Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserica de lemn din Ieud-Deal, monumentul cu o istorie seculara

Istoricul Radu Popa este cel care pune sub semnul intrebarii afirmatiile lui Tit Bud, cel care sustine ca biserica ar fi fost construita in 1364
“Roada Duhului este< dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor” (Galateni 5<22 -23)

Una dintre cele mai frumoase locasuri de cult din judetul Maramures este si Biserica din Ieud-Deal. Ceea ce te atrage pentru a o vizita este arta arhitectonica. Cand intri intr-o biserica veche de lemn, daca esti atent, poti simti mirosul suav al grinzilor, al padurilor de brad. Dar ai ocazia sa simti treptat cum ticaitul vremii a trecut peste locurile din imprejurimi. “O biserica ne-ar invita mai degraba la tacere, nu la cuvinte. Totusi, apropiindu-ne urechea de grinzile vechi de lemn, simtim cum urca spre noi scancete de copil, bocete de inmormantare, veselia nuntilor, zgomot de arme, cantece si descantece batrane. Istoria acestor locuri este povestita in lemnul bisericilor, adevarate sanctuare ale Cuvantului, pastratoare a unor monumente de cea mai veche limba romaneasca”, spune Florin Pop, referent de specialitate din cadrul Directiei pentru Cultura, Culte, patrimoniu Cultural Maramures. Nu avem cum sa nu ii dam dreptate. Cu siguranta toti cei care au vizitat acest colt mirific al tarii a fost atras sa intre macar intr-o biserica de lemn, incarcata de istorie.

Controverse asupra datarii

Specialistii si-au pus multe semne de intrebare in privinta datei de constructie a acestei biserici. In cele din urma s-a cazut de comun acord ca anul in care a fost ridicata este undeva in jurul lui 1634, fiind considerata cea mai veche din Maramures. Printre cei care au fost interesati sa afle adevarul referitor la acest aspect se numara si Ioan Mihaly de Apsa, care sustinea, in 1900, ca este cea mai frumoasa din judetul nostru. Ioan Barlea este cel care a adunat inscriptiile din biserica in valoroasa sa colectie de insemnari. La fel de interesanta li s-a parut si etnografului Tache Papahagi, care i-a remarcat picturile murale de o valoare deosebita, Victor Bratulescu a publicat, in 1941, o suita de imagini, 81 la numar, si opt schite din biserica.

Cercetatorii irlandezi, interesati sa desluseasca misterul

Din 1999 este inclusa in patrimoniul UNESCO. Pictura bisericii-monument este in plina restaurare si conservare. Istoricul Radu Popa este cel care pune sub semnul intrebarii afirmatiile lui Tit Bud, cel care sustine ca biserica ar fi fost construita in 1364, pentru ca este convins ca anul in care a fost ridicata constructia ar fi de fapt 1717, dupa invazia tatarilor.

Modesta biserica din Ieud-Deal a atras atentia si cercetatorilor de specialitate din strainatate. Auzind de discutiile controversate care se poarta pe acest subiect, cercetatorul irlandez Olafur Eggertsson, folosind metoda dendrocronologica, sustine ferm ca biserica a fost ridicata in al doilea deceniu al secolului al XVII-lea. Asa ca ii da dreptate lui Titu Bud.

Biserica batrana din Deal, ridicata de familia nobila locala Balea

Istoricii sustin ca aici, in acest locas de cult, au fost gasite, in 1921, codicele de la Ieud, o foarte veche scriere in limba romana. Manuscrisul a fost datat de unii cercetatori in secolul al XVI-lea. Altii insa considera ca manuscrisul este din 1391, fiind anterior scrisorii boierului Neacsu din Campulung. Tot din secolul al XIV-lea dateaza bisericile maramuresene de la Peri, Cuhea, Apsa de Mijloc, Sarasau, Barsana si altele. Biserica batrana din Deal a fost ridicata de familia nobila locala Balea. Trebuie sa precizam faptul ca tot in Ieud mai este o biserica. Cea din vale. Dar cea din Deal este cu un secol mai veche decat aceasta. In austeritatea ei exterioara, incalzita in interior de cioplitura consolelor si de culorile vii ale picturii murale, biserica de lemn din Ieud-Deal reprezinta un varf al artei si tehnicii de a construi biserici din lemn din Maramures.

