Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Soborul Maicii Domnului, sărbătorit de românii creştini în 26 decembrie

În ziua de astăzi, 26 decembrie, prăznuim sărbatoarea cu numele de “Soborul Maicii Domnului.” Cuvânt bisericesc, “sobor” însemnează “adunare de oameni” si în împrejurarea de acum el vrea să spună doua lucruri: intâi, cuvântul acesta este o chemare catre cei credincioşi, să ne adunăm astăzi, în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ; dar, pe de alta parte, cuvântul “sobor” ne aduce aminte că Maica Domnului se află Preaslavită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinţilor fericiţi din ceruri şi că, aşa fiind, adunarea noastra de azi, de pe pământ este, de fapt, o împreunare-prăznuire a noastră cu cetele tuturor Sfinţilor şi Îngerilor din Ceruri. Adunarea cea cereasca, adică, se uneşte, astăzi, cu adunarea noastra pământească, la cinstirea Maicii Domnului.
Şi, este drept sa fie aşa, dupa ce am prăznuit ieri Taina în care Maica Domnului este aceea care uneşte pe veci toata omenirea cu Dumnezeu, născând ca mamă pe Domnul Hristos, adică pe Dumnezeu cel întrupat şi ascuns într-un prunc de om.
E ca şi când Maica Domnului, privind la Domnul Iisus, în primul rând, şi apoi la noi toţi, cei credincioşi, “fraţi mai mici” ai Domnului, care-i aducem această cinstire, ar spune astăzi, către Tatăl ceresc, cuvântul acesta de fericită şi adâncă mulţumire, de la Apostolul din Ajunul Crăciunului; “Iată, Doamne, eu şi toţi pruncii pe care mi i-ai dat, fii binecuvântat în veci! Amin.”
“Apărătoare Doamnă, pentru biruinţă, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem Ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăveşte-ne pe noi din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-Te, Mireasă, pururea Fecioara Maria.”

Lasati un raspuns