Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un nou paraclis a fost sfinţit miercuri la Biserica Ortodoxă Română ‘Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril’ din Malainiţa

Preotul Boian Alexandrovici, vicar al Episcopiei române Dacia Felix din Vârşeţ şi protopop al Protopopiatului Dacia Ripensis din Malainiţa, a declarat pentru AGERPRES că prin stropirea cu apă sfinţită a paraclisului s-a introdus în circuitul ecleziastic românesc Casa Complexului Monahal din Serbia de Nord-Est, scrie Timoc Press, preluat de Romanian Global News.
‘La evenimentul respectiv, desfăşurat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, au participat preoţi din Episcopia Severinului şi Strehaiei, delegaţie condusă de preotul Zorilă, stareţa Mănăstirii Sf.Ana din Orşova Iustina Popovici şi cei cinci slujitori de altar din zonele istorice Timoc, Morava şi Sudul Dunării’, a precizat Alexandrovici.
Potrivit acestuia, noul aşezământ bisericesc dă posibilitatea credincioşilor din cele 154 de sate româneşti şi alte 48 de localităţi mixte să participe la sfintele liturghii care se oficiază săptămânal aici în perioada de iarnă.
‘La această dată avem organizate în Timoc, Morava şi Sudul Dunării doar 16 parohii. Din păcate, în unele dintre ele românii au fost asimilaţi de Biserica Ortodoxă Sârbă, nu mai cunosc limba maternă a strămoşilor, nu mai au identitate naţională românească. Conştient de această situaţie, mi-am asumat misiunea de a lupta prin credinţă ortodoxă românească pentru renaşterea lor naţională’, a afirmat Alexandrovici.
Biserica din Malainiţa a fost construită în anul 2004 de preotul Boian Alexandrovici şi sfinţită de Preasfinţitul Daniil, episcopul ortodox român al Daciei Felix. Pentru curajul de a înălţa un sfânt lăcaş de cult românesc după aproape 180 de ani de sete duhovnicească în Timoc, unde imediat după 1833 românii din zonă şi-au pierdut dreptul şi privilegiul de a avea slujbe bisericeşti în limba română, preotul Alexandrovici a fost condamnat la închisoare.

Lasati un raspuns