Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Băimărean la origine, PF Lucian Mureşan numit cardinal, de Papă

Papa Benedict al XVI-lea a anunţat ieri, 6 ianuarie 2012, lista cardinalilor pe care îi va crea în cadrul Consistoriului din 18 februarie 2012. Printre noii cardinali se va număra şi PF Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Este al treilea cardinal român, după cardinalul Iuliu Hossu şi cardinalul Alexandru Todea. “Cu mare bucurie, anunţ că în 18 februarie anul curent va avea loc un Consistoriu în care voi numi 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor. După cum se ştie, cardinalii au sarcina de a-l ajuta pe Succesorul Apostolului Petru în desfăşurarea ministerului său de întărire în credinţă a fraţilor şi de a fi principiu şi fundament al unităţii şi comuniunii Bisericii. Am decis, mai mult, să ridic la demnitatea de cardinal un venerabil prelat, care îşi desfăşoară ministerul de Păstor şi Părinte al unei Biserici, şi trei merituoşi ecleziastici, care s-au distins prin implicarea lor în slujba Bisericii. Aceştia sunt: Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major de Alba-Iulia şi Făgăraş al Românilor (România); Mons. Julien Ries, preot al Diecezei de Namur şi profesor emerit de istorie a religiilor la Universitatea Catolică din Louvain; Pr. Prosper Grech, O.S.A., docent emerit la diferite Universităţi romane şi consultor în Congregaţia pentru Doctrina Credinţei; Pr. Karl Becker, S.J., docent emerit al Universităţii Pontificale Gregoriena, timp de mulţi ani consultor al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei”, a spus Suveranului Pontif. Potrivit site-ului oficial al Bisericii Române Unite cu Roma, Preafericitul Lucian s-a născut în Eparhia de Maramureş, la 23 mai 1931, în comuna Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare, al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei Petru şi Maria (n. Breban).
A urmat studiile primare I-VI în localitatea natală (1938-1944), apoi Liceul Gheorghe Şincai din Baia Mare, clasele I-IV de liceu (1944-1948). Între 1948-1951 urmează o şcoală de prelucrare a lemnului (mobilă fină) în Baia Mare, cu activitate la locul de muncă, şi în paralel se pregăteşte şi susţine examenele la forma de învăţământ fără frecvenţă, pentru completarea claselor liceale.
La sugestia episcopului Iuliu Hossu şi cu binecuvântarea episcopului Alexandru Russu, la propunerea pr. prof. dr. Silviu Augustin Prundus, în anul 1955 eliberându-se din închisoare, episcopul Márton Áron de Alba Iulia acceptă să primească, în mod excepţional, cinci tineri greco-catolici, câte unul pentru fiecare dieceză a Bisericii Române Unite, la Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. Printre aceştia era şi Lucian Mureşan.
Cu toata prigoana, a sfidat intimidările şi ameninţările, şi-a continuat studiile în clandestinitate, cu profesorii rămaşi în libertate de la fostele Academii Teologice. Tot în clandestinitate îşi susţine examenul de licenţă. Reconfirmarea şi numirea ca episcop de Maramureş s-au făcut în luna martie 1990, iar consacrarea a avut loc pe 27 mai 1990, la Baia Mare.
Din 4 iulie 1994 este numit de catre Papa Ioan Paul al II-lea ca arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, succedand Eminenţei Sale Cardinal Dr. Alexandru Todea, a cărui sănătate l-a obligat să se retragă. La 27 august 1994 este instalat la Blaj. Între 1998 şi 2001 şi apoi din nou din 2004 este preşedinte al Conferinţei Episcopale Catolice din România, care reuneşte ierarhia Bisericilor Catolice de ambele rituri, latin (romano-catolic) şi oriental (greco-catolic). Din 26 mai 2003 este numit, de către Papa Ioan Paul al II-lea, membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea îl ridică la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, prin Bula Ad totius Dominici gregis.

Sursa: Adevarul

Lasati un raspuns