Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Expozitie de icoane romanesti la Lisabona

Sub denumirea Religiozitate pe sticla,  s-a deschis expozitia de icoane româneşti cu ateliere de creaţie la Muzeul de Etnologie din Lisabona. Atelierele de creatie vor fi deschise publicului portughez pana pe 5 noiembrie, in timp ce, expozitia va putea fi vizitata pana pe 10 ianuarie 2012.
Expoziţia „Religiozitate de sticlă” reuneste o serie de 49 de icoane de patrimoniu din colectia Muzeului National al Tăranului Român si a mai fost itinerată în Danemarca, la Muzeul de Artă Religioasă din Lemwig, în Italia, la Biblioteca Malatestiana (Cesena) şi la Muzeul Muntelui din Torino, în Franţa, la Castelul Melik din Cabriès. Prin intermediul celor 49 de piese pe care le reuneşte, expoziţia transmite câteva mesaje majore şi anume:

– icoana pe sticlă, fenomen care a cunoscut o dezvoltare deosebită în lumea satului transilvănean al sec. al XIX-lea, vine din Europa Centrală (Imperiul Austro-Ungar), fiind lucrată de ţărani, a căror ocupaţie principală era de fapt agricultura;
– selecţia patrimoniului este reprezentativă pentru principalele şcoli şi meşteri-zugravi;
– tematica abordată ilustrează: soborul sfinţilor ortodocşi protectori, concepţia ţăranului român despre viaţa de dincolo, Rai şi Iad, teme biblice din Vechiul şi Noul Testament, calendarul ortodox român.
Cu ocazia vernisajului, jurnalistul şi eseistul italian Giovanni Ruggeri va susţine conferinţa Le icone contadine su vetro della Transilvania, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.
Expoziţia Religiozitate pe sticla este organizată de Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Museu de Etnologia din capitala portugheză.

Preluare dupa http://www.hotnews.ro

Lasati un raspuns