Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Apocalipsa dupa Cioran: film şi dezbatere la Bruxelles

Universitatea Libera Bruxelles gazduieste vineri 9 decembrie proiectia documentarului artistic Apocalipsa dupa Cioran. Va urma o dezbatere cu realizatorul filmului, Sorin Iliesiu, eseistul francez Nicolas Cavaillčs, cercetator si specialist al operei filosofului român, si Laurent Moosen, specialist belgian în Cioran. Manifestarea este organizata de Institutul Cultural Român Bruxelles, în parteneriat cu Alliance française Bruxelles-Europe, cu prilejul centenarului nasterii lui Emil Cioran (1911-1995).
Filmul realizat în 1995 reface parcursul biografic si spiritual al lui Emil Cioran într-o surprinzatoare succesiune de flash-backuri – imagini de arhiva, peisaje din Rasinari si Sibiu – care alterneaza cu momente-cheie din dialogul între Gabriel Liiceanu si Emil Cioran înregistrat câtiva ani mai devreme în apartamentul parizian al filozofului. Cioran, care întreaga viata a refuzat sa fie mediatizat, ofera aici un regal de spontaneitate si franchete. Prin raspunsurile la întrebarile si comentariile lui Gabriel Liiceanu, el face sa se înteleaga mai bine ceea ce voia sa spuna prin autocaracterizarea: „Nu sunt decât un farsor”.
Sorin Iliesu,  cu un palmares impresionant de filme documentare si artistice, este profesor de imagine la Universitatea Nationala de Arta teatrala si cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti.
Nicolas Cavaillčs este autorul unei teze de doctorat initutlata Sinucidere, descompunere, wcorupere. Geneza si dialogismul Tratatului de descompunere de Emil Cioran.
Autor a numeroase articole si eseuri publicate în prestigioase reviste de filozofie, Nicolas Cavaillčs a tradus de asemenea în limba franceza Devenirea întru fiinta de Constantin Noica. Laurent Moosen este atasat literar la Serviciul de promovare a literaturii al Comunitatii franceze din Belgia si autor al unei teze de doctorat despre Cioran.
Data : vineri, 9 decembrie, 19h30
Locul: Université Libre de Bruxelles, sala AZ1-101 (poarta Z), acces prin strada Antoine Depage, 1050 Bruxelles
www.crib.mae.ro

Lasati un raspuns