Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sunteti de acord ca preotii sa se organizeze in sindicate? Patriarhia Romana se simte amenintata de o hotarare CEDO

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dat castig de cauza unui sindicat al preotilor din Mitropolia Olteniei privind dreptul clericilor la libera asociere in sindicate. Patriarhia Romana solicita statului roman sa conteste hotararea data de instanta de la Strasbourg, mai ales ca un sindicat va putea cere sa fie reprezentat in inaltele structuri de conducere ale Bisericii. Daca decizia Curtii ramane definitiva, atunci preotii vor putea sa ceara zile libere pentru ca au lucrat de sarbatori, mariri se salariu, sa organizeze mitinguri, demonstratii sau chiar greve.
“Patriarhia Romana a luat cunostinta cu uimire de hotararea in prima instanta a completului de judecatori din cadrul sectiei a III-a a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cauza autointitulatului sindicat al preotilor din Mitropolia Olteniei «Pastorul cel bun» contra Romaniei avand ca obiect dreptul clericilor la libera asociere in organizatii de tip sindical. Studiind cu atentie aceasta hotarare, Patriarhia Romana constata mai multe probleme”, se arata intr-un comunicat de presa al Patriarhiei.

Potrivit Patriarhiei, este vorba despre “cunoasterea trunchiata (insuficienta)” de catre CEDO a specificului relatiilor dintre stat si culte in Romania si ignorarea prevederilor Constitutiei Romaniei, a Legii Cultelor privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor din Romania si a Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane recunoscut prin Hotararea de Guvern 53/2008, care enunta cu claritate autonomia si libertatea bisericii fata de stat.

In opinia Patriarhiei, s-a produs o confuzie intre specificul vocational al preotiei, care este chemare la misiune sfanta prin actul hirotoniei sau slujire liber asumata a comunitatilor de credinciosi, pe de o parte, si raporturile de munca specifice angajatilor civili, pe de alta parte.

Patriarhia considera ca este total eronata afirmatia din hotararea CEDO potrivit careia statutul asa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Romane, Legii cultelor si canoanelor. In realitate, “sindicatul are obiective total incompatibile cu slujirea sacramentala si pastorala a preotilor, si anume organizarea de mitinguri, demonstratii si greve, mentiune care contravine statutului recunoscut cultelor de catre statul roman de factori ai pacii sociale privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor”.

De asemenea, statutul sindicatelor prevede respectarea prevederilor legale privind concediile de odihna si sarbatorile legale. In cazul clericilor, aceste zile nu pot fi libere, intrucat zilele de sambata si duminica, prima si a doua zi de sarbatorile Sfintelor Pasti, Nasterii Domnului si Rusaliilor, precum si in alte sarbatori legale care coincid cu sarbatorile religioase ar fi zile libere pentru clericii membri ai sindicatului, “cand tocmai atunci credinciosii sunt in numar mai mare prezenti la biserica”, a adaugat Patriarhia.

De asemenea, statutul sindicatului prevede “asigurarea prezentei si reprezentarii sindicatului la toate nivelurile si in toate organismele de decizie bisericeasca”, inclusiv la lucrarile Sfantului Sinod, ceea ce, in opinia Patriarhiei, ar reprezenta o incalcare flagranta a autonomiei Bisericii si o incercare a sindicatului “de a deveni un grup de presiune si de a eluda caile statutare de consultare a clericilor in adunarile eparhiale, in conferintele preotesti administrative lunare, cercurile pastorale, conferintele preotesti pastoral-misionare semestriale sau in Permanentele Consiliilor eparhiale, inclusiv in Consiliul National Bisericesc si Adunarea Nationala Bisericeasca ale Bisericii Ortodoxe Romane”.

Potrivit Sfintelor Canoane universale si Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, preotii – asemenea magistratilor si militarilor – “nu au dreptul sa se angajeze in politica partinica, sa desfasoare activitati economice, direct sau prin interpusi, si sa participe la alte forme de asociere, inclusiv de tip sindical pentru a fi impartiali si total angajati in slujirea binelui comun al populatiei”, a precizat sursa citata.

Potrivit Patriarhiei, o eventuala adoptare finala a acestei hotarari de catre CEDO ar constitui un atac direct la organizarea constitutionala si legala a cultelor din Romania si din statele membre ale Consiliului Europei, “asimiland vocatia sacerdotala misionara cu actiunea sindicala protestatara”.

Patriarhia precizeaza ca aceasta decizie a CEDO “a trezit nedumerire in randurile unor reprezentanti ai altor Biserici europene”, care si-au exprimat intentia de a se solidariza cu statul roman si Biserica Ortodoxa Romana, deoarece considera aceasta hotarare un precedent inacceptabil care submineaza autonomia tuturor cultelor religioase din Europa.

In plus, aceasta hotarare contravine deciziilor anterioare, unele chiar recente – cum ar fi de exemplu cauzele Műller, Reuter si Baudler contra Germaniei din 6 decembrie 2011 – ale Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si opiniei separate a doi dintre judecatorii din aceasta cauza, care au confirmat ca “statutul, drepturile si obligatiile slujitorilor unui cult religios fata de acest cult tin de competenta exclusiva a cultului respectiv”, a mai precizat Patriarhia Romana.

Patriarhia isi exprima speranta ca statul roman va contesta cu fermitate aceasta “hotarare inadecvata”.

“Ne exprimam speranta ca statul roman va contesta cu fermitate aceasta hotarare inadecvata si avem convingerea ca Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului va corecta o hotarare pripita in cauza autointitulatului sindicat al preotilor din Mitropolia Olteniei «Pastorul cel bun» contra Romaniei, care nu tine cont de autonomia si de specificul organizarii si functionarii activitatii cultelor religioase, recunoscute si garantate ca atare in toate statele democratice”, se mai arata in comunicatul Patriarhiei Romane.

Preluare dupa http://www.romaniacurata.ro

Lasati un raspuns