Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Spectaculoasele stânci şi peşteri din Insula Staffa

Insula Staffa, din Scoţia, este probabil cel mai bine cunoscută pentru trăsăturile sale geologice unice, precum numeroasele peşteri şi forma unică a coloanelor de bazalt, care pot fi întâlnite şi în cazul formaţiunii Giant’s Causeway, din Irlanda.Remarcabila insuliţă, localizată la sud-vest de insula Ulva şi la jumătatea distanţei dintre Ross of Mull şi Insulele Treshnish, este una dintre cele mai mici din Hebridele Sudice.
Pe coasta estică a insulei Staffa se află Peştera Caprei şi Peştera Clamshell. A doua are o înălţime de zece metri, lăţimea de şase la intrare şi se întinde pe o lungime de aproximativ 45 de metri.
Pe ţărmul sud-vestic se află Peştera Barcă şi Peştera Mackinnon, conectată printr-un tunel la Peştera Cormorant. Dar atracţia principală din Staffa o reprezintă formaţiunile stâncose inedite şi Peştera Fingal, o mare grotă marină, localizată lângă vârful sudic al insulei, cu o înălţime de aproximativ 25 de metri, o lungime de 75 şi formată în stâncă din coloane hexagonale de bazalt .
Insula a fost cândva locuită, prin anii 1700, de aproximativ 16 oameni care trăiau acolo, dar în zilele noastre numai pescărişi şi turişti îi populează stâncile. Locul a devenit celebru spre finele secolului al 18-lea, în urma vizitării sale de către Sir Joseph Banks, urmat de alte personalităţi, precum Regina Victoria şi Prinţul Albert, Jules Verne şi Dr. David Livingstone, plus încă mulţi alţii.

Sursa: Amusingplanet

Preluare dupa http://www.descopera.ro

Lasati un raspuns