Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

CARTE – CONTROVERSE – Petru, Pavel si Maria Magdalena, ucenicii lui Isus intre istorie si legenda

Autorul volumelor de mare succes “Adevar si fictiune in Codul lui Da Vinci“ si ”Evanghelia pierduta a lui Iuda” a revenit cu un nou tur de forta in studiul crestinismului timpuriu, centrat pe vietile a trei dintre ucenicii lui Isus: Petru, Pavel si Maria Magdalena. Bart D. Ehrman a cercetat atent sursele celor mai variate, separand clar istoria de legenda, faptul real de anecdota. Rezultatul muncii lui s-a concretizat in cartea ”Petru, Pavel si Maria Magdalena, Ucenicii lui Isus intre istorie si legenda”, aparuta la editura Humanitas la pretul de 39 de lei.
Autorul, reputat profesor de istoria Bisericii, este seful departamentului de Studii ale Religiei al Universitatii din North Carolina, Chapel Hill. Ehrman si-a facut studiile de masterat si doctorat la Seminarul Princeton, unde a absolvit, in 1985, magna cum laudae.

Ce ne spune Noul Testament despre cei trei ucenici? Ce aflam din legendele care au circulat dupa moartea lor? Cat din ceea ce ni s-a transmis pana azi are acoperire istorica si cat este produsul imaginatiei inflacarate a primilor crestini? Autorul ofera raspunsuri, care sunt pe placul unora si care starnesc dezaprobarea altora.

Despre noul volum episcopul John Shelby Spong a spus: ”Cu o intuitie deosebita, sustinuta de un nivel academic de prima mana si un limbaj accesibil, Bart Ehrman cerceteaza dintr-o perspectiva inedita interpretarile pe care le-au suscitat Isus si ucenicii sai atat inainte, cat si dupa scrierea Evangheliilor. Astfel, el deschide cai noi de intelegere a originii crestinismului si ofera premisele unei regandiri din temelii a credintei crestine. Cartea de fata este extraordinara pentru mintile deschise care cauta adevarul in formulele religioase antice, dar si o lectura incomoda pentru cei care cred ca detin adevarul absolut.“

Bart Ehrman a publicat un mare numar de studii privind interpretarea Noului Testament, istoria crestinismului timpuriu, ortodoxia si erezia, formarea canonului sau diferite perspective asupra lui lisus ca personaj istoric, pe langa articole, antologii si recenzii. De asemenea, are foarte multe carti, printre cele mai cunoscute fiind ”Adevar si fictiune in Codul lui Da Vinci”, Ehrman decripteaza in cheie istorica bestsellerul lui Dan Brown, intr-un stil atragator si foarte accesibil.

Preluare dupa http://www.emaramures.ro

Lasati un raspuns