Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un apel de la Dumnezeu a schimbat viaţa stareţei-mamă

Un filantrop de ocazie a apărut în existenţa maicii care a născut gemene. E un “trimis al Celui de Sus”.

Fosta maică stareţă de la Mănăstirea Tăriceni, din judeţul Călăraşi, care a născut gemene la sfârşitul lunii noiembrie, e de câteva zile în toane bune. Când a ieşit din maternitate, imediat după Crăciun, îi venea parcă s-o ia la fugă printre carele de televiziune, şi-a pus o mână la ochi şi cu cealaltă dădea la o parte cele câteva microfoane care-i apăreau parcă de nicăieri la gură.

“Nu vă priveşte!”, striga stareţa Sebastiana, după ce toată lumea a aşteptat, săptămâni la rând, dez­no­dământul poveştii de amor de la mănăstire, trecută prin păcatul unei naş­teri. Ca şi cum nu s-ar fi ascuns niciodată, maica acceptă de-acum orice întrevedere cu microfoanele. E relaxată, zâmbeşte, vorbeşte de iubire, de Dumnezeu şi de copii şi spune că nu-i pare rău. Că poate a gre­şit, dar doar în faţa Domnului. În rest, totul a fost o încercare, la care ea a trebuit să găsească solu­ţii.

“Iubitele mele, mamiiiii”

Elena Gâtlan, pe numele ei de mamă, locuieşte acum într-o casă din sectorul 6 al Capitalei. E îmbrăcată din cap până-n picioare în negru, o ţine în braţe pe Ana, pe care o hrăneşte cu un biberon cu lapte, în timp ce fetiţa şi scânceşte şi suge din sticlă. După ani în care n-a rostit probabil niciodată cuvântul “iubire”, stareţa nu se mai opreşte. “Iubita mea, iubitele mele, mamiiii”, le tot spune bebeluşelor pe jumătate adormite.

Naşterea n-a fost uşoară pentru maica Sebastiana. Spune că a ajuns la spital încovoiată de dureri. Nu vrea să spună însă dacă ştia sau nu că e însărcinată. “Nu mai contează”, sunt cuvintele cu care se apără atunci când nu vrea să răspundă: “Eu am avut o infecţie, care mi-a afectat organele şi care putea da într-o septicemie. Dar a fost bine”. A născut înconjurată de mulţi doctori şi nu se aştepta să aibă gemene: “Am fost şocată! Dar nu pot să spun decât că, după şoc, bucuria a fost şi mai mare”. Ştia doar că are doi copii sănă­toşi, pe care i-a văzut însă abia după două săptămâni de la naştere.

“Mă aşteptam să se afle mai devreme”

Ştirea “a transpirat” în presă. După încercările eşuate de a afla cu cine a păcătuit maica Sebastiana, ziariştii au lăsat-o mai moale. Elena Gâtlan spune că se aştepta să se afle mai devreme, că doar când s-a văzut la ştiri născuse deja de-o săptămână. Deşi s-a ascuns şi uşile mater­nităţii au fost încadrate de paznici, maica susţine că n-a cerut niciodată protecţie şi-i era indiferent dacă vorbeşte sau nu lumea.

“După ce am născut, nici nu m-am putut ridica din pat. Am stat la terapie intensivă şi două săptămâni nu le-am văzut. A fost cumplit. Nu vreau să treacă nimeni prin ce-am trecut eu. Nu puteam s-ajung la ele. La un moment dat, am rugat pe cineva să-mi facă nişte fotografii şi mi-era teamă că, dacă le văd, n-o să mai pot şi-o să mi se facă şi mai rău. Eu deja aveam probleme cu tensiunea”.

Prima întâlnire cu fetele: “A fost copleşitor!”

Când şi-a văzut pentru prima dată fetele, maica Sebastiana era să leşine. S-a ţinut de pătuţul lor ca să nu cadă, le-a luat în braţe şi cam asta a fost. “Copleşitor!”, adaugă maica. Apoi au început să sune telefoanele la maternitate. Ştefan Florescu, om politic şi preşedinte de fundaţie caritabilă, a sunat-o şi el să-i spună că vrea s-o ajute: “Eu aşteptam atunci un telefon de la Iaşi. Nu de la rudele mele, de la cineva de la Iaşi. A sunat domnul Florescu şi-atunci am luat ca de la Dumnezeu acest telefon”.

