Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Crăciun în Maramureş – la TVR în emisiunea Marinei Almăşan

Iarna nu ar avea acelaşi farmec fără minunata Sărbătoare a Crăciunului. Iar în Maramureş, această sărbătoare este unică. Tradiţia, portul, obiceiurile străbune din satele maramureşene, dar mai ales oamenii de aici, sunt parte dintr-un loc aparte, un loc mirific, autentic, numit Maramureş.
Iată de ce, Televiziunea Română s-a oprit şi de această dată pe meleagurile maramureşene pentru a filma şi transmite în direct, în 17 decembrie, autenticul Crăciun în Maramureş. De la tăiatul porcului, prepararea cârnaţilor şi coptul colacilor, până la obiceiul colindatului, a cântului şi dansului şi îndemânarea meşterilor populari. Totul va face parte din atmosfera specifică a sărbătorilor.

Marina Almăşan – binecunoscuta realizatoare şi prezentatoare de emisiuni a TVR, împreună cu Luminiţa Dumitru – regizor artistic, au fost primite de Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi prefectul Sandu Pocol, pentru a discuta despre organizarea acestui eveniment de excepţie. Deoarece filmările se vor face la Muzeul Satului, la discuţii a participat şi directorul Gheorghe Robescu. Desigur, sunt implicaţi în acţiune mai mulţi primari din judeţ, fiecare aducându-şi aportul în pregătirile legate de detalii precum ornarea locaţiilor, prezenţa coconilor şi a bătrânilor satelor, a meşterilor populari şi toate aspectele ce pot puncta şi pune în valoare tradiţia şi autenticitatea Maramureşului. Un aport deosebit în organizare îl are şi Serviciul Public Judeţean MM InfoTurism, coordonat de Ioana Tripon, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş.

Desigur, nu vor lipsi artiştii de muzică populară. Principalii protagonişti vor fi soţii Cornelia şi Lupu Rednic, împreună cu invitaţii lor. S-au amintit nume sonore precum: Fraţii Florea, Ancuţa Anghel, Năstăcuţa Iuga, Monica Ghiurco, Dănţăuşii din Groşi, dar lista este încă deschisă.

Marina Almăşan este convinsă că va fi o ediţie specială, aşa cum este de fapt Maramureşul.

“Orice producţie de televiziune în jurul sărbătorilor de iarnă aleargă după ceva deosebit, să arate telespectatorilor, să-i captiveze cu imagini frumoase şi cu lucruri inedite. Iar când vorbim de Crăciun nu avem cum să facem abstracţie de Maramureş, pentru că aici sunt sărbătorile adevărate. Am mai avut o experienţă extrem de plăcută aici şi de aceea am revenit cu foarte multă plăcere, cu atât mai mult am auzit şi noi de proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean “Crăciun în Maramureş”. Va fi de fapt o îmbinare între acest proiect şi ideea TVR. Vrem, astfel, să arătăm românilor din toate colţurile lumii că există locuri în care tradiţia se păstrează şi unde sărbătorile au gustul acela din copilăriile noastre. Revenim aici şi din pricina zvonurilor pe care le-am auzit despre domnul preşedinte Mircea Man. Se spune că este o persoană extrem de activă şi energică, ceea ce am constatat în urma discuţiilor avute şi a deschiderii sale înspre realizarea acestei emisiuni televizate. Deci ne-am căutat un partener cu care să ajungem acolo unde ne dorim. Adică într-un punct de vârf. Sperăm ca raiting-ul pe care îl va obţine Televiziunea Română cu această emisiune transmisă în direct să motiveze eforturile conjugate atât ale TVR, cât şi ale Consiliului Judeţean Maramureş, a primarilor şi a tuturor celor care se vor implica. De altfel, suntem siguri că orice transmisie din Maramureş de Crăciun, nu poate să fie decât extraordinară. Vrem să cuprindem totul: oameni, tradiţii, obiceiuri, atmosfera specifică acestei sărbători de suflet – Crăciunul – căldura oamenilor şi răceala iernii deopotrivă”, ne-a declarat Marina Almăşan.

Lasati un raspuns