Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sfantul Andrei, sarbatorit de peste 600.000 de romani

De Sfantul Andrei isi sarbatoresc onomastica peste 600.000 de romani, cei mai multi fiind barbati ce poarta acest nume. Afla ce spune traditia de Sf. Andrei.
Sfantul Andrei, sarbatorit de peste 600.000 de romani
Conform datelor furnizate de Directie pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, peste 322.000 de barbati, precum si peste 322.000 de femei isi serbeaza, marti, onomastica – de Sf. Andrei.
Majoritatea romancelor sarbatorite marti poarta numele de Andreea (271.875 de persoane), peste 23.000 sunt Andra, iar 20.090 se numesc Andrea. Totodata, aproape 7.000 de femei poarta numele Andreia, iar alte 89 Andruta sau Andrusa.

Se pune grau la incoltit

In ceea ce priveste barbatii, peste 300.000 poarta numele Andrei, iar peste 12.000 poarta numele Andras. De asemenea, peste 3.200 de romani se numesc Endre, iar peste 3.400 sunt Andreeas sau Andreas.

La nivel national, 781 de barbati poarta numele de Andreiu, opt sunt Andrusa si Andruta, iar alti 22 se numesc Andries.

De Sfantul Andrei sunt legate cateva traditii pastrate din vremuri indepartate.

Obiceiuri si traditii de Sfantul Andrei

“Santandrei” este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei. El a preluat numele si data de celebrare ale Apostolului Andrei (30 noiembrie), cel care a predicat in primele decenii dupa nasterea lui Iisus pe pamanturile Daciei.

Sfantul Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind omorat prin rastignirea pe cruce, cu capul in jos, in localitatea Patras, langa Corint. Crucea pe care fost rastignit a avut o forma mai aparte, in X, careia i-a ramas numele de “Crucea Sfantului Andrei”.

Se pune usturoiul la ferestre sa alunge strigoii

In secolul trecut, in noaptea de Santandrei (29 – 30 octombrie) tinerii dadeau petreceri de pomina – Pazitul Usturoiului.

Pentru a fi feriti de actiunea malefica a moroilor si strigoilor, tinerii camuflau si ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile casei unde se desfasura petrecerea inainte de lasatul serii. De altfel, petrecerea se numea, local, Noaptea Strigoilor.

In aceasta noapte sufletele mortilor ies din morminte si se dueleaza cu strigoii vii. La cantatul cocosilor acestea se intorc in pamant.

Fetele singure isi viseaza ursitul

Cand strigoii morti nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor unde incearca sa suga sangele celor ce au nenorocul sa le cada in maini. Usturoiul le vine de hac acestora. Pus la ferestre, la usi, la horn si pe corp (facandu-se si semnul crucii) au menirea sa tina departe aceste spirite.

Fetele nemaritate pun grau sub perna sa isi viseze ursitul

Pe langa acest obicei, fetele care vor sa isi afle ursitul, viitorul sot, trebuie sa faca o turta subtire de faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si sa o manance inainte de culcare.

Dupa acest ritual, baiatul care venea in vis sa ii aduca apa ca sa isi potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta.

Tot pentru a visa ursitul, fetele isi pot pune sub perna 41 de bobi de grau. Daca baiatul din vis vine si le culege, atunci acela va fi alesul.

Tot de Sfantul Andrei este pastrat obiceiul de a pune la incoltit grau. El va fi asezat la lumina si udat frecvent, iar de Anul Nou se va interpreta: al cui va fi mai inalt si mai bogat acela va avea mai mult noroc si va fi mai sanatos.

Preluare dupa http://www.apropo.ro

Lasati un raspuns