Cel de la Iaşi n-a mai apărut însă. Între timp, maica s-a hotărât să rămână cu fetele în Bucureşti, unde Florescu îi oferă o casă. În camera asta mică, pe pat sunt aliniate jucării de pluş. Alături, pe-o măsuţă sunt două biberoane şi-o icoană învelită în metal argintiu. Ştefan Florescu a luat şi el un bebeluş în braţe şi face planuri, în timp ce copilul doarme dus. Fetele vor putea să stea aici cât vor, la primăvară tot el le botează, ba mai mult, sunt ca şi fiicele lui. Mai are trei acasă. În câteva zile, spune Florescu, Elena Gâtlan era una de-a lor, de-a familiei.

“M-a sunat domnul Ştefan Florescu şi-atunci am luat ca de la Dumnezeu acest telefon. M-am bucurat.“
Maica Sebastiana, fosta stareţă de la Tăriceni

DECIZIE

Elena Gâtlan nu mai vrea să plece din Bucureşti

După ce toată ţara a aflat că la Tăriceni s-a întâmplat imposibilul, maica n-a mai avut linişte la spital. A sunat-o şi cumnata ei s-o ajute: “Fratele meu a murit şi-a rămas un apartament, care e la Roman. I-am spus că iau în considerare dragostea ei, dar o să mă duc acolo în cel mai rău caz”. La Bucureşti îi este bine. Crăciunul l-a făcut, “din nefericire”, la spital. Dar i-a plăcut, “că era frumos aranjat acolo”. Revelionul l-a făcut în familie, cu Floreştii.

De când Dumnezeu o sună pe numărul de telefon al mărinimosului din sectorul 6, maica nu mai are nicio grijă. Nici în obiectivul aparatului nu priveşte decât rugată, ca să nu se interpreteze că nu-i pasă de copii. Aşa că, din două în două secunde, privirea maicii cade în jos, pe bebeluşii care se zbat, unul în braţele ei, unul în braţele domnului Florescu.

“Îngerul păzitor”

Ştefan Florescu (foto) e un om atent. De când a intrat pe uşă a luat-o pe Maria în braţe şi i-a aşezat capul ca fetiţa să poată dormi. Spune că ajutorul pe care i-l oferă maicii este unul dezinteresat. Vrea să lupte să arate lumii că femeia asta n-a făcut niciun păcat alegând să crească doi copii nepoftiţi în viaţa ei de la mănăstire. “Sunt ca şi fetele mele. Mai am trei acasă, pe Ana şi pe Maria o să le botez eu, adică o să fiu naşul lor de botez”, spune Florescu.

E cunoscut în sectorul 6 al Capitalei ca omul care dă de mâncare săracilor la restaurantul lui, face petreceri pentru copii şi că şi-ar dori să ajungă primar. De curând a tipărit şi o fiţuică, “Gazeta Cetăţeanului”. Prima pagină îi era rezervată. “Îngerul păzitor Ştefan Florescu”, titra publicaţia de cartier.

Maica Sebastiana spune că nu şi-a făcut deocamdată planuri cum ar vrea să arate viaţa ei după ce-or creşte fetele. Domnul Florescu are el o variantă: fetele se duc la grădiniţă, la şcoală, la liceu, la facultate, iar Elena Gâtlan se poate implica în proiectele de la fundaţia pe care el o are. “Avem mulţi voluntari, avem şi oameni săraci care ne ajută acolo. Dar vom vedea”, spune Florescu.

Ce s-a întâmplat cu maicile

Elena Gâtlan mai povesteşte că în timpul în care a stat internată a fost contactată de maicile de la Mănăstirea Tăriceni. Proaspăta mamă adaugă că, de ceva vreme, şi ele au plecat de acolo, la mănăstire fiind venite acum altele. Fetelor le-au urat sănătate, iar Sebastianei putere.

