Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

MISTER DESLUSIT – Usile altarului din biserica de la Ieud Deal vor fi inlocuite cu copii – Vezi unde se afla si cum arata originalul

“Usile imparatesti” din Biserica “Nasterea Fecioarei” din Ieud-Deal, declarate furate la mijlocul lunii ianuarie si a caror existenta a fost pusa la indoiala chiar de preotul paroh al lacasului de cult aflat in patrimonul UNESCO, au fost gasite. Portile altarului nu au fost si identificate, pentru ca deocamdata s-au primit doar confirmari telefonice despre prezenta lor la Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti.
In muzeele judetului si chiar prin colectii private au fost cautate obiectele de patrimoniu international. Misiunea de cautare parea fara sorti de izbanda, mai ales ca preotul Alexandru Brici, cel care a si reclamat disparitia la politie, a sustinut ca biserica nu avea cum sa aiba usi pentru ca nu a gasit tocuri in care sa fie fixate. N-a fost nevoie de o minune, ci de un specialist care a facut apel la memorie si a lamurit misterul.

“Am facut toate demersurile necesare in cazul unui furt atat de important, dintr-un monument UNESCO. Am anuntat Prefectura, Ministerul Culturii, Politia de Patrimoniu, am intrebat in muzeele din Maramures, colectionari, pentru ca ne-am gandit ca este imposibil ca la intrarea in spatiul sacru al bisericii, care este cu o semnificatie atat de importanta, sa nu existe usi”, a precizat Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura Maramures.

La gasirea usilor de la altar un ajutor a venit din partea academicianului Marius Porumb, care a studiat si a scris despre lacasele de cult din Maramures. El a fost cel care a informat Directia Judeteana de Cultura despre faptul ca acestea sunt la Muzeul National de Arta al Romaniei. Pe site-ul institutiei exista o fotografie cu doua usi imparatesti, despre care se spune ca dateaza de la inceputul secolul XVII. In evidenta institutiei, acestea figureaza cu titlul “Usi imparatesti – Cei patru evanghelisti”, specialistii indicand ca provin dintr-un atelier maramuresean si sunt realizate din tempera pe lemn.

“Am fost ajutati de academicianul Marius Porumb, care si-a amintit si i-a telefonat doamnei Janeta Ciocan de la Muzeul de Etnografie ca parca le-a vazut la Muzeul de Arta al Romaniei. Intr-adevar, am sunat si astazi dimineata si am luat contact cu specialistii de acolo si ni s-a confirmat existenta acestor usi de o importanta si o frumusete extraordinara”, a adaugat Ioan Marchis.

Cu toate ca acestea au fost descoperite, misiunea de aducere a usilor altarului inapoi in Maramures nu va fi usoara, ba chiar este improbabila. Specialistii sunt de parere ca Muzeul National de Arta nu va renunta la obiectele de patrimoniu, astfel incat se vehiculeaza ideea realizarii unor copii.

“Trebuie vazut cum au intrat ele in posesia muzeului. Daca muzeul a facut o achizitie a acestor usi de altar, ma indoiesc ca ele mai pot veni inapoi si cred ca, avand in vedere ca ele sunt restaurate, ar fi si pacat. S-ar putea face niste replici dupa ele, tocmai pentru ca ele sunt deosebit de importante si sa nu ajunga din nou intr-un spatiu in care sa se degradeze usor”, a opinat muzeograful Janeta Ciocan.

Reprezentantii Directiei pentru Cultura si-ar dori “repatrierea” usilor de altar. In aproximativ doua saptamani, se asteapta un raspuns cu privire la viitorul acestora. O modalitate prin care Muzeul de Arta al Romaniei ar putea sa ramana definitiv in posesia portilor ar fi clasarea acestora la tezaur, pas care ar stopa definitiv demersul autoritatilor maramuresene.

Preluare dupa http://www.emaramures.ro

Lasati un raspuns