Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Două procesiuni cu moaştele Sfintei Parascheva în 370 de ani

În decurs de aproape 370 de ani, de când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori.
În primăvara anului 1944, când locuitorii Iaşului urmau să fie evacuaţi, s-a pus problema strămutării moaştelor la Mănăstirea Turnu din Eparhia Râmnicului, acolo unde se aflau şi cele ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceva. Dar, din motive necunoscute, racla nu a mai ajuns până la Turnu şi a fost aşezată în biserica Mănăstirii Samurcăşeşti de lângă Bucureşti, informează TRINITAS TV. În perioada 27 octombrie – 13 noiembrie 1944 a fost adusă la Catedrala patriarhală din Capitală, întorcându-se la Iaşi pe 26 noiembrie, în acelaşi an.
După trei ani, în vara lui 1947, credincioşii moldoveni au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi duse în procesiune prin satele arse de soare şi distruse de război. Atunci a avut loc poate cea mai mare procesiune religioasă de pe pământul Moldovei. Prima oară racla a fost purtată de mii de credincioşi, ierarhi şi preoţi prin localităţile judeţului Iaşi, iar apoi, până la sfârşitul lunii august, moaştele au fost duse în judeţele Vaslui, Roman, Bacău, Neamţ şi Baia.
Există până astăzi mărturii ale minunilor pe care Sfânta le-a făcut în vara aceea. Bătrânii din Rădăşeni povestesc cum, după ce procesiunea s-a îndreptat spre Mănăstirea Slatina, deasupra satului s-au adunat nori şi a plouat după ce, pentru câteva luni, fusese secetă.

Lasati un raspuns