Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sfântă Liturghie arhierească în Rivas Vaciamadrid, Spania

Preasfinţitul Părintele Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, şi Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, s-au aflat in 27 decembrie 2011 în mijlocul credincioşilor parohiei recent înfiinţată din Rivas Vaciamadrid, Spania, adresându-le cuvinte de suflet şi încurajări pe drumul recent deschis cu ajutorul Domnului.
Înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi cei doi ierarhi au oficiat aici Sfânta Liturghie, după cum ne informează episcopiaspanieiportugaliei.es.
Biserica noastră l-a pomenit astăzi pe Sfântul Mare Mucenic şi Arhidiacon Ștefan, cel care a fost prezentat ca un exemplu de răbdare şi îndurare pentru noi toţi. În cuvântul său, Preasfinţitul Varsanufie a arătat că mai ales slujitorii altarului trebuie să urmeze modelul jertfelnic al Sfântului Ștefan, să pună înainte mântuirea poporului încredinţat lor spre păstorire.
„Ca să cunoaştem credinţa noastră, spune Sfântul Apostol Iacob, credinţa vine din auzite, adică din propovăduirea pe care o făceau ei, Sfinţii Apostoli. Această propovăduire a apostolilor, frăţiile voastre o puteţi găsi aici, în sfânta biserică, de la urmaşii apostolilor, care sunt episcopii şi preoţii. Fiecare comunitate creştină ortodoxă îl are în fruntea ei pe preot, care a fost hirotonit cu această destinaţie, de a purta de grijă de sufletele care îi sunt încredinţate. Este înfricoşătoare această taină a preoţiei, pentru că nu se mântuieşte niciodată preotul dacă nu se mântuiesc credincioşii pe care îi are în grijă. De aceea, preotul este asemănat de către un părinte duhovnicesc care moare pentru sine, el trăieşte numai pentru ceilalţi”, a precizat Preasfinţia Sa.
Preasfinţitul Părinte Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, se află în Spania de două zile, fiind invitat să oficieze, alături de Preasfinţitul Episcop Timotei, slujba de sfinţire a bisericii din Torrejon de Ardoz, slujbă ce a avut loc în a doua zi de Crăciun. Prezenţa Preasfinţiei Sale la Rivas, plănuită nu cu foarte mult timp înainte, a fost o binecuvântare şi pentru preotul paroh de aici, care şi-a sărbătorit ocrotitorul după nume.
La final, Părintele Episcop Timotei i-a adresat mulţumiri Preasfinţitului Varsanufie pentru împărtăşirea acestor clipe duhovniceşti înălţătoare cu românii din această parte a Spaniei: „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această primă Liturghie arhierească săvârşită aici, la Rivas. Am fost frumos impresionat la intrarea în biserică de ceea ce părintele paroh, împreună cu dumneavoastră, a realizat aici. Am împreună-slujit cu Preasfinţitul Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care se găseşte în Spania cu prilejul sfinţirii bisericii din Torrejon de Ardoz. Preasfinţitul rămânând până în această seară la Madrid, am stat să mă gândesc unde să slujim, iar părintele Ștefan fiind tot din Bucureşti, de unde vine şi Preasfinţitul Varsanufie, m-am gândit că ar fi bine să venim să slujim aici, pentru a-l încuraja în primul rând, dar iată cum s-a potrivit că tocmai astăzi, când s-a slujit prima Liturghie arhierească, e şi ziua onomastică a părintelui. Îi mulţumim Preasfinţitului Varsanufie pentru cuvântul de învăţătură ţinut, îi mulţumim părintelui pentru râvnă şi va mulţumim frăţiilor voastre pentru tot ceea ce faceţi pentru a împodobi casa lui Dumnezeu”.
Preasfinţitul Părinte Timotei i-a sfătuit pe credincioşi să rămână în credinţă, iar pentru a reuşi acest lucru să ceară ajutorul Domnului, subliniind, totodată, legătura strânsă dintre păstor şi păstoriţii săi, aceasta fiind evidentă mai ales la Înfricoşătoarea Judecată, când şi păstorul va fi întrebat de turma sa, dar şi credincioşii vor fi întrebaţi de păstorul lor.
Având o colaborare fructuoasă şi lucrând împreună în folosul românilor din Spania, autorităţile române se implică mereu în momentele importante din viaţa religioasă a enoriaşilor, astfel că şi astăzi, la Sfânta Liturghie arhierească de la Rivas Vaciamadrid, a luat parte Consulul României la Ciudad Real, domnul Liviu Popa.
Înfiinţată în urmă cu doar câteva luni, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina” Rivas Vaciamadrid este încă în proces de organizare, acest proces fiindu-i încredinţat preotului Ștefan Șupeală. Avându-i alături pe enoriaşii săi, părintele a reuşit să transforme o carmangerie într-un loc de închinare pentru românii de aici. În Rivas sunt în prezent aproape 2.000 de români ortodocsi.

Articol preluat din Basilica.ro

Lasati un raspuns