Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Crestinismul s-a suprapus peste vechi rituri pagane romane

Arheologii din cadrul Universitatii British Columbia au facut in acesta vara o descoperire demna de scenariile seriei Indiana Jones. Acestia au dezgropat un sit arheologic care contine un mormant, schelete si obiecte funerare, toate acestea prezentand in acelasi timp elemente pagane si crestine.
In decursul acestei veri, profesorul Roger Wilson a condus sapaturile efectuate in Kaukana, un stravechi oras roman situat in apropierea oraselului Punta Secca din sud-estul provinciei siciliene Ragusa. Camera mortuara care le-a atras tuturor atentia era situata in cadrul locuintei propriu-zise, nu in cimititul descoperit in apropierea satului roman Kaukana.
Mormantul din aceasta incinta  continea doua schelete, unul apartinand unei femei decedata in intervalul de varsta 25-30 de ani, celalat apartinand unui copil de 5-7 ani, probabil copilul femeii. Membrii echipei au petrecut nu mai putin de 10 zile pentru a sorta toate obiectele gasite in aceasta incinta. Piatra funerara prezenta o deschizatura cioplita in partea anterioara, prin care rudele si cunoscutii decedatilor puteau depune libatiile pentru morti.
“Acesta descoperire epocala demonstreaza ca vechiul obicei pagan de a oferi libatii celor morti a continuat sa fie practicat si in decursul primei perioada bizantine. Cu toate acestea prezenta crucii crestine pe piatra funerara si pe lampa descoperita in incapere sugereaza ca cei doi decedati erau crestini. Este primul mormant in acest gen descoperit in Sicilia, celelalte fiind tipice primelor comunitati crestine din Africa de Nord. Este un exemplu stralucit de succesiune religioasa si culturala in vechile comunitati romane” afirma profesorul Wilson.

Preluare dupa http://www.descopera.ro

Lasati un raspuns