Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Lacrimi de emoţie la serbarea Zilei Naţionale a României în Biserica Sf. Treime din Loutropirgos

La ieşirea din Elefsina, drumul lăturalnic şoselei naţionale cu direcţia Nea Peramos este calea urmată de toţi cei care au dorit să ia parte, duminica trecută, la prima acţiune notabilă a Asociaţiei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Aspropyrgos.  După câteva sute de metri de la ieşirea din şoseaua naţională drumul continuă cu o şosea construită la câţiva zeci de metri înălţime faţă de nivelul mării, pe o coastă de deal, specific Greciei. De pe drumul îngust şi şerpuit mângâiat de razele soarelui priveliştea fantastică impresionează şi ne umple sufletele de bună dispoziţie în ajunul unei zile… mari. O zi plină şi specială pentru toţi cei care simt româneşte, români, basarabeni şi greci, din Atena ori Aspropyrgos, toţi cu un numitor comun: Iubitori de Românie.
Drumul „deasupra” mării „întâlneşte” prima localitate Loutropirgos aceasta fiind destinaţia la care am fost informaţi că trebuie să ajungem şi noi. În faţă, o maşină cu numere de înmatriculare româneşti , care cunoaşte zona, ne conduce mai bine decât un GPS performant la locul unde români din Aspropirgos, Loutropirgos, dar şi Atena, şi-au dat întâlnirea de week-end. Un indicator ne îndreaptă spre dreapta şi, sus, pe creasta dealului zărim o cruce. O parcare neîncăpătoare, arhiplină de autoturisme cu numere de înmatriculare româneşti, mă convinge că am ajuns la destinaţie – Biserica Sfânta Treime (Aghia Triada).
Începută de la primele ore ale dimineţii, liturghia în limba română, este în plină desfăşurare. Aflaţi în întârziere, câţiva români din Atena care am răspuns invitaţiei, înaintăm grăbiţi. În capătul scărilor bisericii drapelul tricolor „ne primeşte” călduros pe toţi. De partea cealaltă, steagul grecesc nu se lasă mai prejos şi „ne salută”. Emoţia ne cuprinde. De la difuzoarele performante liturghia în limba română este ascultată de zeci de români care stau la aer curat în curtea bisericii. De acolo, de SUS, limba română răsună în toată zona şi graiul nostru românesc parcă este purtat de vânt şi valuri peste tot – în lumea largă.
Priveliştea încântă pe fiecare. Momentul emoţionat este marcat de sentimentul de apropiere de Dumnezeu. Cu sufletele parcă deja pline intrăm în biserică. Cu greu însă. Numărul mare de români a demonstrat setea de grai românesc a iubitorilor de Românie.
Peste 100 de suflete de români ori greci filoromâni au fost mângâiate de cuvântul duhovnicesc rostit în liturghie de părintele român Cornel Erneanu. Cu mic cu mare ne-am aplecat cu toţii în faţa lui Dumnezeu şi ne-am lăsat conduşi de părinte pe drumul luminării.
În lăcaşul sfânt, consulul României la Atena, Nicolae Anton este, din nou, alături de români. Această prezenţă i-a încântat şi onorat pe românii din zonă, aveam să aflu mai târziu de la aceştia.
O doamnă în strai popular românesc (Mariana Căueşteanu), un părinte alături de cântăreţi (Sorin Zahiu din Atena – Psiri) şi un grup de copii în costume populare completează tabloul de sărbătoare.
O notă specială între cântăreţii bisericii o oferă (aşa cum sublinia şi gazda Dimitris Tsekeunas la finele liturghiei – proprietarul bisericii) vocea pătrunzătoare a lui Ion Marian Croitoru, doctor în teologie, prezent în fiecare duminică la liturghii româneşti în locuri diferite ale Atenei ori în împrejurimi.
La invitaţia Asociaţiei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Aspropirgos au răspuns afirmativ şi persoane cunoscute din comunitatea românească cum ar fi Mara Buzilă, Virgil Hreban (ambii foşti membri ai Consiliului de Conducere al Comunităţii Sf. Ştefan Cel Mare din Atena), Elefterios Papalefterios, medic în Aspropirgos, şi alţii. Mai mult ori mai puţin cunoscuţi, prieteni ori nu, din zonă ori din Capitală, participanţii au format, fără diferenţiere, o familie care i-a adus în prim plan pe urmaşii noştri.
