Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Turismul ecumenic are de suferit din cauza … drumurilor si a hotilor

Turismul religios, care prinde foarte bine in Maramures, sufera din cauza drumurilor proaste, a semnalizarilor necorespunzatoare si insuficiente. Chiar si indicatoarele puse de reprezentantii bisericii au fost furate sistematic. De! Ce sa-i faci daca sunt metalice si se castiga atat de bine din aceasta “meserie”. Viorel Coroian, presedintele Asociatiei de Promovare si Dezvoltare a Turismului Rural Maramures, declara cu ceva timp in urma ca zonele cu cei mai multi turisti sunt cele in care se practica turismul religios. Si, totusi, multe obiective de interes din aceasta categorie sufera pentru ca drumurile de acces nu sunt amenajate corespunzator iar multi turisti nu au curajul sa se aventureze pe drumuri ciudate. Un exemplu in acest sens este Manastirea Barsana, monument din patrimoniul mondial UNESCO. Ea  este amplasata intr-o zona mai greu accesibila, deoarece drumul trece prin curtea unui cetatean si semnalizarea nu e prea buna. “Noi am pus de mai multe ori indicatoare metalice pentru a ghida turistii spre acest obiectiv, dar panourile fiind din metal au disparut. Biserica nu este pusa intr-un circuit asa cum ar trebui, speram ca prin proiectul care se deruleaza in aceasta perioada si care are ca scop realizarea unui circuit al bisericilor UNESCO si amenajarea zonelor de acees spre aceste obiective, sa se poata face ceva. Pot sa va spun ca anul trecut am avut foarte multi turisti iar in acest an foarte putini. Eu pun acest lucru si pe seama crizei dar si a faptului ca accesul spre acest obiectiv turistic este mai greu”, a afirmat Gheorghe Urda, preotul paroh al parohiei Barsana.

Biserica a fost golita de tot continutul liturgic

Preotul paroh a mai spus ca biserica din Barsana este singurul monument UNESCO care nu are bilete de intrare. Mai mult, “ea a fost golita de tot continutul liturgic. Nu putem expune obiecte de valoare pentru ca nu avem un sistem de paza”, a afirmat Gheorghe Urda. In astfel de conditii, nu e de mirare ca tot mai putini vizitatori sunt interesati de obiectivele  turistice de acest gen.

Manastirea Bârsana a fost construita la mijlocul secolului al XVI-lea, de catre familia lui Dragos Voievod, pe una din proprietatile acestora. Vechea manastire, cu hramul Sfântul Nicolae, era unul dintre cele mai importante edificii de cultura din Maramures. Aici se puteau gasi carti de cult în limba româna, aduse din Moldova si Tara Româneasca. Manastirea avea propriul sau atelier unde erau pictate icoanele.

Preluare dupa http://www.informatia-zilei.ro

Lasati un raspuns