Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Eminescu, omagiat la Los Angeles cu ocazia zilei de nastere

Duminica 15 ianuarie 2012, la împlinirea a 162 de ani de la naştere, poetul naţional al României, Mihai Eminescu, a fost omagiat de catre  Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Treime” din Los Angeles, California, la finele Sfintei Liturghii transmite Parintele Constantin Alecse pentru Romanian Global News.
Dupa obiceiul impamantenit la “Sfanta Treime”, clericii si mirenii au participat la o slujba de multumita (traditionalul “Te-Deum” si “trisaghion”), urmata de o conferinta ocazionala, rostita de istoricul septagenar Ion Anton, dedicata intreitei sarbatoriri: (1) Eminescu, poetul nostru national; (2) Nemuritorul Grigore Vieru, lacrima lui Eminescu din vremurile noastre, si (3) Unirea Principatelor Romane, aniversata la 24 ianuarie.
Conferentiarul a subliniat între altele legătura pe care marele Eminescu a avut-o cu Biserica Ortodoxă. Mihai Eminescu, a spus domnia Sa a avut cuvinte elogioase la adresa Bisericii, pentru faptul că a plămădit şi a păstrat limba română aici, la Dunăre, păstrând totodată unitatea lingvistică şi spirituală a poporului român, mai ales păstrând identitatea sa în faţa multor popoare migratoare şi a unor vecini de alt neam.
Fiu al Bisericii Ortodoxe, Eminescu a fost un geniu al literaturii române şi un om cu o cultură vastă, acoperind domenii diferite, cu intuiţii deosebite în ce priveşte nu numai filozofia, ci şi structura şi finalitatea universului.
In cea de a doua tematica a conferintei “Trei ani fără Grigore Vieru”, conferentiarul, care, asa dupa cum marturisea, a fost binecuvantat sa-l cunoasca, si sa’l urmeze indeaproape, in ultimii sai ani pe inegalabilul Grigore Vieru, a accentuat faptul ca se împlinesc trei ani de la moartea lui Grigore Vieru. Poetul s-a stins din viață în noaptea de sâmbătă spre duminică, 18 ianuarie, 2009, după ce a fost implicat într-un accident de circulație. Grigore Vieru se întorcea din orașul Cahul, unde participase la o ceremonie pentru omagierea poetului Mihai Eminescu. În apropierea localității Dănceni, raionul Ialoveni, automobilul în care se afla poetul a fost implicat într-un grav accident rutier, izbindu-se violent de stâlpul unui panou publicitar. După trei zile de comă, poetul a suferit un al treilea atac de cord, care i-a fost fatal.

Lasati un raspuns