Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Prima Liturghie în limba română şi lansarea sitului comunităţii greco-catolice din Copenhaga

Intr-o zi de toamnă friguroasă, într-o ţară scandinavă, cu o populaţie majoritar protestantă, noi, comunitatea românilor romano-catolici din Copenhaga (Danemarca), am avut bucuria de a participa la prima Liturghie duminicală în limba română de pe meleagurile daneze.
La predica din cadrul sfintei Liturghii, pr. Ambroziu Angheluş ne-a vorbit despre valoarea talanţilor, a valorilor, şi a principiilor creştine, care nu trebuie să le îngropam în egoismul nostru, ci să le valorificăm şi să aducem roade. Cine ascunde talantul în pământ este condamnat la insucces, la moarte. Acest îndemn foarte dur al lui Isus este destul de clar pentru fiecare om care doreşte ca viata lui să dea roade după planul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a încredinţat nouă tuturor talanţi diferiţi: darul credinţei şi al speranţei, darul iubirii si al Evangheliei, darurile Duhului, bunurile noastre. Trebuie să fim responsabili de tot ceea ce Dumnezeu a aşezat în mâinile noastre sărace, iar acest tezaur să fie pentru bucuria tuturor.
Lansarea sitului comunităţii romano-catolice din Danemarca, www.pcatolicadk.freewb.ro, ne dă posibilitatea să fim mereu informaţi în privinţa evenimentelor şi a liturghiilor care se celebrează în Danemarca în limba romana.
Cum ar putea un român catolic să-şi păstreze credinţa şi valorile primite din familiile noastre, de vreme ce trăieşte într-o ţară cu 85% din populaţie de confesiune luterană şi doar 3% catolici?
Aici, familia este susţinută de Biserică, pentru că în ea se nasc valorile şi învăţăturile creştine, însă mulţi dintre creştinii români din Danemarca nu au bucuria de a avea familia lângă ei. De aceea, cu enormă bucurie în suflet, l-am primit pe pr. Ambroziu Angheluş să fie păstorul nostru şi să adune oile rătăcite într-o singură comunitate, a românilor catolici din Danemarca.
La fel cum Biserica Ortodoxă are câţiva preoţi trimişi în Danemarca pentru a sluji creştinilor ortodocşi români, acum şi noi, catolicii, ne putem bucura de un părinte catolic.
Totodată, ne-am bucura ca prezenţa părintelui Ambroziu aici să ajute la închegarea comunităţii romano-catolice româneşti, pentru a forma o comunitate vie, care să devină pentru noi o a doua familie. Deşi orice început este greu, iar dificultatea de a-i contacta pe toţi creştinii catolici va încetini procesul de a închega o comunitate romano-catolică, considerăm că temelia acestui proiect îl constituie venirea părintelui Ambroziu în Danemarca.
Avem speranţa şi încrederea că păstorul primit va avea grijă de turma lui, pentru ca elanul credinţei noastre să crească şi să se dezvolte aşa cum îi place Tatălui, indiferent de obstacolele pe care le va întâlni.
Un articol de Cristina Turcu, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi

Lasati un raspuns