Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cum a arătat ziua de Bobotează. Arhiepiscopul Tomisului era să cadă în mare, în ţară credincioşii s-au înghesuit să ia agheasmă şi au ajuns la spital

Constanţa: Barca în care se afla Arhiepiscopul Tomisului a fost lovită de un val puternic

Ierarhul Teodosie a fost la un pas de a cădea în apele îngheţate ale Mării Negre, după ce barca în care se afla a fost lovită de un val puternic. Arhiepiscopul Tomisului se pregătea să arunce în apă trei cruci de lemn care să fie recuperate apoi de mai mulţi temerari, obicei specific sărbătorii de Bobotează.

Barca pneumatică în care se afla Arhiepiscopul Tomisului a fost lovită de un val uriaş.

Arhiepiscopia Tomisului a pregătit pentru constănţeni 70.000 de sticle de agheasmă, aşezate în forma crucii Sfântului Andrei, în faţa Cazinoului din Portul Tomis. Cei 15.000 de litri de apă au fost sfinţiţi de către Ierarhul Teodosie şi împărţiţi credincioşilor.

Aproximativ 30 de tineri aflaţi pe două ambarcaţiuni au sărit după cele trei cruci aruncate de ierarh care au fost recuperate de trei tineri, care le-au adus la mal. Unul dintre cei trei tineri a reuşit să prindă crucea pentru a treia oară, informează Medifax.

Foto: Adrian Boioglu / Mediafax Foto

S-au înghesuit să ia agheasma şi au ajuns la spital

Aproximativ 1.500 de credincioşi au mers, vineri, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a lua agheasmă, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pregătind, de Bobotează, 12 tone de apă sfinţită pentru enoriaşi, transmite Mediafax.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a pregătit 12 butoaie de agheasmă de câte o mie de litri, apa fiind sfinţită la finalul slujbei de către IPS Teofan.

Baia Mare: O femeie a leşinat

O femeie din Baia Mare a leşinat în timp ce aştepta la coadă pentru a primit agheasmă. Oamenii din preajma ei au sunat la 112, însă până la sosirea echipajelor de ambulanţă, femeia îşi revenise. Ea a fost transportată la Spitalul Judeţean din Baia Mare, unde medicii vor investiga ce s-a întâmplat şi dacă femeia are leziuni.

Bacău: Oamenii au răsturnat gardurile pentru a ajunge la apa sfinţită

La catedrala din Bacău, mai multe persoane au răsturnat gardurile ridicate de jarndarmi. Băcăuanii au încercat să ajungă mai repede la agheasmă, iar jandarmii nu au reuşit să stăpânească mulţimea nerăbdătoare. Mai multe persoane au fost transportate la spital.

Sibiu: 5.000 de credincioşi s-au înghesuit pentru a lua agheasma mare

Aproximativ 5.000 de credincioşi au asistat la slujba de Bobotează oficiată în Piaţa Mare din Sibiu, de către un sobor de preoţi conduşi de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, peste 7.000 de litri de apă sfinţită fiind pregătiţi pentru sibieni, transmite Mediafax.

Pet-uri goale de vânzare cu 5 lei bucata

Mii de bucureşteni s-au strâns vineri pe Dealul Patriahiei pentru a asista la slujba de Bobotează oficiată de Patriarhul Daniel, dar şi pentru a duce acasă “agheasma mare”, apă sfinţită despre care tradiţia ortodoxă spune că aduce sănătate şi şterge păcate.

Cele două cozi din jurul recipientelor în care se aflau 6.000 de litri de apă au început să se formeze încă de la primele ore ale dimineţii. Primii ajunşi spun că au urcat dealul pe la opt-opt şi jumătate. În ciuda ploii mocăneşti, oamenii nu s-au plâns şi au povestit că o dată pe an este “o onoare” să aştepţi la rând pentru a primi un pet de 0,5 litri de agheasmă.