Biserica însă n-a sărit s-o ajute în niciun fel: “De la Epsciopie mi-au trimis răspuns să fac tot posibilul să întocmesc actele pentru postnatal. Atât. Episcopia trebuie să-mi elibereze două declaraţii, una privind suspendarea contractului de muncă şi cealaltă privind veniturile de pe ultimele opt luni. Cererea am făcut-o eu, pentru că era obligatoriu. Banii nu sunt de la Episcopie, sunt de la buget”.

“Nu-s nici prima, nici ultima”

În casa în care stă acum maica, nimeni nu se mai ascunde după deget. Florescu şi-a luat rolul de “înger păzitor” în serios, iar Elena Gâtlan e aşa cum nu se visase vreodată să fie: mamă. Nu simte că a greşit pe undeva în povestea asta. Poate doar faţă de Dumnezeu. Dar dacă El i le-a dat, mai e ăsta socotit un păcat? “El mi le-a dat şi eu a trebuit să le dau naştere. Eu consider asta un canon”, răspunde fosta stareţă.

Pentru ea, canonul bisericesc nu e o pedeapsă. E doar o încercare la care trebuie să găseşti soluţii. Experienţa la mănăstire i-a dat de înţeles că Dumnezeu îţi dă după o “încercare” una şi mai mare, iar Elena Gâtlan o aşteaptă: “Nu-s nici prima şi cred că nu voi fi nici ultima. Au mai fost cazuri la începutul vieţii monahale şi probabil vor mai fi până la sfârşit. Acum, fiind atâtea metode de mediatizare, s-a aflat peste tot. Atunci nu erau”.

Maica are strănepoţi şi copii de-o lună

Elena Gâtlan a respectat regulile ortodoxe şi nu a mers să se închine la icoane timp de 40 de zile. Ca să intre din nou în Biserică va face curând o rugăciune. Tot universul ei e acum concentrat în cei doi bebeluşi, despre care spune că sunt cuminţi, “mănâncă mult şi dorm bine, râd în somn şi zâmbesc din senin”.

Pe lângă telefonul de la cumnata care i-a propus să se mute la Roman, în judeţul Neamţ, Elena Gâtlan a vorbit şi cu restul familiei. Are nepoţi mari, căsă­toriţi, are chiar şi strănepoţi: “Urmează să ne vedem. Poate or veni chiar aici, la Bucureşti”.


TĂRICENI Maica Sebastiana s-a ocupat, până în momentul în care a plecat de la mănăstire, de construirea unor chilii noi pentru măicuţe Foto: Vlad Stănescu

“În primăvară, când se mai încălzeşte, le botezăm, le creştinăm, le băgăm în Biserică.”
Ştefan Florescu, filantrop, sectorul 6

FĂRĂ REGRETE

“Aş putea scrie un roman”

Informaţia că stareţa Mănăstirii Tăriceni a născut gemene la Maternitatea Pantelimon, din Capitală, a stârnit comentarii, cu atât mai mult cu cât se zvonea că aceasta şi-ar fi dorit să dea fetiţele spre adopţie. În timp ce presa relata faptul că tatăl lor este un preot de la Schitul Amara, din judeţul Ialomiţa, maica Sebastiana a negat, spunând că este “un mirean”, despre existenţa căruia ştie doar ea şi Dumnezeu.

Aşa cum spune, Elena Gâtlan a intrat în viaţa monahală la 17 ani, la Mănăstirea Slatina, primind numele Sebastiana: “N-am regretat niciodată şi aş putea scrie un roman la câte mi s-au întâmplat în toţi aceşti ani”. Pentru că i s-a terminat călugăria, maicii i se spune acum din nou Elena: “Încă nu m-am obişnuit şi nu prea răspund când mă strigă cineva. La fel s-a întâmplat şi când am primit numele de mănăstire”.

“Practic, eu le consider ca fiind fiicele mele. Eu mai am trei fete. Ana şi Maria sunt surorile fetelor mele. Sunt copiii noştri, ca să spun aşa.”
Ştefan florescu, filantrop, sectorul 6

8 salarii are de dat maica Sebastiana înapoi Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor

Preluare dupa http://www.evz.ro

Lasati un raspuns