Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Profitând de relaţia de rudenie cu Baconschi, Lazurcă continuă să-şi bată joc de Mitropolia Basarabiei şi BOR, felicitând pe antiromânul PS Marchel

Dupa ce a utilizat in scopuri private un cor deplasat din fonduri publice la Chisinau, punandu-l sa cante intr-o biserica subordonata Patriarhiei Ruse, ambasadorul Romaniei la Chisinau continua sa-si bata joc de Mitropolia Basarabiei si Biserica Ortodoxa Romana.
Profitand de relatiile sale de rudenie cu ministrul de externe Baconschi, fiind astfel asigurat ca astfel nu va fi rechemat in tara pe modelul unui alt personaj de trista reputatie cum a fost ambasadorul Rusu in Italia, Marius Lazurca, continua sa jigneasca Mitropolia Basarabiei si sutele de mii de romani care apartin de aceasta. Astfel aflam din „Apropo magazin” ca Lazurca a mers la Balti ca sa felicite pe Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, ca a sarbatorit miercuri 11 ianuarie ziua ingerului.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă l-a felicitat pe PS Marchel şi a i-a mulţumit pentru posibilitatea de a se alătura credincioşilor din Bălţi. „Este, pentru mine, un prilej de bucurie să fiu în mijlocul fraţilor de credinţă. Mulţumesc că mi-aţi dat ocazia să fiu în mijlocul dreptcredincioşilor din Bălţi, în această frumoasă catedrală. Odată ce am participat la această sfântă slujbă, permiteţi-mi să mă consider şi eu membru al acestei comunităţi”, a spusl Lazurcă, citat de „Apropo magazin”.

Problema este ca acest episcop de Balti, Marchel Mihăescu, este unul dintre cei mai agresivi ierarhi ai Moscovei impotriva Romaniei, romanilor, limbii romane si a Bisericii Ortodoxe Romane.

Sa nu fi stiut Lazurca ca Marchel a participat la asaltul Episcopiei de Bălți din 14 septembrie 1992 insotit de 20 de persoane înarmate aduse de la Rîbnița și conduse de Igor Haidukevici și Aleksandr Tomazenko, cu binecuvântarea IPS Vladimir și cu acordul liderilor separatiști de la Tiraspol , cu scopul de a-l scoate din resedinta episcopala  pe PS Petru Păduraru, episcopul de Bălți si viitor Mitropolit al Basarabiei.

Si nu stia Lazurca ca dupa alungarea  episcopului Petru din reședința episcopală, PS Marchel s-a instalat acolo ca protopop al raionului Bălți din cadrul Eparhiei de Centru.

Nu stia Lazurca ca in anul 1992, arhimandritul Marchel Mihăescu i s-a adresat public lui Igor Smirnov cu formula de „Excelența Sa, Președintele Republicii Moldovenești Nistrene”, în telegramele și scrisorile lui către liderul transnistrean din timpul războiului din 1992, publicate în revista separatiștilor „Râbnițki Metallurg”.

Nu stia Lazurca ca după ședința Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 22-24 octombrie 2007 prin care s-a hotărât reînființarea a trei eparhii care au aparținut Mitropoliei Autonome a Basarabiei (Episcopia de Bălți, Episcopia Basarabiei de Sud și Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria), episcopul Marchel s-a aflat printre cei mai mari contestatari ai acestei decizii.
El a convocat la data de 16 noiembrie 2007 o adunare eparhială cu participarea protopopilor, preoților și a reprezentanților consiliilor parohiale pentru a condamna ambițiile unor politicieni care “calcă chiar și peste cele mai prețioase valori ale neamului moldovenesc: suveranitatea, independența și integritatea țării” și pentru a-și exprima indignarea față de “amestecul obraznic și ignorant al părții române în teritoriul suveran și canonic al Mitropoliei Moldovei”, față de “lipsa de stimă elementară pentru țara noastră Republica Moldova și pentru Biserica noastră…”
În opinia sa, “Hotărârea Sfântului Sinod din București afectează stabilitatea în zona Europei de Sud-Est, prezentând pretenții, la moment tăcute, asupra teritoriului mai multor state independente. Ca urmare, degradează relațiile popoarelor învecinate de veacuri, creând astfel atmosferă de neîncredere ce riscă să se transforme în ură… De aceea, protestăm împotriva amestecului românesc politico-bisericesc în problemele Republicii Moldova”

Toate acestea Lazurca le stia pentru ca sunt publice. Insa in pofida acestora, a mers sa-l felicite pe Marchel, pentru a-si arata obedienta fata de Biserica Rusa si fata de Moscova si pentru a–si arata dispretul pentru Mitropolia Basarabiei. Cum altfel putem intrepreta gesturile sale repetate fata de Biserica KGB!?

Sigur ca optiune personala, ceea ce face Lazurca nu ar trebui sa ne intereseze. Nu putem noi sti ce il leaga pe el de rusi!

Dar Marius Lazurca este ambasadorul Romaniei la Chisinau, adica traieste cu un salariu gras pe spatele contribuabilui roman si este de presupus ca ar trebui sa serveasca interesele Romaniei si romanilor. El insa jigneste acest contribuabil si aduce prejudicii de imagine uriasa Romaniei, romanilor si Bisericii Ortodoxe Romane.

Avand spatele asigurat in fata Presedintelui Basescu, prin rudenia si sustinerea lui Baconschi, Lazurca, considera probabil ca Ambasada Romaniei la Chisinau poate deveni in timp o anexa a Abasadei Rusiei si o filiala a Bisericii KGB din Chisinau. In plus mai dicteaza si ce sa faca, Institutului Cultural de la Chisinau, acesta avand una dintre cele mai ineficiente agende de activitati pe anul trecut, pentru ca evident trebuie sa fie ineficient din punct de vedere romanesc! In folosul cui oare?

Sunt gesturile lui Lazurca mai putin pagubitoare pentru Romania decat gesturile lui Rusu la Roma? La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda ministrul de externe Teodor Baconschi, dar pentru ca este ruda cu Lazurca, poate ca ar fi potrivit sa raspunda Presedintele Basescu, ca doar el l-a trimis acolo tinand cont de garantiile, dupa cum se vede lipsite de continut, date de Baconschi.

Nu intodeauna un intelectual rasat si cazut in prosternare in fata Rusiei este cea mai buna solutie pentru functia de ambasador pe o linie de front. Iar Presedintele Romaniei ar trebui sa stie acest lucru si sa-si calce in picioare orgoliul aducandu-l acasa pe Lazurca. Cat nu apuca sa faca altele si mai grave!
Iar daca are timp poate citeste si „KGB in inima Vaticanului” de  Pierre de Villemarest. Este o carte interesanta…

Lasati un raspuns