Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa citim Psaltirea impreuna si in acest Post al Craciunului (2011)

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea mai multor parinti duhovnici, dorim sa reluam, si la inceputul acestui Post, o alte actiune comuna de ordin duhovnicesc, lucrand impreuna cu Dumnezeu, in rugaciune, pentru ajutorul Bisericii, al tarii si al nostru personal, cu “arma” nepretuita a insuflatilor-de-Dumnezeu psalmi ai Imparatului si Prorocului David.
Fiecare dintre cititorii acestui site, care simt necesitatea unirii in rugaciune si a intensificarii strigatului duhovnicesc catre Dumnezeu in fata tuturor nenorocirilor care ne pandesc sau care deja ne impresoara, sunt rugati sa participe, ca si anul trecut in amandoua posturile mari, ca si anul acesta in Postul Pastilor, la un nou “lant” obstesc al Psaltirii, cu cate o catisma (diferita) pe zi, care sa ne uneasca si sa ne imputerniceasca duhovniceste in fata raului vazut si nevazut.

Doritorii de  a intra in aceasta randuiala comuna sunt rugati sa se inscrie incepand de astazi, la comentariile acestei postari sau pe e-mail (razbointrucuvant@gmail.com) pentru a primi numarul de catisma cu care sa inceapa. Nu vom citi aceeasi catisma in fiecare zi, ci fiecare va trece din a doua zi de citire la catisma consecutiva. Asadar daca cineva porneste, sa zicem, cu catisma nr. 5, in a doua zi va citi catisma nr. 6, in a treia zi catisma 7, s.a.m.d, iar apoi de la capat, pana la finalul Postului Nasterii Domnului (24 decembrie). Cine porneste cu ultima catisma (20), va citi apoi catisma 1, a treia zi catisma 2, etc.

Fiecare la ce ora poate, nu exista o ora anume, cel putin pentru inceput.

E bine si sa se ceara binecuvantare de la duhovnicii personali, dar, oricum, fiecare sa fie incredintat ca demersul acesta se face cu binecuvantare si nu este cazul sa se teama in mod superstitios sau exagerat de ispite din cauza Psaltirii, insa este nevoie in prealabil sa fie integrat in randuiala Bisericii, sa mearga cel putin duminica la Sfanta Liturghie, sa se spovedeasca periodic, sa tina postul si sa incerce sa traiasca, pe cat poate mai mult, o viata duhovniceasca atenta, iar Psaltirea, si orice rugaciune, sa fie facuta cu smerenie, cu inima infranta, binestiind ca mai ales trufia sau parerea de sine duc la parasirea harului si intetirea ispitelor. Desigur, daca cineva simte ca are unele oprelisti sau indoieli in constiinta sa, ori i se pare prea mult, prea greu, se simte prea cazut, etc., atunci nu trebuie sa se apuce fara spovedanie si fara dezlegare de la parintele sau duhovnicesc.

Am primit tot de la parintele Teofan si alte 3 propuneri în legatura cu cititul Psaltirii:

1  Fiecare să-și noteze ziua și catisma cu care au început pentru a nu fi nevoiți să ceară din nou o altă catismă, în cazul în care au întrerupt;

2  Să se angajeze numai cei hotărâți să se țină până la sfârșit.

3  Inscrierile se pot face incepand de azi si pana pe 10 decembrie.

Raman valabile, pentru oricine doreste si are evlavie si ravna, rugaciunile de pocainta sugerate aici de Ierom. Teofan de la Man. Putna si Rugaciunea pentru lume a Cuviosului Paisie Aghioritul.

Va reamintim si indemnurile primite atunci de la Parintele Teofan, valabile si acum, cand deja problemele, provocarile si grijile s-au inmultit peste masura:
Nu trebuie să uităm însă că, de multe ori, în istoria popoarelor creștine, Dumnezeu a îngăduit pierderea libertății exterioare, atunci când majoritatea creștinilor nu au mai avut râvnă să lupte pentru libertatea interioară. Cine este liber interior nu transmite panică, nu transmite un duh negativist, ci prezența și demersurile lui aduc ceva din pacea lui Hristos, chiar dacă se confruntă cu probleme foarte grave.

La această stare de echilibru trebuie să ne străduim cu toții să ajungem. (…) Oare noi, creștinii, în plan duhovnicesc, nu avem nici o vină pentru toată situația deplorabilă în care se află țara noastră? Puteți să fiți siguri că, dacă în viața noastră creștinească, am fi avut mai multă pocăință și smerenie, Dumnezeu nu ne lăsa să ajungem aici.

De aceea adresez tuturor următoarea rugăminte: să încercăm cu toții, măcar pentru 40 de zile, să respectăm un program foarte simplu de viață duhovnicească.

În primul rând să-i cerem zilnic lui Dumnezeu, cu insistență, să ne ajute să-i iertăm pe toți cei față de care avem gânduri de dușmănie, de supărare.

Preluare dupa http://www.razbointrucuvant.ro

Lasati un raspuns