Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Tedeum de Ziua Naţională a României la Biserica Ortodoxa Romana din Mesici

Pe 30 noiembrie de Sfântul Andrei, cel întâi chemat şi Apostolul românilor de pretutindeni, la biserica ortodoxa din Mesici s-a săvârşit un tedeum oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu P.S. Daniil, episcop al Episcopiei Dacia Felix, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina.
La tedeum au fost prezente numeroase feţe bisericeşti, în frunte cu PS Daniil, episcopul Daciei Felix, Daniel Banu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Belgrad, Alexandru Mureşan, consul general al Consulatului General al României la Vârşeţ, Raul Truţescu, ataşatul cultural al Ambasadei României la Belgrad, Stevan Mihailov preşedinte Comunitatii Romanilor din Serbia, Dorel Cebzan vicepreşedintele CRS, reprezentanţi politici ai organizaţiilor de partid din rândurile minorităţii.
Mesiciul este o localitate româneasca la 10 km nord vest de Vârşeţ. Localitatea este celebră prin mănăstirea cu acelaşi nume „Mesici” care după un proces dubios, care a durat 4 ani, la începutul secolului al XX-lea este predată sârbilor. Astfel localitatea românească Mesici timp de un secol a fost unica aşezare românească din Voivodina fără lăcaş de cult. Localnici au improvizat o capelă care a servit loc de închinăciune şi mângâiere. La iniţiativa episcopului Daniil, a românilor din Serbia şi CRS-ului în urmă cu câţiva ani a început construirea BOR din Mesici.
În acest context, fostul preşedinte CRS, Ion Cizmaş intră în rol prin şi prin intermediul organizaţiei CRS obţine finanţarea lăcaşului din partea DRRP-ului. Ajutoare din partea patriei mame care nu ajung niciodată la biserica din Mesici.
În această ordine de idei, prima biserica ortodoxa romana, construită după 100 de ani, este finanţată şi finalizată de statul sârb, nu de Bucureşti, deoarece fostul preşedinte CRS a manipulat suma menită construirii bisericii din Mesici în scopuri meschine.
Numerosi romani din Serbia ca si noua conducere a CRS , condamnă actul fostului lider CRS Ion Cizmaş şi cer Bucureştiului clarificarea situaţiei penibile, care aduce atingere imaginii României si romanilor.

Lasati un raspuns