Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sfântul Proroc Ioan este cinstit de creştinii ortodocşi şi greco-catolici pe 7 ianuarie

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc anual în ziua de 7 ianuarie Soborul Sfântului Proroc Ioan, Inaintemergătorul şi Botezatorul Domnului. Romanian Global News urează “La mulţi ani” tuturor celor care poartă acest sfânt nume!
Acest sfant a avut un triplu rol in istoria bisericii fiind Prooroc, pentru ca l-a vestit pe Mesia, apoi Inaintemergator al Domnului, deoarece a pregatit poporul pentru venirea Mantuitorului, dar, totodata, si Botezator, intrucat l-a botezat la apa Iordanului pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, dar si pe poporul credincios. De asemenea, potrivit Radio Dobrogea, prin activitatea sa, Sfantul Ioan este cel care a facut legatura dintre Vechiul si Noul Testament, aratand lumii pe Mantuitorul, prin expresia: “Iata Mielul lui Dumnezeu”.
Nasterea sa a stat sub semnul minunii, fiind vestita parintilor sai de catre Sfantul Arhanghel Gavriil, care si indica numele pe care il va purta pruncul, adica Ioan, inseamnand „Dumnezeu a avut mila”.
Sfantul Ioan a trait viata ingereasca de pustnic, imbracandu-se cu haina din par de camila si hranindu-se cu lacuste si miere salbatica. Printre ucenicii sai s-au regasit si cei care vor deveni mai tarziu sfintii apostoli Andrei si Ioan. El a propovaduit la raul Iordan pocainta prin botez, i-a sfatuit moral pe cei ce veneau la el si a fost aspru in cuvant cu cei care se credeau fara pacat.
Acestea vor atrage ura concubinei lui Irod Antipa, guvernatorul Galilei, pe nume Irodiada, care va unelti pentru decapitarea Sfantului Ioan Botezatorul.
Biserica Ortodoxa cinsteste anual mai multe evenimente din viata Sfantului Ioan: zamislirea pe 23 septembrie, nasterea pe 24 iunie, taierea capului, pe 29 august, precum si trei gasiri ale capului Sfantului.
In iconografia ortodoxa Sfantul Ioan este reprezentat fie ca botezator al Domnului, fie cu aripi ingeresti, purtandu-si capul pe o tipsie.
In Romania, peste doua milioane de crestini isi serbeaza astazi ziua onomastica. Conform unui buletin informativ al Ministerului de Interne si al Reformei Administratiei, din cei 2.002.454 de romani doar 538.143 sunt femei.
Potrivit statisticilor, majoritatea barbatilor care au onomastica pe 7 ianuarie poarta numele proorocului Ioan Botezatorul (545.174). Acestora se alatura alti 444.952 de romani care poarta numele de Ion si 299.225 de romani care poarta numele Ionut. In acelasi timp, 148.035 de barbati raspund la apelativul Ionel, iar 22.090 la Nelu. Dintre femeile sarbatorite maine cele mai multe sunt Ioana (364.384), urmate de Ionela (135.579) si cele care raspund la apelativul Ionica (20.1384). Mai putine sunt cele care poarta numele de Nela (11.425) si Ionelia (6.623).

Lasati un raspuns