Mihai Balea a renovat amandoua bisericile din Ieud

Construita din lemn de brad, urmeaza canoanele traditionale< pictura si iconostasul, bine conservate, sunt datate din secolul XVIII-lea. Pictura care acopera intregul interior al bisericii din Ieud-Deal este un ansamblu de o diversitate deosebita. La fel ca la celelalte monumente UNESCO, pictura nu este datata si nici semnata. Insa, si de aceasta data, specialistii, dupa ce au evaluat stilul, au atribuit aceste picturi zugravului itinerant Alexandru Ponehalschi. Valoarea ei este dublata de acest ansamblu pictural de cea mai buna calitate, cea mai reprezentativa opera a cunoscutului zugrav al vremii, din Berbesti. Este cunoscut faptul ca el a realizat si picturile din bisericile de lemn din Calinesti, Caeni, Sarbi Susani, Budesti Susani, Berbesti, Desesti. Marius Porumb, istoric, scria< “In 1782, pictorul zugraveste mai multe icoane in biserica din Deal din Ieud, fara sa mentioneze si ansamblul mural”. La imbinarile lemnului si in zonele cu denivelari, pictura este facuta pe panza. In rest, direct pe lemn. Nobilul Mihai Balea a renovat amandoua bisericile din Ieud intre anii 1764 si 1765. Acest lucru reiese din arhivele documentare ale bisericilor din celebru sat maramuresean.

Pictura a fost realizata in 1782

Florin Pop spune ca pictura murala acopera intreaga suprafata interioara a bisericii, in altar, naos si pronaos. Ansamblul picturii murale, remarcat de istoricul de arta Anca Pop-Bratu, pentru bogatia programului iconografic, complexitatea rezolvarilor compozitionale si varietatea decorativa, nu este datat. Ea a fortat datarea picturii in 1782. Prin aceasta datare, Anca Pop-Bratu a incadrat pictura murala din Ieud-Deal in perioada de final a creatiei artistului, imaginandu-si o evolutie progresiva spre acest punct culminant din creatia sa. Se stie insa ca o icoana mobila poate fi completata inventarului ulterior si nu poate data cu fermitate o pictura murala. Documentele de arhiva aduc multa lumina in jurul datarii picturii murale. Ceea ce, insa, a innoit cu adevarat locasul de cult la 1765, a fost, probabil, repictarea ei. In perioada 2007-2009, pictura bisericii trece printr-un proces de restaurare si conservare.

“Michelangelo ar fi fost gelos pe volumele ei arhitecturale si pe rezistenta sa in timp”

Toti cei care au trecut pragul acestui locas de cult sustin ca nimic nu se poate compara cu frumusetea interioara, dar si cu amplasamentul acestei biserici din lemn din judetul nostru. Nici nu este de mirare. La vremea cand a fost ridicata a fost considerata ca fiind una de dimensiuni mari, avand in vedere ca are capacitatea de a primi peste 300 de credinciosi. Are o tinda, la fel ca la casele taranesti, unde stateau in vechime doar femeile, nava barbatilor si altarul. Cele doua spatii dintre barbati si femei nu sunt egale. Inaltimea navei este egala cu latimea ei, o proportie intalnita si la alte biserici maramuresene construite la inceputul secolului al XVII-lea. “Biserica este ridicata din barne de molid. Talpile si portalurile sunt facute din lemn de stejar, care este mai rezistent. Peretii sunt ridicati din barne fasonate cu barda si intariti cu cuie din lemn. Cu siguranta, putem spune, fara sa gresim, ca avand in vedere armonia cu care s-a lucrat, si Michelangelo ar fi fost gelos pe volumele ei arhitecturale si pe rezistenta sa in timp”, este de parere Florin Pop.

Ieud avea, in 1976, 5.000 de suflete

Ieud, fost domeniu al voievodului Balc, nepot a lui Dragos Voda, a  fost atestat documentar in anul 1365. Documentul din 2 februarie 1365, dat de Ludovic I, regele Ungariei, lui Balc si fratilor sai, fii ai lui Sas, nepoti ai lui Dragos, primul domn al Moldovei contine prima mentionare a Ieudului. Acest document confirma independenta Moldovei lui Bogdan intemeietorul fata de Ungaria. Iata cateva randuri< “Noi… ii dam o mosie numita Cuhea, in tara noastra a Maramuresului cu satele Ieud, Bascov, amandoua Visaiele, Moisei si Borsa…, cu toate pertinentele sale, anume ape, paduri si munti si orice s-ar tine de ele, pe care mosie am luat-o de la Bogdan voievodul si de la fiii lui, infidelii nostri notorii…”. In 1976 localitatea avea aproape 5.000 de suflete.

Turistii vin din toate colturile lumii pentru a  vedea frumoasa batrana biserica din Deal. Mai cu seama ca, in zilele noastre, gasesc multe poze si informatii generale, care ii determina sa isi doreasca sa ajunga in Maramures. Aici, unde locasurile de lemn si acum pastreaza frumusetea locurilor, data altadata si de portul, traditiile pe care incercam sa le pastram vii si acum. Daca reusim sau nu, ii lasam pe altii sa aprecieze…

Preluare dupa http://www.informatia-zilei.ro

Lasati un raspuns