Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cubreacov: Există un diferend canonic româno-rus….Şi are la bază uzurparea drepturilor Mitropoliei Basarabiei de către Patriarhia Moscovei

Interviu la Europa Libera: cu Vlad Cubreacov despre semnificatiile extrareligioase ale unei vizite patriarhale

Europa Libera: Mitropolia Moldovei a facut public programul vizitei la Chisinau a Patriarhului Moscovei si al întregii Rusii, Kiril. Patriarhul se va afla în Moldova între 8 si 10 octombrie. În seara de sâmbata, acesta va adresa un mesaj de binecuvântare catre credinciosii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei. Duminica înalta fata bisericeasca va oficia o liturghie la Catedrala mitropolitana si va depune flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfânt. Tot duminica sunt programate întâlniri cu conducerea republicii, dupa care va avea o întrevedere cu arhiereii Mitropoliei Moldovei. Luni, 10 octombrie, Patriarhul va vizita Sectia de Pediatrie a Institutului Oncologic, iar ulterior va merge la Complexului Monastic Curchi, unde va oficia „sfintirea mica” a Catedralei manastirii.
Despre semnificatia acestei vizite discutam cu fostul deputat crestin-democrat Vlad Cubreacov, decorat cu Crucea Patriarhiei Române pentru mireni (1992 si 1995) si Crucea Fratiei Sfântului Mormânt din Federatia Rusa (2007).
Desi vizita s-a anuntat a fi una canonica, sunt voci care spun ca nu este lipsita de valente geopolitice si ca ar avea si conotatii politice.

Vlad Cubreacov: Vizita este anuntata ca fiind una canonica, dar, de fapt ,este o vizita cu puternice conotatii politice si geopolitice sau, am putea spune, geospirituale. Ceea ce face în ultimul an Patriarhul Kiril, nu este decât sa marcheze prin vizitele sale „teritoriul canonic”, de control si influenta, al Patriarhiei de la Moscova.

Europa Libera: El a mers si la Kiev si la Minsk…

Vlad Cubreacov: Numai anul acesta a fost de cinci ori în Ucraina, sâmbata si duminica Patriarhul Kiril a efectuat o vizita în regiunea Cernauti, s-a aflat o zi întreaga la manastirea Banceni, împreuna cu presedintele ucrainean Victor Ianukovici. Aceasta manastire este situata chiar la frontiera cu România, într-un tinut care este, din punct de vedere etnic, curat românesc –  95% din populatie sunt români ortodocsi de stil nou –, iar ceea ce face Patriarhul Kiril nu este decât sa implementeze o manastire de stil vechi si de limba rusa în acest tinut compact românesc si ortodox din actuala regiune Cernauti.
Între aceste doua vizite – din nordul Bucovinei si din Republica Moldova – este o legatura evidenta, pentru ca vizita este conceputa si ca o sfidare a Patriarhiei Române, întrucât Patriarhia Moscovei s-a angajat într-o competitie absolut absurda cu Patriarhia Româna.

Europa Libera: În ce ar consta aceasta competitie?

Vlad Cubreacov: Patriarhia Moscovei, putem spune, nu atât serveste Ortodoxia, cât se serveste de Ortodoxie. Ea a ridicat stindardul ortodox ca acoperire pentru scopurile si interesele politice ale Kremlinului. Este o Biserica puternic aservita statului rus. Si acum, Ortodoxia, din pacate, este vazuta ca un fel de surogat pentru ideologia comunista de altadata. Este elementul ideologic unificator al spatiului fostei URSS. Nu întâmplator Patriarhia Moscovei nu vorbeste foarte des despre oameni, ea vorbeste mai mult despre „teritoriul canonic” , ceea ce Kremlinul numeste „vecinatatea apropiata”, ca un eufemism pentru „zona de influenta si control a Moscovei”.

Europa Libera: Au mai avut loc vizite ale înaltilor statatori ai Bisericii ruse în Republica Moldova. Ne amintim ca în toamna anului 2005 regretatul patriarh Alexei al II-lea a vizitat Republica Moldova la invitatia, pe atunci, a domnului Voronin, în calitate de presedinte al Republicii. Politica si religia sunt mâna în mâna?

