Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Anxietatea si nesiguranta alimenteaza extremismul religios

Mai multe studii recent publicate duc la concluzia ca persoanele aflate in situatii care provoaca ingrijorare si incertitudine sut mai susceptibile de a se angaja in actiuni extremiste.
Intrebati daca ar muri pentru credinta lor sau ar fi gata sa-si apere tara in razboi, cu pretul vietii, participantii la studiu au fost inclinati sa raspunda afirmativ atunci cand se gaseau in situatii stresante. In conditiile experimentului, asemenea situatii au fost reprezentate fie de o problema complexa de matematica, fie de evocarea unei dileme in viata personala, fie de incertitudini privind relatiile sentimentale.

Cei supusi unui astfel de stres sunt mai dispusi sa recurga la acte extremiste.
Autorii cercetarii – oameni de stiinta de la Universitatea din York, Marea Britanie – au constatat ca zelul religios este mai frecvent intalnit la oamenii care se simt vulnerabili, neajutorati si incapabili sa-si atinga scopurile in viata de zi cu zi.
Acestia gasesc in idealurile religioase – si in manifestarile extreme ale credintei – o alinare a stresului provocat de anxietate.
Studii anterioare aratasera ca existenta unor convingeri religioase puternice este asociata cu o activitate mai redusa in cortexul cingulat anterior – aria cerebrala care controleaza nivelul anxietatii.

Preluare dupa http://www.descopera.ro

Lasati un raspuns