Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un român, cel mai tânăr episcop catolic din lume

Roma – 9 decembrie 2011- Preasfinţia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop ales al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică a devenit joi, la vârsta de 39 de ani, cel mai tânăr episcop catolic din lume.

El a fost hirotonit la Roma, în Biserica ‘Santi Biagio e Carlo ai Catinari’, în prezenţa Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale din Vatican, precum şi a numeroşi episcopi şi prelaţi din România şi din străinătate. Cardinalul Sandri a rămas în memoria întregii lumi ca fiind cel care a vestit în seara zilei de 2 aprilie 2005 trecerea la cele veşnice a Papei Ioan Paul al II-lea.

‘Episcopul Claudiu Lucian Pop a fost ales de către Sinodul Bisericii Greco-Catolice din România, fiind proclamat de către Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea şi de către Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice Preafericitul Lucian Mureşan, ca Episcop titular de Mariamme, pe data de 21 noiembrie 2011′, se arată într-un comunicat remis Gazetei Româneşti.

Părintele Claudiu Lucian Pop s-a născut pe 22 iulie 1972 în localitatea Pișcolt din judeţul Satu-Mare. În formarea sa religioasă și umană, a contribuit, alături de părinţi, bunicul matern, preotul greco-catolic Victor Vancu, în clandestinitate. Ulterior, prin bunăvoinţa şi încrederea Preasfinţitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obţinut o bursă de studii la Roma, din dorinţa de a explora orizontul spiritului uman, fiind hirotonit preot la 23 iulie 1995.  În Cetatea Eternă a studiat la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi la Universitatea Pontificală Gregoriana, obţinând Licența în Teologie Spirituală (1998) și Doctoratul în anul 2006.  Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, Rector al aceleiaşi Instituţii.

În 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma, unde a organizat seria de conferinţe cu titlul “Semne ale timpului, semne ale Spiritului”, cu participarea unor personalităţi de excepţie în domeniul teologic, bioetic, psihologic, etc. A coordonat în acelaşi timp colecţia “Caietele Pio Romeno”, publicând volumele “Jurnalul unui preot exorcist”, care a avut un ecou major la târgul de carte Gaudeamus 2011 de la Bucureşti, şi “Papa Ioan Paul al II-lea vorbeşte Bisericii Române Unite”. Îi sunt cunoscute problematicile comunităţii româneşti din afara graniţelor ţării, datorită bogatei experienţe pastorale pe care a dobândit-o de-a lungul anilor în Franţa şi în Italia.

VIDEO de la slujba de hirotonire

Preluare dupa http://www.gazetaromaneasca.com

Lasati un raspuns