Vlad Cubreacov: Aceasta vizita este a treia a unui patriarh rus în Republica Moldova. Dupa Alexei I si Alexei al II-lea, iata, vine si Patriarhul Kiril. Dar, de fiecare data invitatiile au fost facute la nivel politic. Patriarhul se întâlneste de fiecare data cu liderii politici si niciodata cu credinciosii, care nu au acces la el si nu pot primi binecuvântarea parinteasca.

Europa Libera: Ba da, am înteles ca va participa la un Te deum.

Vlad Cubreacov: Da, dar va fi tinut la distanta, pentru ca oamenii din securitate, care îi vor asigura paza, vor fi peste 1000 de persoane –  cum a fost si la Cernauti, un efectiv destul de numeros – care îi vor îngradi pe credinciosi de patriarh: nu vor avea acces nemijlocit. Nimeni nu-i va putea saruta mâna, asa cum se obisnuieste în Biserica.

Europa Libera: Am înteles ca Sanctitatea Sa Kiril, va binecuvânta perechile de tineri care se casatoresc în aceasta zi, când va fi el la Chisinau.

Vlad Cubreacov: Nu cred ca Patriarhul se deplaseaza de la Moscova la Chisinau pentru a fi nasul de cununie al unui mire si al unei mirese. Trebuie sa aducem în atentie si faptului ca aceasta vizita, preponderent politica prin semnificatiile ei, este dorita de toate partidele parlamentare. Am înteles ca Patriarhul se va întâlni cu Vladimir Voronin. Vladimir Filat, care i-a adresat initial invitatia, de asemenea va fi. Domnul Marian Lupu, ca interimar, se va întâlni cu Patriarhul. Sigur, clasa politica urmareste, cumva, un scop meschin. S-ar putea sa avem alegeri anticipate si atunci da bine sa ai o poza cu Patriarhul, sa te arati cumva evlavios si sa extragi dividende electorale din asta.

Europa Libera: Nu cred ca va fi si liderul PL Mihai Ghimpu.

Vlad Cubreacov: Nu stiu. Liderul PL, Mihai Ghimpu, ca si nepotul sau, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, au facut dovada ca sunt parte a Patriarhiei Moscovei. De fiecare data i-am vazut la Catedrala din Chisinau –  participând alaturi de Voronin, Lupu, Filat, Lucinschi sau Urechean, ca sa dam câteva nume –, ca dovada ca sunt parte inseparabila a acestei comunitati canonice din cuprinsul Republicii Moldova.

Europa Libera: Domnule Cubreacov, dar exista un conflict canonic româno-rus în Republica Moldova?

Vlad Cubreacov: Exista un diferend canonic româno-rus. El este istoric, provine din anul 1940, ulterior 1944, si are la baza uzurparea drepturilor Mitropoliei Basarabiei de catre Patriarhia Moscovei, si atunci si acum controlata de puterea politica de la Kremlin. Din pacate, clasa politica din Moldova, conducerea de stat, nu are o abordare echidistanta si simetrica fata de ele doua Patriarhii, implicate în acest regretabil si absurd diferend canonic.
Clasa politica are anumite preferinte canonice. Reprezentantii ei se afiliaza benevol uneia dintre parti, si coopereaza exclusiv cu aceasta. Ceea ce demonstreaza, o data în plus, ca Republica Moldova se afla în continuare în sfera de influenta – cel putin spiritual-politic – a vechii metropole din rasarit.

Europa Libera: De ce n-ar fi invitat la Chisinau si Patriarhul României Daniel?

Vlad Cubreacov: Cred ca, într-un demers pozitiv si constructiv, ar fi trebuit ca premierul Filat si interimarul Lupu sa le adreseze o invitatie, concomitent, celor doi patriarhi, care sa fie prezenti aici, în vazul tuturor, pentru a transmite un semnal de conciliere, cel putin de dialog si cooperare în numele Ortodoxiei. Subiectul unitatii ortodoxe nu este unul de neglijat. Unitatea noastra trebuie sa se manifeste întotdeauna în învatatura, în practici. Este o unitate de suflet, nu o unitate administrativ-teritoriala, asa cum o vede Patriarhia din preajma Kremlinului.

Europa Libera: În anumite situatii am vazut fete bisericesti de la Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei, care au dat dovada de unitate, de consolidare, participând la oficierea unor servicii divine împreuna.

