Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Apel către Parlament: trebuie finantate Educatia si Sănătatea, nu Bisericile!

Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) face un apel către toți membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanțarea de către stat a cultelor religioase și să redirecționeze către Educație și Sănătate fondurile astfel eliberate.
An de an, sute de milioane de lei din bugetele autorităților de stat, centrale și locale, sunt deturnate de la nevoile reale ale țării spre a se cumpăra „bunăvoința” ierarhilor bisericești. An de an, deși Sănătatea este sub-finanțată, deși salariile profesorilor sunt reduse, deși se închid nenumărate școli și spitale, BOR și celelalte cultele religioase cunosc un tratament privilegiat, cu toate că:

 • dispun de o avere estimată la peste 3 miliarde de euro și obțin profituri consistente din activitățile economice desfășurate
 • beneficiază de scutiri extensive de taxe și impozite și de monopol în domeniul comercializării obiectelor de cult
 • încasează importante sume de bani fără a emite documente fiscale
 • nenumărate biserici și mânăstiri nu-și achită minimul de datorii fiscale către Stat, în multe cazuri având întârzieri de ani de zile (vezi cazul recent semnalat de presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Tomisului)
 • pentru activități de asistență socială folosesc doar o foarte mică parte a banilor primiți de la stat; de exemplu, conform rapoartelor de activitate ale BOR, în 2009 și 2010, Biserica Ortodoxă a cheltuit pentru „activitatea social-filantropică” doar cca. 10% din subvențiile bugetare primite.

Care sunt prioritățile României pentru 2012? Ce alegem, medici bine plătiți sau preoți bine plătiți? Un învățământ performant sau încă 100 de noi biserici? Este interesant că parlamentarii par să se preocupe mai mult de biserici decât de spitale; au depus vreo 600 de amendamente pentru a obține bani pentru biserici, dar numai 80 pentru suplimentarea finanțării spitalelor.” a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.

Pentru a înțelege mai bine amploarea sumelor irosite anual prin finanțarea cultelor și pentru a avea un termen de comparație reamintim că:

 • Statul plătește salarii, impozite, asigurări de sănătate și contribuții sociale pentru aproximativ 46.000 de reprezentanți ai cultelor (cca. 17.000 de preoți, 19.000 aparținând „personalului neclerical” și 10.000 de profesori de religie), un număr aproximativ egal cu cel al medicilor din România[1]
 • Fondurile bugetare alocate anual pentru plata preoților și a celorlalți reprezentanți ai bisericilor sunt de cca. 750 milioane de lei (aprox 172 milioane de euro),
 • Pentru comparație, acești bani ar permite:
  • creșterea cu cca. 60% a salariilor medicilor[2] sau
  • construirea, în numai doi ani, a unui spital regional de urgență[3] sau
  • reabilitarea secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie din 60 de spitale[4] sau
  • realizarea anuală a 25 km de autostradă[5] sau
  • acordarea, gratuită, a unui laptop performant fiecarui copil care începe școala

Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Alexandru Toma Pătraşcu

Vicepreşedinte ASUR

toma.patrascu@asur.ro

www.asur.ro

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a fost fondată în 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoaşterea ştiinţifică şi gândirea critică. ASUR este membră a International Humanist and Ethical Union (IHEU).

În 2010, am contribuit la marcarea în România a unor evenimente importante, precum Darwin Day (www.darwinday.ro), Ziua Internaţională a Astronomiei (www.ziua-astronomiei.ro), Space Week (www.prinunivers.ro) sau Ziua Mondială a Umanismului.

De asemenea, am lansat campania ”În plata Domnului” (in.plata-domnului.ro), prin care cerem taxarea cultelor şi diminuarea finanţării lor de la bugetul de stat.

În 2011, am participat la mişcarea internaţională 10:23 (www.1023.ro) şi am lansat campania de informare ”Stop îndoctrinării religioase în şcoli!”.

Pentru a marca Darwin Day 2011 am organizat o conferinţă în parteneriat cu Institutul Francez, pe tema ”Istoria îndelungată a biodiversităţii” şi am lansat portalul educaţional www.evolutionism101.ro.


[1] http://www.insse.ro/cms/files/Anuar%20statistic/07/07%20Sanatate_ro.pdf

[2] http://www.zf.ro/buget-2012/un-angajat-cu-un-salariu-mediu-net-pe-economie-de-1-400-lei-lunar-plateste-anual-statului-cat-jumatate-dintr-o-dacia-logan-8994960

[3] http://stirileprotv.ro/stiri/social/cum-arata-spitalele-viitorului-din-romania-akh-ul-bucurestean-in-schite.html

[4] http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/proiect_buget2012/Ministerul_Sanatatii.pdf

[5] http://www.zf.ro/companii/paradoxul-infrastructurii-romane-autostrazile-construite-la-campie-sunt-mai-scumpe-decat-cele-de-la-deal-cum-se-explica-8934146

Lasati un raspuns