un moment semnificativ, care a consfintit comuniunea dintre cele doua Biserici si cooperarea dintre poporul ceh si cel român.
Evenimentul a adunat, în jurul noii biserici, pe românii stabiliti în diferite parti ale Cehiei, dar si locuitori ai orasului Most, care au primit acest moment cu bucurie, percepându-l ca pe o reparatie morala mult-asteptata pentru lacasurile de cult darâmate cu salbaticie în timpul regimului comunist. Potrivit marturiilor localnicilor, biserica româneasca de aici va umple acest gol din sufletul lor, care au trait timp de multi ani suferinta de a nu avea nici un lacas de rugaciune în zona. Singura biserica salvata din calea buldozerelor comuniste, datorita importantei si vechimii sale istorice, a ramas din pacate cu statut doar de monument istoric, destinat turistilor.

Doua popoare unite în rugaciune

La primele ore ale diminetii, cei patru arhierei au târnosit noua biserica ce va purta hramul ‘Înaltarea Domnului’ si ‘Sfântul Mare Mucenic Valentin din Durostorum’. Dupa slujba de sfintire, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române si Preafericitul Parinte Mitropolit Krystoph al Cehiei si Slovaciei au savârsit Sfânta Liturghie, înconjurati de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi din România, Cehia si Slovacia, în prezenta mai multor reprezentanti ai Statului român, ai Ambasadei Române la Praga, ai Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare în Rezerva si Retragere si ai autoritatilor locale din orasul Most. Raspunsurile la strana au fost date de Corul ‘Tronos’ al Patriarhiei Române.
În cuvântul de învatatura, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat legatura dintre pericopa evanghelica despre învierea fiului vaduvei din Nain, care s-a citit la Sfânta Liturghie, si pomenirea celor adormiti, referindu-se în mod special la pomenirea eroilor, ca filon pe care s-a cladit noua biserica din Most. ‘Aceasta biserica este si un memorial al celor care au cazut pe câmpurile de lupta pentru eliberarea Cehiei si Slovaciei. Când urmasii celor care au fost eroi aici aud ca cineva se roaga pentru ei, rugaciunea noastra devine mângâiere, consolare, manifestare a iubirii noastre fratesti fata de oameni pe care nu i-am cunoscut personal, dar care se afla în iubirea lui Hristos pentru ca s-au jertfit pentru libertate si pentru demnitate’, a spus Patriarhul Daniel.
Patriarhul României i-a daruit Preafericitului Parinte Krystoph un set de engolpioane, un set de monede cu patriarhii României, un baston arhieresc cu mânerul lucrat în argint filigranat si un set de vesminte arhieresti. Pentru implicarea deosebita în demersurile de înfiintare a asezamântului bisericesc de la Most, Preasfintitul Ciprian Câmpineanul a primit de la Patriarhul nostru un engolpion, iar parintele Cristian Popescu a primit o cruce de iconom stavrofor. Pentru a marca acest moment istoric din viata Bisericii Tinuturilor Cehiei si Slovaciei, Preafericitul Krystoph i-a conferit Patriarhului Daniel Ordinul ‘Sfintii Chiril si Metodiu’, cea mai înalta distinctie bisericeasca ceha, care a fost instituita acum 60 de ani si s-a oferit de-a lungul timpului doar întâistatatorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale. Preafericitul Krystoph i-a multumit Patriarhului Daniel pentru eforturile pe care le-a depus pentru ridicarea primei biserici închinate eroilor eliberatori ai Cehiei: ‘Ceea ce putem face noi pentru cei care ne-au eliberat tara cu pretul vietii lor este sa ne rugam pentru ei în mod special si sa avem grija ca memoria lor sa ramâna mereu vie în acest popor. Pâna acum nu am avut un loc special pentru aceasta rugaciune. Am construit mai multe monumente în amintirea lor, dar pâna acum nici o biserica. Aceasta este prima biserica în care ne vom ruga pentru eliberatorii tarii noastre’, a spus Preafericitul Krystoph.

