Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Dezlegări în Postul Naşterii Domnului

Creştinii ortodocşi se află în cea de-a doua săptămână a Postului Naşterii Domnului. Pe lângă pregătirea sufletească necesară perioadei, din punct de vedere alimentar acest post de 6 săptămâni este socotit unul mai uşor. Astfel, în fiecare sâmbătă şi duminică, până pe 20 decembrie, precum şi în ziua de pomenire a unor sfinţi, să se facă dezlegare la peşte, untdelemn şi vin.
Aceste dezlegări se fac în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire în toată lumea ortodoxă, precum 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 4 decembrie – Sfânta Mare Muceniţă Varvara, 5 decembrie – Sfântul Sava cel Sfinţit sau 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae. De asemenea, sunt dezlegări care se fac în zilele în care sunt pomeniţi, în calendarul Bisericii noastre, sfinţi români, aşa cum este pe 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea, 7 decembrie – Sfânta Muceniţă Filofteia sau 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
În perioada Postului Naşterii Domnului, Biserica noastră a rânduit un număr de 16 zile cu dezlegare la peşte, vin şi untdelemn.

Lasati un raspuns