Meseria „mă cheamă” şi trebuie să părăsesc incinta bisericii pentru a imortaliza câteva planuri pentru cititorii RoMedia.gr. Fac un înconjur al bisericii, prind câteva planuri bune (zic eu) ca să exprim în fotografii sărbătoarea de duminică. Intru în vorbă cu compatrioţii noştri care mă îndrumă să fotografiez bogăţia de pe masa românească.
La început de decembrie soarele arde pătrunzător, momentul fiind binecuvântat pentru o ospeţie românească pe terasa bisericii. Binecuvântata masă a prezentat grecilor, şi nu numai, diversitatea şi calitatea bucătăriei româneşti, precum şi talentul gospodinelor din Aspropirgos. Între bunătăţurile expuse am notat sarmalele în oale de ceramică şi tortul tricolor cu mesajul „La Mulţi Ani, România!” (a se vedea fotoreportajul efectuat).
Timpul se scurge şi ne întoarcem în lăcaşul de cult în aşteptarea momentului oferit de micuţii noştri. Părintele anunţă începerea programului festiv şi o invită pe profesoara (şi soţie) Elena Erneanu să preia ştafeta.
Surprinzător, programul festiv are loc în incinta bisericii. Cei 16 micuţi apar, rând pe rând, şi spun câte o poezie ori o strofă, după vârstă şi putere. În alternanţă, corul bisericesc cântă câte o melodie specifică Zilei Naţionale, fapt care creşte intensitatea trăirii.
Serbarea debutează cu imnul de stat, în care ne-am antrenat cu toţii. Mariana Căueşteanu izbucneşte în lacrimi. Nu ştiu dacă acest lucru se datorează trăirii melodiilor interpretate (după cum avea să recunoască) ori sentimentelor trăite de unii compatrioţi care nu îşi puteau stăpâni lacrimile la văzul copiilor care, cu emoţie, ne recitau ori cântau. Artista se concentrează şi ne oferă o interpretare de zile mari. Şi pentru că suntem în pragul sărbătorilor un corul Bisericii Sf. Vasile din Atena – Psiri, preot Sorin Zahiu, ne „colindă”. Darul oferit de acest grup de români încheie cum nu se poate mai bine momentul special.
Merită menţionate aici, cuvintele pline de emoţie rostite printre lacrimi asistenţei de proprietarul bisericii care ne-a găzduit duminică, Dimitris Tsekeounas: „Suntem popor înfrăţit. Să nu uităm cât ne-aţi ajutat atunci când nu mai scăpam de turci. Acum a venit momentul să vă răsplătim pentru ajutorul acordat şi să vă spunem Bine Aţi Venit în casa noastră. Suntem gazde inimoase şi vă iubim prieteni!”. La finele acestui mesaj oare ce mai putem comenta!? Poate doar un singur lucru: compatrioţii noştri au găsit în Biserica Sfânta Treime din Loutropirgos o îmbrăţişare sinceră şi caldă, la propriu şi la figurat.
Copiii nu au fost uitaţi nicicum de Moş Niculae. Cadourile acestora, oferite de Asociaţia Sf. Împăraţi Constantin şi Elena Aspropyrgos, i-au încântat pe cei mici care, cu zâmbetele şi bucuria lor, au destins un pic atmosfera de reală încărcătură emoţională.
Şi se cuvine să subliniem că aceste clipe, nu ar fi fost posibile fără existenţa Asociaţiei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Aspropyrgos şi fără contribuţia Consiliului de Conducere format din Ion Donceanu, Daniela Hromei, Augustin Prisecaru, Ion Bolohan, Elena Andrieş, Marian Bolohan şi prezidat de Mariana Conduraru, fără bunătatea şi deschiderea părintelui Cornel Erneanu şi a soţiei domniei sale, profesoara Elena Erneanu care i-a pregătit pe copii.
Membrii Asociaţiei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Aspropyrgos, părintele Cornel Erneanu şi copiii şi-au dat întâlnire pe 26 decembrie a.c. în incinta aceleiaşi biserici acolo unde va avea loc Sfânta liturghie a Crăciunului la finele căreia se aşteaptă ca Moşul să îi răsplătească pe cei mici şi ascultători.

Lasati un raspuns