O troita ce va marturisi peste veacuri curajul eroilor români

La finalul Sfintei Liturghii, dupa cum ne informeaza ‘Ziarul Lumina’ a urmat slujba de sfintire a troitei închinate eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea tinuturilor Cehiei si Slovaciei de sub ocupatia nazista. Lista cu numele acestora semnata de Întâistatatorii celor doua Biserici a fost introdusa într-un tub metalic, ce a fost asezat în soclul troitei. Oficialitatile prezente au depus coroane de flori, în acordurile imnului ‘Pui de lei’. Tot în memoria eroilor nostri, eleva Catalina Alexa a recitat o poezie scrisa de un soldat român de pe frontul de lupta adresata mamei si iubitei sale. Sarbatoarea s-a încheiat cu rugaciunea ‘Tatal nostru’, rostita în limba ceha de Preafericitul Krystoph.
În cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului au rostit alocutiuni si Vlastimil Vozka, primarul orasului Most, Pavla Bendova, reprezentantul Ministerului Culturii din Cehia, si Eugen Tomac, secretar de stat pentru Departamentul Românilor de Pretutindeni. Gen. lt. Ion Oprisor, secretar CSAT în cadrul Administratiei Prezidentiale, a citit mesajul presedintelui României, Traian Basescu, care a transmis omagiile pentru cei care si-au jertfit prezentul ca noi sa avem un viitor, subliniind în acelasi timp faptul ca ‘sfintirea acestui lacas de cult a fost rodul stradaniei acelora care considera ca istoria militara reprezinta o pagina importanta din marea carte a istoriei nationale si universale. Ramânem profund impresionati de faptul ca ostasii români care s-au jertfit pe meleagurile straine nu sunt dati uitarii si, de aceea, apreciem în mod deosebit aceasta cooperare între autoritatile locale din Cehia si Bisericile Ortodoxe surori.’
Referindu-se la biserica ce tocmai a fost sfintita, Daniela Gîtman, ambasadorul României la Praga, a spus ca este ‘prima constructie româneasca în stil maramuresean din Republica Ceha, un lacas unic si original, ridicat cu multa dragoste de mestesugarii maramureseni, dar si o dovada tangibila a legaturilor istorice dintre români si cehi. Eu cred ca este o marturie-testament pentru generatiile viitoare, privind trainicia relatiilor de prietenie dintre tarile noastre. Vedeti, istoria nu este doar un dar, ci si o sarcina pentru om. Avem astazi ocazia sa ne amintim despre aspiratiile noastre comune pentru libertate si despre sacrificiile ostasilor cehi si români pentru îndeplinirea idealurilor nationale’.
Agapa ce a urmat a oferit participantilor la eveniment posibilitatea de a viziona expozitia de tablouri pictate pe matase de catre pictorul moldovean Teodor Buzu si de a audia un program folcloric oferit de câtiva copii din România.

Expresie a spiritualitatii românesti în centrul Europei

Biserica va functiona ca asezamânt monahal si va fi destinata comunitatii de credinciosi ortodocsi români, prezenti într-un numar destul de însemnat în aceasta tara. Slujbele în limba româna vor fi savârsite în aceasta biserica de catre parintele Cristian Popescu.
Construirea lacasului de cult este gândita si ca un punct de pornire pentru promovarea spiritualitatii si a arhitecturii traditionale românesti în Cehia. Din aceasta perspectiva, sfintirea asezamântului ortodox din Most ramâne o marturie vie a spiritului de jertfelnicie a poporului român si, în acelasi timp, o expresie a spiritualitatii românesti în centrul Europei. Având în vedere pozitionarea geografica a orasului Most, în apropierea granitei cu Germania si nu departe de Praga, în jurul sau vor putea fi dezvoltate si activitati culturale menite sa prezinte turistilor de pretutindeni specificul spiritualitatii, istoriei si culturii române în context european.

O candela aprinsa la Most pentru eliberatorii Cehoslovaciei

Initiativa construirii unui lacas de cult românesc închinat celor peste 60.000 de ostasi români cazuti la datorie, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a apartinut fostului ambasador al României la Praga, Gheorghe Tinca. În anul 2005, Excelenta Sa a propus acest proiect atât Preafericitului Krystoph, Arhiepiscopul de Praga, cât si vrednicului de amintire patriarh Teoctist. La început, au fost implicate în proiect atât Ministerul Afacerilor Externe, cât si Ministerul Apararii Nationale, ambele salutând initiativa, fara însa a continua demersurile. Între timp, ambasadorul Gheorghe Tinca s-a retras din activitatea diplomatica, iar la cele doua ministere s-au tot schimbat ministrii si sefii de Stat-Major ai Fortelor Armate, astfel încât proiectul construirii bisericii din Most a fost neglijat. Patriarhia Româna însa, în cooperare cu Biserica Ortodoxa din Cehia, constientizând însemnatatea prezentei unei biserici românesti în Cehia, a întreprins toate demersurile necesare pentru concretizarea proiectului. Un prim pas a fost facut de Primaria orasului Most, care a oferit Arhiepiscopiei de Praga, cu pretul simbolic de coroana ceha, suprafata de 1.500 mp, în vederea amplasarii bisericii de lemn. Al doilea moment l-a constituit slujba de sfintire a pietrei de temelie, oficiata de cei doi Întâistatatori, preafericitul Teoctist si Preafericitul Krystoph, în prezenta autoritatilor de stat cehe, centrale si locale si a reprezentantilor Ambasadei României la Praga, în data de 14 iulie 2007. Dupa întronizarea noului Patriarh al României, Preafericitul Parinte Daniel, pe agenda proiectelor prioritare se afla si realizarea bisericii de lemn pentru Cehia. În urma demersurilor întreprinse de catre Preafericirea Sa, Departamentul Românilor de Pretutindeni, prin bunavointa secretarului de stat Eugen Tomac, a sprijinit Patriarhia Româna cu suma de 40.000 de euro, reprezentând pretul prelucrarii si amplasarii la fata locului a bisericii de lemn, ce fusese comandata în anul 2009 unei echipe de mesteri lemnari din Valea Izei si Bârsana, aflati sub îndrumarea preotului Ioan Pop. Pregatirea si prelucrarea lemnului s-au încheiat în vara anului 2010, când mesterii maramureseni, deplasându-se în Cehia, au asamblat partile componente ale bisericii pe fundatia pregatita din vreme de catre Primaria din Most. Dupa câteva saptamâni de munca, a fost ridicata frumoasa biserica româneasca în stil maramuresean de 27 m înaltime, dupa care au început lucrarile de pregatire pentru momentul sfintirii. La înfrumusetarea bisericii, o contributie deosebita a avut si Nicolae Dedulea, presedintele Asociatiei Românilor din Cehia.

Sursa: RGN

Lasati un raspuns