Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Crenguţele de vâsc, simbol al iubirii şi păcii

De Anul Nou, în multe case din America, Australia şi Europa, ca şi în România, pot fi vazute atarnate deasupra usilor sau agatate de lustre bobitele albe ale crengutelor de vasc. De unde provine acest obicei si de ce este vascul atat de apreciat? Se crede ca vascul a fost utilizat dintotdeauna pentru a sarbatori sosirea iernii. Vascul era considerat planta sacra la vechii druizi, si simbol al vietii eterne la fel ca si pomul de Craciun.
Preotii druizi taiau vascul din stejar cu o secera de aur iar ramurile trebuiau prinse inainte de a atinge pamantul. Rupeau apoi crengile in multe ramurele si le imparteau oamenilor, care le atarnau deasupra usilor ca protectie impotriva trasnetelor, fulgerelor si altor rele.
Tot pe vremea druizilor, dusmanii care se intalneau sub vasc in padure, trebuiau sa-si depuna armele si sa accepte un armistitiu pana a doua zi.
Aceasta planta veşnic verde era folosita pentru decorarea locuintei, se credea ca poseda puteri tamaduitoare speciale, vindecand orice, de la infertilitatea femeilor pana la otraviri. Scandinavii vedeau vascul ca pe o planta a pacii si armoniei, asociindu-l cu Frigga, zeita dragostei. Obiceiul sarutului sub vasc provine din credinta ca pupatul sub un lastar al acestei plante aduce armonie si intelegere si face sa creasca iubirea in cuplu.
La inceput, biserica a interzis utilizarea vascului in sarbatoririle pregatite pentru Crăciun, din cauza originilor sale pagane. Intr-adevar, preotii au sugerat, mai degraba, folosirea ilicelor, ca un substitut adecvat pentru plantele Craciunului.
Misterul reproducerii naturale a vascului i-a facut pe oameni sa asocieze planta cu ritualuri de fertilitate; in perioada medievala, femeile care doreau sa aiba copii isi legau vasc la mijloc sau la incheietura in ideea ca vor fi mai fertile.
In Marea Britanie, vâscul este cunoscut si sub numele de Iarba Crucii, pentru ca se considera ca din vasc era facuta crucea pe care a fost rastignit Iisus.
De asemenea, se credea ca vâscul poate stinge focul, idee nascuta din credinta straveche conform careia planta era adusa de fulgere pe ramurile copacilor.Inca din cele mai vechi timpuri, planta a fost considerata una din cele mai magice, misterioase si sacre din folclorul european. Vascul era considerat un aparator al vietii, fertilitatii, scut impotriva otravurilor si afrodiziac.

Sursa:  Libertatea.ro

Lasati un raspuns