Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Patriarhul României îl felicită pe Regele Mihai cu prilejul sărbătoririi celor 90 de ani

Cu prilejul aniversării zilei de naştere a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a adresat acestuia un mesaj de felicitare mai ales că nu poate fi prezent la discursul Majestăţii Sale, din Parlamentul României.
Biroul de presă al Patriarhiei a precizat că nu există un refuz de participare al PF Daniel la ceremonia oficială de la Palatul Parlamentului ci este vorba de Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, şi şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care se desfăşoară an de an între 24 – 28 octombrie, care constituie două evenimente ce impun prezenţa Patriarhului României la Reşedinţa Patriarhală , mai ales când prezidează şedinţa Sfântului Sinod (24 – 25 şi 28 octombrie) şi Sfânta Liturghie de hram (27 octombrie).

Iată mesajul Preafericitului Patriarh Daniel:

Majestăţii Sale,
Regelui MIHAI I al României,

Majestatea Voastră,

Aniversarea a 90 de ani de viaţă este o binecuvântare de la Dumnezeu, cu profunde semnificaţii în viaţa Majestăţii Voastre şi în istoria poporului român.
Cu acest prilej, Vă adresăm doriri de sănătate, pace, bucurie şi ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună.
Întru mulţi şi fericiţi ani, Majestatea Voastră!
Cu aleasă preţuire şi binecuvântare,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Biroul de presă al Patriarhiei mai precizează faptul că, pentru a serba aniversarea a 90 de ani într-un cadru specific bisericesc, au fost stabilite deja contacte cu reprezentanţi ai Casei Regale pentru o posibilă participare a Majestăţii Sale Regele Mihai I la Catedrala Patriarhală, de Sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil (8 noiembrie), fiind şi ziua onomastică a Majestăţii Sale, pe care o serbează în mod tradiţional.
“Oricum, având în vedere calendarul bisericesc ortodox, comunicarea şi cooperarea principalelor instituţii de stat cu Patriarhia Română trebuie ameliorată când se doreşte prezenţa Bisericii la evenimente publice majore” se arată în comunicatul de presă citat.

Regele Mihai se adreseaza, marti, 25 octombrie, Parlamentului Romaniei, printr-un discurs ce poate fi socotit istoric – fiind primul adresat Legislativului dupa 64 de ani – in cadrul unui eveniment ce se anunta a fi emotionant pentru intreaga familie regala, dar si pentru romani.
Ultima oara cand Regele Mihai s-a adresat Legislativului a fost pe 15 Octombrie 1947. Regele a rostit atunci un mesaj regal ordinar cu ocazia deschiderii sesiunii Adunarii Deputatilor (Parlamentul unicameral de la acea vreme). Contextul politic nu era unul care sa-i fie confortabil Regelui: un Guvern Groza instaurat de aproape doi ani pentru ale carui masuri legislative se vedea acum nevoit sa ceara sprijin Parlamentului.

Lasati un raspuns