Vlad Cubreacov: Este un semnal pozitiv. Asemenea cazuri vor recidiva, în sensul bun al cuvântului. Aceste cazuri consolideaza un proces care este continuu si acumulativ, procesul de migrare canonica dinspre Patriarhia Moscovei spre Patriarhia Româna, astfel încât astazi Mitropolia Basarabiei cuprinde peste 25% din populatia ortodoxa a tarii. Procesul nu se va opri aici, este un fenomen viu, nedirijat, alimentat, sigur, de vointa clericilor dintr-o parte si alta, care au renuntat la ura si confruntare si au trecut la cooperare si întelegere.

Europa Libera: Programul vizitei Patriarhului Moscovei si al întregii Rusii Kiril la Chisinau a fost modificat, din cate se cunoaste, el urma sa ajunga si la Comrat, si la Tiraspol, ulterior aceste vizite s-au contramandat, va fi doar la manastirea Curchi. De ce credeti ca s-a intervenit în agenda?

Vlad Cubreacov: În textul invocat s-a facut referire la starea de sanatate a Patriarhului si la recomandarile medicilor, ceea ce este fals, pentru ca, urmarind atent agenda liderului spiritual rus, vedem ca acesta este activ, dinamic, se afla în permanenta miscare în cuprinsul Patriarhiei sale. Motivele trebuie cautate în alta parte. Cauza reala este de natura politica. Dupa ce Patriarhia Moscovei nu numai ca a cochetat cu regimurile separatiste nu doar din Moldova, dar si din Georgia, ea a alimentat cumva si anumite tendinte separatiste în Republica Autonoma Crimeea din Ucraina, tot prin vizite ale Patriarhului Kiril sau ale altor ierarhi.

Europa Libera: E incredibil ca Biserica sa alimenteze separatismul…

Vlad Cubreacov: Spuneam la început ca Biserica rusa nu ezita sa se serveasca de stindardul Ortodoxiei pentru interese meschine, extrabisericesti, extraortodoxe, care nu au nimic în comun cu Hristos, cu spiritul adevarat, autentic, al Ortodoxiei noastre. Patriarhia Moscovei, din pacate, a recunoscut întotdeauna si a creditat moral regimurile din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud, ceea ce nu da bine deloc. Stim ca Igor Smirnov, de exemplu, a fost si preferatul Patriarhului Alexei al II-lea: a fost decorat cu multe distinctii bisericesti, sunt vreo sapte. Practic, în tot cuprinsul fostei URSS Igor Smirnov este campion absolut la decoratii bisericesti. Trebuie sa constatam ca, din punctul de vedere al Bisericii ruse, acesta este cel mai exemplar dintre exemplarii crestini din acest spatiu.

Europa Libera: Sa întelegem ca acum este ignorat, daca nu ajunge Patriarhul Kiril la Tiraspol?

Vlad Cubreacov: Nu este ignorat. Este o masura de prudenta. Este un gest de precautie pe care si-l ia Patriarhia Moscovei. Ceea ce nu înseamna ca aceasta nu va continua sa sprijine si sa crediteze moral regimurile separatiste, inclusiv pe cel din Transnistria.

Europa Libera: Exista si vreo latura pozitiva a acestei vizite?

Vlad Cubreacov: De fiecare data gesturile de sfidare ale Bisericii ruse si angajarea sa politica în raport cu populatia Republicii Moldova, cu credinciosii ortodocsi din tara noastra au, în subsidiar, si efecte pozitive. Acestea tin de consolidarea constiintei nationale a populatiei de la noi, pentru ca lucrurile se percep prin comparatie. Cu cât insista Patriarhia Moscovei mai mult asupra asa-numitului concept al „teritoriului canonic inalienabil”, cu cât aceasta ne vorbeste despre Republica Moldova ca parte inseparabila a „Sfintei Rusii”, a „Lumii ruse”, a civilizatiei ruse, cu atât mai mult va exista o forta de reactie, de raspuns. În felul acesta, sigur ca vizita nu face decât sa contureze mai bine, sa clarifice constiinta etnica de sine si ortodoxa a populatiei din tara noastra.
Cu siguranta ca va exista dorinta de a-l invita la Chisinau si pe Patriarhul Daniel. Acesta va veni la un moment potrivit, dar vizita sa nu va fi una politica. Va fi o vizita strictamente canonica, spirituala, limitându-se la menirea pe care Biserica o are, cea de a-i sluji pe oameni, de a-L sluji pe Dumnezeu, nu de a se servi de Dumnezeu si de oameni.

Lasati un raspuns