Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sărbătoarea tradiţională de Moş Nicolae a românilor din Seghedin

Filiala Seghedin a ICR Budapesta împreună cu Autoconducerea Românilor din Seghedin organizează vineri, 9 decembrie 2011 ora 18:00 la hanul Aranyhal (Szeged, Piaţa Kálvária nr.6) sărbătoarea tradiţională de Moş Nicolae a românilor din Seghedin.
Autorul snoavelor cu Bace Toghiere, Gheorghe Hodrea   va susţine un spectacol de poezie, snoave şi colinde. Cu această ocazie, va putea fi gustată tradiţionala “mămăligă a la Câmpian”.
Născut dintr-o simplă idee, “Bace Toghiere” a pornit “la drum” în luna aprilie a anului 2007.Parte real, parte imaginar, bace Toghiere este personajul principal din “Poveşchile lu’ Bace Toghiere”, scurte povestioare hazlii, care nu fac altceva decât să ne readucă în lumea satului de azi, dar mai cu seamă de altădată, printre tradiţiile şi obiceiurile cu care au crescut atâtea generaţii.
Presărate cu multe cuvinte vechi, poveştile nu sunt doar aducătoare de zâmbete sau chiar hohote de râs, ci ele vin să împrospăteze în mintea şi sufletul publicului amintirile anilor frumoşi petrecuţi la ţară, casele vechi, uliţele satului, laviţele de la uliţă, chipuri de oameni şi obiceiuri.
Inventatorul personajului Bace Toghiere, Gheorghe Hodrea a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, absolvită în anul 1996. La începutul anului doi de studiu (1993), a fost hirotonisit diacon onorific pentru Catedrala Veche din Arad. După absolvirea studiilor este angajat secretar la Protopopiatul Ortodox Român Arad şi diacon la Catedrala Veche din Arad, unde funcţionează şi în prezent.
O corespondenta de la Filiala Seghedin a ICR Budapesta

Lasati un raspuns