Foto: Coada formată în dreptul unui rând de recipiente // Octav Ganea

Cei mai mulţi, însă, au venit pregătiţi, cu bidoane de cinci litri sau cu plase pline de pet-uri mai mici, aşa încât să le poată duce şi vecinilor mai în vârstă puţină apă sfinţită. La fel ca în anii trecuţi, credincioşii au putut cumpăra de la Patriarhie, pentru suma de cinci lei, recipiente în care să ia agheasma mare. În ciuda numărului mare de credincioşi, cozile s-au mişcat bine, iar jandarmii s-au asiugurat că nimeni nu zăboveşte prea mult în faţa recipientelor albastre cu agheasmă.

Mesajul Patriarhului Daniel: Să trăiţi întru mulţi ani!

După oficierea slujbei prin care credincioşii au sărbătorit Botezul Domnului, Patriarhul Daniel însoţit de soborul de preoţi şi diaconi a sfinţit cei circa 6.000 de litri de apă, făcând câte trei cruci în dreptul celor şase recipiente, întâi cu mâna, apoi cu un mănunchi de busuioc.

Foto: Ierarhii au sfinţit fiecare butoi în care se aflau circa 500 de litri de apă // Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Patriarhul a înconjurat apoi biserica şi i-a stropit cu apă sifinţită pe credincioşii care au aşteptat mai bine de trei ore în ploaie. Părintele Daniel a fost întâmpinat cu urări de bine, bucureştenii strânşi în curtea Patriarhiei dorindu-i un an mai bun şi multă sănătate. Umbrela albă care-l adăpostea de ploaie s-a pierdut treptat în mulţime şi a reapărut din spatele catedralei.

Foto: Patriarhul Daniel a înconjurat biserica, stropind cu apă sfinţită mulţimea strânsă pe Dealul Patriahiei // Octav Ganea

Înainte ca apa sfinţită să fie împărţită credincioşilor, Patriarhul Daniel le-a vorbit celor prezenţi despre importanaţa agheasmei şi datinile care trebuie respectate.

“Agheasma mare se păstrează tot timpul anului, într-un loc rezervat, curat, acolo unde ne rugăm de obicei, într-un colţ al casei cară dă spre răsărit şi unde avem icoane şi cărţile de rugăciune. Agheasma mare se gustă timp de opt zile începând de astăzi. De ce opt zile şi nu şapte? Pentru că în Ectenia Mare de la această slujbă de sfinţire a apei se spune că este curăţitoare spre viaţă veşnică şi veşnicia este simbolizată cu cifra opt. Această putere curăţitoare spre viaţă veşnică înseamnă în primul rând învierea sufletului nostru din moartea păcatului”, le-a spus Patriarhul credincioşilor.

Foto: Octav Ganea

Părintele Daniel le-a mai vorbit celor prezenţi despre puterea agheasmei de a curăţa păcatele şi de a “tămădui bolile şi vindeca patimile”.

“Tuturor vă dorim sănătate multă, ajutor de la Dumnezeu şi multă tărie sufletească pentru că trecem prin vremuri grele, dar dacă păstrăm credinţa puternică, biruim toate încercările şi greutăţile”, le-a mai urat Patriarhul celor prezenţi.

Înainte de a-i invita pe credincioşi să-şi ia apă sfinţită, Patriarhul Daniel i-a sfătuit să nu se înghesuie, să dea dovadă de răbdare şi de smerenie. “Veniţi să luaţi această apă sfinţită în pace, cu rugăciune, fără precipitare, fără înghesuială, cu frică de Dumnezeu şi cu dragoste. Să trăiţi întru Mulţi Ani!”, şi-a încheiat el discursul.

Foto: Octav Ganea

Jandarmii au rearanjat gardurile, astfel încât credicioşii să aibă suficient spaţiu pentru a ajunge la apa sfinţită. Odată cu încheierea slujbei a început şi forfota. Cei mai mulţi au respectat rugămintea Patriarhului şi nu s-au năpustit asupra recipientelor, însă alţii s-au arătat nemulţumiţi de înghesuială şi mai ales de credincioşii care au venit să ia apă sfinţită “pentru tot cartierul”.

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Preluare dupa http://www.gandul.info

Lasati un raspuns